DSS u nedelju predstavlja ekonomski program

BEOGRAD – Demokratska stranka Srbije će u nedelju, 9. februara predstaviti program “Ekonomija političke neutralnosti”, u kome će, kako je danas izjavo predsednik Političkog saveta DSS Vladeta Janković, do detalja predstaviti kako Srbija može da opstane i da prosperira.

Janković je, gostujući na B92, rekao da taj program ima 300 strana i da ga je radila ozbiljna ekipa stručnjaka.

Govoreći o predizbornim koalicijama, Janković je rekao da je DSS vodila neke razgovore, ali da se pokazalo da je politička linija koju zastupa takva da je druge stranke teško uklopiti u podršku takvoj politici.
“Reč je o pokretima i strankama čija ideologija u osnovi nije ideologija DS S, a pogotovo metodi kojima se služe ti naši potencijalni partneri. To su ti desni pokreti koji bi bili spremni da idu sa nama i sa kojima smo tu i tamo na lokalnim izborima izašli zajedno što se pokazalo neuspešno, jer tu nema matematičkog zbira”, rekao je Janković.

On je naveo da postoje razlike u metodu političkog delovanja koje se ne mogu premostiti, a među kojima su i odnos prema crkvi i pravoslavlju i instrumentalizaciji pravoslavlja u politici, čemu, kako je dodao, DSS nikada nije pribegavao.

Janković je rekao i da bi kandidat za premijera DSS-a bio lider stranke Vojislav Koštunica, ali i da šanse da ta stranka dobije mandat za formiranje vlade nisu velike, mada ne i nemoguće.
“Ako bi se to desilo prirodan izbor bi bio Koštunica, koji je pokazao šta može”, rekao je Janković.

Upitan o postizbornim koalicijama, Janković je rekao da to ostaje da se vidi i da sve zavisi od ishoda izbora, koliko će ko glasova dobiti i koliko poslanika će imati.

Međutim, kako je dodao, za DSS je njen program i ideja za koju se bori važnija od ulaska u vlast.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije, Janković je rekao da DS S svoj odnos prema EU određuje kao evrorealizam, koji nastoji da predstavi i građanima, a koji se ogleda u tome da su, kako tvrdi, evrointegracije štetne za Srbiju, što pokazuje SSP, kojim “privreda gubi stotine miliona, a ne dobija nista”.

Govoreći o protestima koji su organizovani u Beogradu nakon samoproglašene nezavisnosti Kosova, a na kojima je došlo i do paljenja stranih ambasada, Janković je rekao da ne može da prihvati da se krivica za te incidente baca na DSS i njenog lidera.
“Verovatno je bilo propusta u radu policije, ali za to kriviti jednu stranku i udarati joj tu vrstu stigme da je kriva za paljenje ambasada, uvek mi je izgledalo van pameti”, rekao je Janković.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu, Janković je rekao da će se DSS prema njima odnositi kao i prema prethodnim lokalnim, kada je pozivala na njihov bojkot.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *