Rolan Dima postao počasni doktor Megatrend univerziteta

U Beogradu, 9. decembra 2013, na Megatrend univerzitetu, dodeljen je počasni doktorat za životno delo gospodinu Rolanu Dimi (Roland Dumas) ličnosti koja je značajno obeležila političku scenu i noviju istoriju Francuske i Evrope.

Pripadajući francuskoj političkoj i kulturnoj eliti više od pet decenija, Dima je paralelno izgradio podjednako briljantnu karijeru i kao vrhunski advokat i kao iskusni političar i uspešni diplomata. Zauzimao je mnoge visoke pozicije u političkom životu Francuske. Bio je jedan od najbližih saradnika i prijatelja predsednika Fransoa Miterana, prvog socijaliste na mestu predsednika Francuske. Za poslanika u francuskoj Narodnoj skupštini biran je u više navrata počev od 1956. godine.

Bio je portparol francuske vlade 1984, a potom i ministar za evropske odnose.

Ostavio je dubok trag u diplomatiji kao ministar spoljnih poslova Francuske za vreme predsedničkog mandata Fransoa Miterana, a tu funkciju obavljao je u dva mandata, od 1984. do 1986. i od 1988. do 1993. godine. Godine 1995. imenovan je za predsednika Ustavnog saveta i ovo je bila jedna od poslednjih odluka predsednika Miterana. Na ovoj, jednoj od najviših funkcija u Francuskoj, ostao je do 1999. godine, mada ga je predsednik za nju nominovao doživotno.

Prilikom obraćanja gospodin Dima je rekao: „Rođen sam 1922. godine u Limožu. Iz patriotske sam porodice. Moj otac Žorž Dima stradao je od strane Gestapoa pomažući Pokret otpora. I sam se, sa istim žarom, borio ne samo u Pokretu otpora već i tokom celokupne profesionalne i političke karijere, sve do danas, za ideje humanosti, mira i socijalne pravde.“ Gospodin Dima je, takođe, podsetio da su rektora Jovanovića i njega povezali, kako srodni pogledi u društvenom delovanju, tako i zajedničke ljubavi, prema jugu Francuske i prema umetnosti. Dodao je da su obojica završili studije London School of Economics.

Profesor emeritus Miloš Šobajić istakao je značaj životnog dela gospodina Rolana Dime. Naglasio je da Dima ni danas ne zapostavlja svoju advokatsku profesiju, tokom koje je, između ostalih, zastupao i čuvene umetnike Pabla Pikasa i vajara Alberta Đakometija.

Prilikom dodele počasnog doktorata i medalje, profesor Jovanović je naveo prethodnih osam počasnih doktorata, koje je Senat Megatrend univerziteta dodelio u skoro četvrt veka dugom postojanju. U obrazloženju počasnog doktorata, profesor Mića Jovanović je, između ostalog, naveo: „Gospodin Dima je obavljao dužnost ministra spoljnih poslova u vremenu punom izazova – raspada Sovjetskog bloka, Ostrvskog rata, pregovora za Mastrihtski ugovor, odnosno ugovor o Evropskoj uniji“, zaključivši da ovo predstavlja verovatno najznačajniji počasni doktorat.

Dodeli počasnog doktorata prisustvovali su članovi diplomatskog kora kao i uvaženi članovi Srpske akademije nauka i umetnosti, profesori i studenti Megatrend univerziteta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *