Posle Vučićeve poruke Ružiću muk; Dačić: U vladi sve u redu

BEOGRAD – Ministar za EU Branko Ružić nije bio dostupan medijima nakon kritike koju je juče na njegov račun izrekao vicepremijer Aleksandar Vučić, Ružićev partijski šef i premijer Ivica Dačić tvrdi da je vlada jedinstvena, političari mahom “ne bi o toj temi”, a analitičar Dušan Janjić misli da Vučić ima pravo da se ljuti zbog svega toga.

U stvari, jedino je Janjić i bio spreman da o toj temi danas razgovara, prihvatajući tezu da tenzije između SNS i SPS postoje, ali ne i da bi sukob Vučića i Ružića mogao imati ozbiljnijjih posledica, posebno ne kao okidač za vanredne izbore ili novu reknstrukciju vlade.
“Postoji tenzija između SPS i SNS, ali i sve veće uverenje da je SPS nepotreban. Međutim, to ne znači da će biti raspada vlade”, rekao je Janjić uz lično uverenje da će Ružić posle izjave da veruje u nevinost vlasnika “Zekstre” Dragana Đurića povodom privatizacije Veterinarskog zavoda, morati da nađe način da se od nje i “opere”.

Janjić je uz to konstatovao i da Vučić ima pravo da bude ljut i na druge politčare i druge članove vlade, koji, kako je sam rekao, pokušavaju da ga ostave na livadi kod svakog delikatnog slučaja, i to je, smatra Janjić, tačno.

Mi smo svedoci da se kontinuirano povodom svakog slučaja, pa i Zekstre, pojavljuju političari koji pre istrage zauzimaju stavove o nevinosti ljudi, kaže Janjić i dodaje da u tome prednjače ljudi iz SPS, te da je to i razumljivo jer su bili apsolutna vlast devedesetih kad su “nastajali mnogi moćnici”.

Potpredsednica socijalista Slavica Đukić Dejanović danas se složila i sa svojim stranačkim liderom, ali i s vicepremijerom da po pitanju borbe protiv kriminala i korupcije ne sme biti neslaganja u Vladi.
“Mislim da je prvi potpredsednik vlade bio vrlo jasan da nema pojedinaca koji su bitniji od interesa države i da takve bitne odluke o izborima ne mogu zavisiti od eventualnih stavova pojedinaca”, rekla je Slavica Đukic Dejanovic, ne želeći posebno da komentariše nesuglasice na relaciji Vučić – Ružić.

Potpredsednica je naprednjaka Zorana Mihajlović danas takođe izbegla odgovor na tu temu, a bez odgovora novinari su ostali i kod šefa poslanika SNS Zorana Babića.

U međuvremenu, premijer Dačić je u pisanom saopštenju poručio da u Vladi Srbije postoji potpuno jedinstvo i saglasnost da je borba protiv kriminala i korupcije prioritet u radu i da je u najboljem interesu Srbije da se beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije nastavi.
“Oko toga u Vladi nema dilema ni nejedinstva, ni na nivou stranaka, niti članova Vlade. Gradimo bolju Srbiju, bez kriminala i korupcije i od toga nema odustajanja”, navodi se u izjavi premijera.

Vučić je, podsetimo, juče rekao da je izjava Ružića povodom privođenja Đurića “skandalozna i nefer” i poručio mu:
“Ako ti se ne sviđa šta radi država, nemoj da sediš u vladi”.

Vučić je rekao da je razočaran Ružićevim reagovanjem.

Ružić je nakon hapšenja Đurića rekao da veruje da je Đurić nevin, ne zato što mu je prijatelj, već zato što ne sumnja da je sve što je radio, radio po zakonu.

2 komentara

  1. Ima puno pitanja za koje nema odgovora. Stara narodna izreka glasi: Vrana vrani oči nevadi pa pitanje KOČERČETA osta zabašureno
    Šta beše sa Lazarevič- Hamović,I MNOGO pod tepih smešteno dali nam izbori dolaze sigurno će biti kada gazda Vučić odluči.

  2. Kako komunisti vladaju, uprkos svemu, i danas?

    ”Srbine pazi, budi budna oka, slušaj što mudrost govori duboka!”

    Verovatno su se mnogi od Vas pitali: Kako to da komunisti vladaju već, skoro, sedamdeset godina ovom jadnom Srbijicom i ovim polumrtvim Srbima?
    Kako to da narod, pored svih zala koje su mu napravili ne uspeva da ih skine sa vlasti? Komunisti su andergraund (podzemna organizacija) ne samo kad su u ilegali i kad se bore za vlast. Oni se tako ponašaju i kad osvoje vlast. Komunisti su smislili originalan način kako da ostanu na vlasti i da večito vladaju. Taj njihov izum se zove višestranački komunizam. Još za vreme miloševića komunisti su formirali i osmislili lažni višestranački politički život u Srbiji, tako što su svoje proverene kadrove postavili na čelo stranaka koje su sami formirali (u širokom dijapazonu) od levice, preko centra do desnice.
    Dali ste zapazili kako nastaju nove stranke? Obično se to događa deobom. Za to je najbolji primer ”demokratska” stranka i sve ostale stranke koje su sa prefiksom ili sufiksom ”demokratska” proizašle iz nje. Slično se događa i na ”narečenoj” desnici: SPO i SRS a odatle i SNS.
    Kako se ”čudesno” porađanje i deoba događa? Obično neko od liderčića stranke-majke se odvoji zbog, navodnog, neslaganja sa načinom rada u matičnoj stranci i formira novu. ON odmah postaje novi doživotni lider te stranke koja je ”zasijala” na političkom nebu Jadne Srbije. ON jedino zna kako da obezbedi novac za finansiranje kampanje, kancelarija, kompjutera i svega što treba. Unutar stranačkog života funkcioniše ”demokratija”odozgo. ON”mudri vođa” postavlja svoju kamarilu (glavni odbor, predsednike gradskih i opštinskih odbora i sve što treba…). U svim parlamentarnim strankama vođa je večit i nepromenljiv i u svim, ama baš svim, strankama (ekspoziturama kom-partije) se primenjuje ”demokratija”odozgo.
    Eto zato nam je ovako ”lepo” i ”dobro” jer nas komunisti usrećuju podeljeni na OUR-e (odnosno stranke).
    Zapamtite, jedini oblik Demokratije je demokratija-odozdo. Zapamtite još, u demokratskom prosperitetnom društvu demokratski postupak pri izboru funkcionera stranke nije neka pro-forma već jedina i glavna suština: izbor najkvalitetnijih kadrova od onih sa kojima stranka raspolaže. Ako se tu omane (pogreši) demokratija nestade i crvena ”braća” preuzeše sranku. Ako se to dogodi onda crvena ”braća” formiraju ”demokratsku” većinu i zatim naprave ”demokratsku” vladu. A zatim otpočne novi ciklus pljačkalja jadne Srbijice i jadnih Srba.
    Eto zato smo na dnu kace i na najboljem putu da nestanemo – uskoro (brže nego što mislite). Ako bih ovde završio priču i stao, bio bih kritizer a ne kritičar. Razlika između kritizera i kritičara je u ovome. Kritizer govori (ono što i vrapci znaju), govori da ništa nevalja ali ne nudi rešenje. Kritičar ukazuje na ono što nevalja ali i nudi rešenje.
    Demokratija-odozdo je jedina DEMOKRATIJA, sve drugo nije. U demokratiji-odozdo je svaki i najsitniji detalj u postupku važan, jer crveni lešinari i neprijatelji demokratije i srpskog naroda vrebaju na svakom koraku.
    Prvo se organizuju unutarstranački izbori na nivou mesnih odbora. Potrebno je organizovati strogu kontrolu da svi članovi stranke blagovremeno budu obavešteni o vremenu i mestu organizovanja izbora za predsednika M.O. stranke i ostale organe M.O. Najviši nivo demokratije je tajno glasanje i za svaku funkciju najmanje dva kandidata. Tamo gda se članovi slabo poznaju potrebno je dozvoliti predloženim kandidatima da se predstave članstvu u trajanju od 5 do 10 minuta. Napomena: Pošto to nisu plaćene funkcije, demokratski izabran predsednik treba da ima jednog do dva zamenika da bi mogli da uvek odgovore obavezi redovnog dolaska na sastanke M.O. (jednom mesečno ili jednom u dva meseca). Predsednik ili njegovi zamenici M.O. su po funkciji članovi gradskog ili opštinskog odbora.
    Na isti način članovi gradskog (opštinskog) odbora biraju predsednika Gradskog ili Opštinskog odbora (tajno između najmanje dva kandidata).
    Na najvišem – državnom nivou, predsednik stranke se bira na isti način.
    Ako se primeni ovaj jednostavan metod, komunisti i ostali nesposobnjakovići i lopovi otpadaju automatski. Takođe, u statut stranke treba ugraditi efikasan mehanizam opoziva i reizbora nesposobnih i štetočinskih kadrova.
    Ako neka stranka počne da funkcioniše na ovaj način, veoma brzo će zadobiti simpatije i poverenje naroda. To je jedini i najbolji način da na čelo Države Srbije dođu najstručniji, najsposobniji i najpošteniji.
    Molim članove već postojećih stranaka da se ponašaju odgovorno i da od svojih lidera i liderčića traže primenu ovih demokratskih standarda. Članovi stranaka treba da traže da ih redovno pozivaju na sastanke i da što više članstva uzme učešća u radu stranke. Treba da koriste aktivno (da biraju) i pasivno (da budu birani) biračko pravu. UKOLIKO VAS IGNORIŠU I NE ZOVU NA SASTANKE, DIGNITE SVOJ GLAS I ZAPRETITE DA ĆE TE GLASATI ZA DRUGU STRANKU! “Vox poluli vox Dei!” Glas naroda je glas Boga!
    Jedino odgovoran Narod i odgovorno rukovodstvo mogu da spasu Srbiju i sve Nas jer ste i Vi deo Srbije! Drugi put ne postoji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *