Ратко Паић: Русија у свог главног стратешког партнера Србију улаже 5 милијарди евра

У радној посети Београду је поново након краћег времена боравио руски министар енергетике Александар Новак, где је учествовао на седници међувладиног Комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Србије и Русије. Оно што је том приликом највише одјекнуло у српској јавности, то је његова најава да ће Русија у наредном периоду уложити у Србију око 5 милијарди долара, а такође је био јасан и због чега његова земља овде инвестира толики новац, с обзиром да је дословно рекао да је «Србија за Русију главни стратешки партнер на Балкану».

Наиме, Александар Новак је током обиласка рафинерије Панчево био још прецизнији, нагласивши да ће у њој током следеће две године бити повећан капацитет за прераду нафтних деривата, а уједно је најавио и да ће следеће године у Новом Саду почети реализација пројекта модернизације тамошње рафинерије, у којој ће бити изграђени капацитети за производњу и прераду уља. По његовим речима, вредност само тих улагања ће износити једну и по милијарду евра. А да руско-српска сарадња неће остати само на томе, потврђује и ова његова изјава: “Осим енергетике ми развијамо сарадњу и у другим областима у којима имамо заједнички интерес, као што су транспорт, саобраћај, пољопривреда, индустрија, сфере здравства, образовања и културе”.

Подсетимо се, ово је већ друга посета тог руског министра у последње време јер је још недавно боравио у Београду, када је учествовао на церемонији отварања радова на гасоводу Јужни ток, а тада је српској јавности прочитао личну поруку Владимира Путина.

Иначе, приликом ове најновије посете Александра Новака Београду и Панчеву, био је врло упадљив изостанак његове колегинице, српске министарке енергетике Зоране Михајловић, иако би било најлогичније да му управо она буде домаћин, с обзиром да обоје воде исте ресоре у својим владама.

Па ипак, том приликом српске министарке није било нигде у близини, из чега се може закључити да по свему судећи није била тачна њена недавна изјава да није отпутовала у Москву на разговор са тим истим министром Новаком, само због његове спречености да је прими, због службеног путовања. Тада је министарка Михајловић још тврдила како ће сигурно касније доћи до њиховог сусрета, али како смо видели пре два дана, до тог сусрета између њих није дошло ни овом приликом, па се чини да су се показала оправданим сва ранија нагађања да министарка Михајловић баш и није најпожељнија личност за разговоре и сарадњу са руским званичницима и инвеститорима, с обзиром на њене више пута изречене критике на рачун руских улагања у Србију.

Међутим, како видимо, руске капиталне инвестиције се у сваком случају на овим просторима ипак настављају, и то у све већем обиму. Уосталом, то је у суботу казао и домаћин гостима из Русије, министар Милан Бачевић, који је потврдио да су у Србији за последњих годину дана започета руска улагања у вредности од две милијарде долара,односно да ће руске инвестиције у Србији у наредне три године износити три милијарде евра, a за пет година ће достићи читавих пет милијарди евра.

А то је у овом тренутку за опустошену српску економију најважнија вест, исто као и поменута најновија изјава руског министра Новака – да је Србија за Русију најважнији стратешки партнер на Балкану, што сигурно обећава доток финансијских средстава из Русије и у будућности.

Глас Русије

3 коментара

  1. После свих лутања Србија има једино отворен пут свог националног
    спашења у сарадњи са ВЕЛИКОМ И ЈАКОМ РУСИЈОМ.

  2. Sve bi bilo lijepo i moguće da sa Srbijom ne vlada Jeljcin u liku Nikolića, Vučića i Dačića po nalogu jevrope iz jamerike.
    Dok je tako, propadanje u svakom pogledu je srpska sudbina !?

  3. Koliko nas zadesi ovo cudo nevidjeno od demokratije ,,nasa,, drzava se ne pojavi nigde kao investitor samo subvencionise ,,otvorena ,, radna mesta po 10000 evrica. Nije mi jasno da smo tolika gologuzija. Od cega se obogati ova nasa nova populacija ,,tajkuni,,?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *