Dačić: Naš narod je ovo zaslužio

BRISEL – Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da je današnji početak pregovora najvažniji događaj za Srbiju posle Drugog svetskog rata.

“U istorijskom smislu ovo će dalje odrediti naš put”, rekao je Dačić na pres konferenciji povodom početka pregovora Srbije sa EU.

On je dodao da pre 18 meseci, kada je formirana vlada, to što se danas dogodilo nije bilo očekivano

“Mi smo vas iznenadili”, rekao je premijer i primetio da je neka druga vlast danas u Srbiji, slavilo bi se sedam dana, ali ova vlada to neće uraditi, jer je čeka težak rad.
“Naš narod je ovo zaslužio”, zaključio je Dačić.

 

Proces pridruživanja EU ne tiče se statusa Kosova

 

Dačić je izjavio da proces pridruživanja Srbije EU nije pitanje koje se tiče statusa Kosova.

Odgovarajući na pitanje kosovskog novinara u Briselu da li formulacija o pravno obavezujućem sporazumu znači da će Srbija na kraju procesa pridruživanja morati da prizna nezavisno Kosovo, Dačić je rekao da mi kao država ne vodimo privatne razgovore, te da nije njegov posao da tumači dokumenta EU, mada, kako je rekao “ni nama, kao ni njima, nije sasvim jasno šta to znači, jer se stav članica EU u pogledu Kosova razlikuje”.
“Proces pridruživanja EU nije pitanje koje se tiče statusa Kosova.

Naša pozicija u vezi sa statusom Kosova se ne menja i nikada nije bila predmet razgovora”, podvukao je Dačić i dodao da mu je žao što se danas ništa ne potpisuje, jer bih “onda mogao svoje penkalo da stavi u muzej kao Božidar Đelić”.

Dačić je još u šaljivom tonu primetio: “Toliko nas hvale ovde da skoro da nam nije potreban ministar spoljnih poslova”.

 

Još nema elemenata za novi sporazum s Prištinom

 

Dačić je izjavio da u ovom trenutku nema elemenata za sklapanje novog sporazuma Beograda i Prištine, već se treba usredsrediti na sprovođenje onoga što je već dogovoreno u aprilu prošle godine.
“Do sledećeg sporazuma tek treba da dođe, ali za to još ne postoje elementi”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara može li se nakon prvog sporazuma o normalizaciji iz aprila 2013. može očekivati i drugi tokom ove godine.

“Još se radi na primeni onoga što je ranije dogovoreno”, rekao je premijer navodeći da su otvorena pitanja vezana za pravosuđe, formiranje Zajednice srpskih opština, kao i pojedine teme o kojima je postignuta samo načelna saglasnost poput telekomunikacija i energetike.

Naveo je da postoje i problemi o kojima tek treba razgovarati, kao što je imovina, status Srpske pravoslavne crkve i srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu.
“Tamo uskoro predstoje parlamentarni izbori, pa treba videti pod kojim bi uslovima Srbi mogli da učestvuju na njima”, podsetio je Dačić, napominjući da se dogovori o nabrojanim pitanjima ne mogu postići tokom jedne ii dve runde dijaloga sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu.

 

Spremni za pomoć Makedoniji, mada imamo svojih problema

 

Dačić je rekao da je Srbija spremna da, ako joj bude zatraženo, pomogne Makedoniji da reši problem imena.

On je na konferenciji za novinare posle prve međuvladine konferencije Srbija – EU odgovarajući na pitanje novinara kako Srbija gleda na region i s tim u vezi na makedonsko pitanje, rekao:
“Vi to nas pitate da vam pomognemo? Mi želimo da dođe do prihvatljivog rešenja ali mi imamo dovoljno svojih problema. Nemojte još u to da nas mešate, mada i to što nam se postavlja ovakvo pitanje znak je da se promenio stav prema nama. Ako naši prijatelji i braća zatraže da se angažujemo, naravno da smo spremni da pružimo našu dobru volju i dobre usluge”, rekao je Dačić.

Šef grčke diplomatije Evangelos Venizelos je, međutim, rekao da se tu ne radi o pitanju imena i bilateralnim razgovorima, već o tome da je Skoplje dužno da prihvati preporuke Evropskog saveta i da ispuni kriterijume iz Kopenhagena.

6 komentara

  1. Na zalost je u pravu: narod je i zasluzio ovo cim dozvoljava da ga ovakvi vode.

  2. Ove današnje generacije su doživjele najveću moguću uvredu poslje svega što ih je snašlo u zadnjiih 50 godina, a to je da jedan Dačić bude predsjednik vlade Srbije.

  3. Slozi bih se da je izjava Dacica velika uvreda za Srbski narod.Mora se ici na izbore pa ako narod potvrdi ovo.Srecan im put.

  4. Svaka rečenica u izjavi Daćićevoj je bez odgovora kuda vodi taj
    slepi put. Kaže toliko nas hvale BOŽE DRAGI i to reče: Za izdajsvtvo KOSMETA dobijate hvalospev u normalnoj državi zato se
    odgovara. Predsednik Nikolić upućuje kritiku u vezi NJUŠKALA u policiji oko narko dilera to je posao policije da vodi računa o
    svim segmentima organizacije da nedođe do provale akcije. Izbori su rešeto da pročisti zdravo od bolesnog.

  5. Moći biti čovek,sa svim atributima,izgraditi svoju ličnost,svoj um,za zdravo i pravilno rasuđivanje,imati srce i dušu,u kojoj vlada ljubav i harmonija,prema svojoj zemlji i svom narodu,znači biti potpun i kompletan,odan veri u kojoj si rođen,takav,zavredio bi,da si na tom mestu,gde jesi.Dačiću,ti to nisi,ti si teška istorijska greška,koju će teško platiti ovaj narod.Čime se to ponosis,što nas guraš u ambis,naplaćuješ naše živote,našu budućnost.Pogazio si program partije na čije si se čelo stavio,radiš za onog ko više plati.”Socijalisto”Znaš li koliko ti je naroda gladno?Postidite se ,gladnih i obespravljenih,sramota šta radite ovoj zemlji.Očito,ne znate njenu vrednost i lepotu,kad je tako olako gurate na vaš bezalternativni put.Zaustavite se već jednom,nije vam ovo dedovina.Poput Diogena sa svećom tražimo čoveka,biti čovek je najlepše i najteže.Čekamo nekog Prometeja,možda ga neka srpkinja rodila,da vas sve otera dođavola.Čekamo Jerihonsku trubu,da sruši zidine zla,tamnicu u koju nas zatvarate.Zašto bi mi,najlepši,još uvek umno zdrav narod bili roblje,smrdljive,slaboumne,fašisoidne Evrope?Zar samo zato što vi to hoćete;vi,sa svojim pajtašima jeste sluge,rđavog gospodara,mi,hoćemo slobodu,svoju,i,svoje zemlje.Luna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *