Visoki predstavnik NATO najavio – Nemačke investicije u Srbiju

Beogradu je, na poziv prof. dr Miće Jovanovića, predsednika Atlantskog saveta Srbije i rektora Megatrend univerziteta, boravio dr Karl Lamers, predsednik Asocijacije Atlantskog ugovora (ATA) potpredsednik Parlamentarne skupštine NATO i zamenik predsedavajućeg Komiteta za odbranu Parlamenta SR Nemačke.
Za vreme boravka, dr Lamersa i prof. dr Jovanovića primili su predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ministar inostranih poslova Srbije Ivan Mrkić i pomoćnik ministra Miroslav Jovanović. Prijemima je prisustvovao i ambasador SR Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm.
Gospodin Lamers je tokom boravka u Beogradu održao predavanje studentima i profesorima Fakulteta za pravo, javnu upravu i bezbednost Megatrend univerziteta, na temu: „NATO u 21. veku“.
U svom izlaganju dr Lamers je posebno naglasio da NATO nije samo vojno-bezbednosna već i politička zajednica zemalja koje dele zajedničke vrednosti, među kojima su malo poznate aktivnosti NATO u humanitarnim akcijama širom sveta.
U delu izlaganja koji je posvećen odnosima sa Srbijom, dr Lamers je ponovio podršku NATO i Nemačke evropskim integracijama Srbije i najavio značajne investicije velikih nemačkih firmi, kao što su „Boš“, „Mercedes“, „Lidl“ i druge u 2014. godini.
Osvrćući se na izjavu ambasadora Ruske Federacije u Beogradu o članstvu Srbije u NATO, dr Lamers je naglasio da poštuje sadašnju odluku Srbije o vojnoj neutralnosti i da je uveren da će Srbija o eventualnom budućem članstvu u NATO odlučivati samostalno, kao suverena i nezavisna država.
Predavanje dr Lamersa izazvalo je značajnu pažnju profesora i studenata, koji su mu postavili više pitanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *