Izglednije je osamostaljenje RS nego unitarna BiH

BANJALUKA – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je verovatnije da se Srpska osamostali nego što će doći do unitarizacje BiH.

Dodik je za grčki list “Katimerini” rekao da u jednom delu BiH postoji snažna tendencija ka unitarizaciji i “da čak i danas muslimani u tome imaju snažnu podršku nekih zapadnih zemalja”.

“Moram, ipak, da kažem da će se verovatno Republika Srpska pre osamostaliti, nego što će BiH postati unitarna država sa snažnom centralnom vlašću”, poručio je Dodik.

Alternativa tome, naveo je on, bila bi da se BiH konstituiše iz tri autonomne ili federalne jedinice.

“Postoje, naravno, oni koji ovu državu vide kao potpuno centralizovanu, ali postoje i drugi u BiH, na primer mi u Republici Srpskoj, koji se zalažu za veću autonomiju. A Hrvati to žele još i više. Centralizaciju, naravno, žele uglavnom muslimani, u čemu ih podržava jedan broj zapadnih zemalja, i u poslednje vreme, sve više i Turska”, rekao je predsednik RS.
“BiH nema budućnost. Ona nikad u istoriji nije postojala kao država, već je uvek bila u sastavu drugih, većih država – Rimskog carstva, Otomanskog carstva, Austrougarske carevine…U prvoj Jugoslaviji nije ni postojala. Tek je u Titovoj Jugoslaviji postala savezna republika i taj status je zadržala isključivo zahvaljujući snazi socijalističkog režima”, naglasio je Dodik u intervjuu za grčki list.

On je ocenio da je čudno da zapadne sile, koje su radile na padu komunizma u istočnoj Evropi i Jugoslaviji, danas uporno pokušavaju da održe BiH kao Jugoslaviju u malom.

Predsednik Srpske je objasnio da je BiH, ovakva kakva je danas, stvorena međunarodnim ugovorom, kojim nije predviđeno da bude centralizovana, već država konfederalnog tipa.

On je ocenio da zvuči neverovatno da su zapadne zemlje priznale nezavisnost Kosova, a u isto vreme nisu spremne da priznaju nezavisnost Republike Srpske, u kojoj je situacija potpuno ista, a nalazi se samo nekoliko kilometara severno.

U slučaju razlaza BiH, pak, Republika Srpska se ne bi pripojila Srbji, jer ne želi Srbiji da uruči svoju stečenu nezavisnost, rekao je Dodik, prenela je RT Republike Srpske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *