Ratko Paić: Rusija u svog glavnog strateškog partnera Srbiju ulaže 5 milijardi evra

U radnoj poseti Beogradu je ponovo nakon kraćeg vremena boravio ruski ministar energetike Aleksandar Novak, gde je učestvovao na sednici međuvladinog Komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije. Ono što je tom prilikom najviše odjeknulo u srpskoj javnosti, to je njegova najava da će Rusija u narednom periodu uložiti u Srbiju oko 5 milijardi dolara, a takođe je bio jasan i zbog čega njegova zemlja ovde investira toliki novac, s obzirom da je doslovno rekao da je «Srbija za Rusiju glavni strateški partner na Balkanu».

Naime, Aleksandar Novak je tokom obilaska rafinerije Pančevo bio još precizniji, naglasivši da će u njoj tokom sledeće dve godine biti povećan kapacitet za preradu naftnih derivata, a ujedno je najavio i da će sledeće godine u Novom Sadu početi realizacija projekta modernizacije tamošnje rafinerije, u kojoj će biti izgrađeni kapaciteti za proizvodnju i preradu ulja. Po njegovim rečima, vrednost samo tih ulaganja će iznositi jednu i po milijardu evra. A da rusko-srpska saradnja neće ostati samo na tome, potvrđuje i ova njegova izjava: “Osim energetike mi razvijamo saradnju i u drugim oblastima u kojima imamo zajednički interes, kao što su transport, saobraćaj, poljoprivreda, industrija, sfere zdravstva, obrazovanja i kulture”.

Podsetimo se, ovo je već druga poseta tog ruskog ministra u poslednje vreme jer je još nedavno boravio u Beogradu, kada je učestvovao na ceremoniji otvaranja radova na gasovodu Južni tok, a tada je srpskoj javnosti pročitao ličnu poruku Vladimira Putina.

Inače, prilikom ove najnovije posete Aleksandra Novaka Beogradu i Pančevu, bio je vrlo upadljiv izostanak njegove koleginice, srpske ministarke energetike Zorane Mihajlović, iako bi bilo najlogičnije da mu upravo ona bude domaćin, s obzirom da oboje vode iste resore u svojim vladama.

Pa ipak, tom prilikom srpske ministarke nije bilo nigde u blizini, iz čega se može zaključiti da po svemu sudeći nije bila tačna njena nedavna izjava da nije otputovala u Moskvu na razgovor sa tim istim ministrom Novakom, samo zbog njegove sprečenosti da je primi, zbog službenog putovanja. Tada je ministarka Mihajlović još tvrdila kako će sigurno kasnije doći do njihovog susreta, ali kako smo videli pre dva dana, do tog susreta između njih nije došlo ni ovom prilikom, pa se čini da su se pokazala opravdanim sva ranija nagađanja da ministarka Mihajlović baš i nije najpoželjnija ličnost za razgovore i saradnju sa ruskim zvaničnicima i investitorima, s obzirom na njene više puta izrečene kritike na račun ruskih ulaganja u Srbiju.

Međutim, kako vidimo, ruske kapitalne investicije se u svakom slučaju na ovim prostorima ipak nastavljaju, i to u sve većem obimu. Uostalom, to je u subotu kazao i domaćin gostima iz Rusije, ministar Milan Bačević, koji je potvrdio da su u Srbiji za poslednjih godinu dana započeta ruska ulaganja u vrednosti od dve milijarde dolara,odnosno da će ruske investicije u Srbiji u naredne tri godine iznositi tri milijarde evra, a za pet godina će dostići čitavih pet milijardi evra.

A to je u ovom trenutku za opustošenu srpsku ekonomiju najvažnija vest, isto kao i pomenuta najnovija izjava ruskog ministra Novaka – da je Srbija za Rusiju najvažniji strateški partner na Balkanu, što sigurno obećava dotok finansijskih sredstava iz Rusije i u budućnosti.

Glas Rusije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *