Kukan: Nemojte pristajati na sve u pregovorima s EU

BEOGRAD – Slovački poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan, govoreći o iskustvima svoje zemlje prilikom ulaska u Evropsku uniju, istakao je da je “najvažnije pripremiti državu za članstvo dok je manje važno da li je to za pet ili sedam godina” i poručio srpskom narodu da ne pristaje na sve predloge koje će dobiti od Evropske komisije.

Kukan koji je bio šef slovačke diplomatije u vreme preogovora i učlanjenja Slovačke u EU, rekao je u intervjuu današnjoj “Politici” da je kao ministar prošao kroz sve faze pregovora o članstvu i da je za Slovačku najteže bilo pregovaračko poglavlje o zaštiti životne sredine, jer je u toj oblasti u njegovoj zemlji bilo katastrofalno stanje.

On je rekao da mu se sviđa entuzijazam srpskih političara koji su pritom i realni, ali da će Srbija postati članica EU kada za to bude spremnja i kada EU bude spremna za nju.

Kukan je poručio srpskom narodu da ne pristaje na sve predloge koje će dobiti od Evropske komisije.
“Razmislite o njima, definišite sopstvene interese i borite se za njih. Ovi pregovori nisu nešto gde profesor u školi podučava đake koji moraju da ga slušaju. Ali, morate biti stoprocentno sigurni da ono što tražite zaista i zaslužujete. To je veoma važno”, rekao je Kukan i savetuje srpske vlasti da što jasnije u pregovorima definišu interese Srbije.

Jedan komentar

  1. vec su na sve pristali…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *