Ролан Дима постао почасни доктор Мегатренд универзитета

У Београду, 9. децембра 2013, на Мегатренд универзитету, додељен је почасни докторат за животно дело господину Ролану Дими (Roland Dumas) личности која је значајно обележила политичку сцену и новију историју Француске и Европе.

Припадајући француској политичкој и културној елити више од пет деценија, Дима је паралелно изградио подједнако бриљантну каријеру и као врхунски адвокат и као искусни политичар и успешни дипломата. Заузимао је многе високе позиције у политичком животу Француске. Био је један од најближих сарадника и пријатеља председника Франсоa Митерана, првог социјалисте на месту председника Француске. За посланика у француској Народној скупштини биран је у више наврата почев од 1956. године.

Био је портпарол француске владе 1984, а потом и министар за европске односе.

Оставио је дубок траг у дипломатији као министар спољних послова Француске за време председничког мандата Франсоа Митерана, а ту функцију обављао је у два мандата, од 1984. до 1986. и од 1988. до 1993. године. Године 1995. именован је за председника Уставног савета и ово је била једна од последњих одлука председника Митерана. На овој, једној од највиших функција у Француској, остао је до 1999. године, мада га је председник за њу номиновао доживотно.

Приликом обраћања господин Дима је рекао: „Рођен сам 1922. године у Лиможу. Из патриотске сам породице. Мој отац Жорж Дима страдао је од стране Гестапоа помажући Покрет отпора. И сам се, са истим жаром, борио не само у Покрету отпора већ и током целокупне професионалне и политичке каријере, све до данас, за идеје хуманости, мира и социјалне правде.“ Господин Дима је, такође, подсетио да су ректора Јовановића и њега повезали, како сродни погледи у друштвеном деловању, тако и заједничке љубави, према југу Француске и према уметности. Додао је да су обојица завршили студије London School of Еconomics.

Професор емеритус Милош Шобајић истакао је значај животног дела господина Ролана Диме. Нагласио је да Дима ни данас не запоставља своју адвокатску професију, током које је, између осталих, заступао и чувене уметнике Пабла Пикаса и вајара Алберта Ђакометија.

Приликом доделе почасног доктората и медаље, професор Јовановић је навео претходних осам почасних доктората, које је Сенат Мегатренд универзитета доделио у скоро четврт века дугом постојању. У образложењу почасног доктората, професор Мића Јовановић је, између осталог, навео: „Господин Дима је обављао дужност министра спољних послова у времену пуном изазова – распада Совјетског блока, Острвског рата, преговора за Мастрихтски уговор, односно уговор о Европској унији“, закључивши да ово представља вероватно најзначајнији почасни докторат.

Додели почасног доктората присуствовали су чланови дипломатског кора као и уважени чланови Српске академије наука и уметности, професори и студенти Мегатренд универзитета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *