Руска позајмица за предузеће “Јужни ток”

За оснивачки улог у предузећу “Јужни ток Србија”, руска страна ће позајмити Србији 75 милиона евра, рекао премијер Ивица Дачић. Тиме се смањује притисак на државни буџет, истакао Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да се са председником управе “Гаспрома” Алексејом Милером договорио да руска страна позајми Србији 75 милиона евра за оснивачки улог у предузећу “Јужни ток Србија”.

Дачић је новинарима након отварања конференције “Србија и дијаспора” рекао да је остало још да се у јануару са руском страном постигне договор о томе колики ће део новца од транзитних такси за пренос гаса “Јужним током” кроз Србију ићи на отплату кредита и у којем периоду.

“Разговарао сам са Милером телефоном и задовољан сам што смо постигли договор јер се тиме смањује притисак на државни буџет”, рекао је Дачић.

Премијер је рекао да је раније било планирано да држава да гаранције за кредит од 75 милиона евра код комерцијалних банака, али да се од тога сад одустало.

Градња деонице међународног гасовода “Јужни ток” у Србији почела је 24. новембра и требало би да буде завршена за две године.

Вредност тод дела пројекта је 1,9 милијарди евра, а реализује га предузеће “Јужни ток Србија”, у којем руски “Гаспром” има 51 одсто, а “Србијагас” 49 одсто власништва.

Раније је било договорено да “Србијагас” и “Гаспром” обезбеде по око 250 милиона евра за прву фазу финансирања пројекта.

Из “Србијагаса” је речено да ће то јавно предузеће добити од руског “Гаспрома” кредит од око 175 милиона евра за финансирање градње деонице гасовода “Јужни ток” кроз Србију, камата ће бити 4,25 одсто годишње, уз грејс период до почетка функционисања гасовода.

Преостали новац биће обезбеђен пројектним финансирањем.

Гасовод “Јужни ток” требало би да руски гас доведе до купаца у југоисточној и западној Европи цевима испод Црног мора и копном преко Бугарске, Србије, Мађарске и Словеније до Италије.

Вредност пројекта је око 16 милијарди евра, а испоруке гаса би требало да почну 2016. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *