Ratko Paić: Grofica Ešton će pomoći u pretvaranju južne pokrajine u „dobrog suseda“

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton boravila je u ukrajinskoj prestonici Kijevu gde se svrstala na stranu proevropskih demonstranata, s obzirom da je u znak podrške došla na njihov protest i ukrstila ruke sa tamošnjim liderima opozicije, iako neki od njih pozivaju i na revoluciju protiv demokratski izabrane ukrajinske vlasti.

Nakon takve očigledne naklonjenosti grofice Ešton jednoj strani u sukobu, da li je moguće zamisliti njenu neutralnost i u srpsko-albanskim pregovorima koji se odvijaju pod njenim okriljem, ili je sada svima postalo jasno da briselski razgovori srpskih zvaničnika sa Hašimom Tačijem, koji navodno predstavljaju samo „normalizaciju odnosa sa Kosovom“, zapravo znače utiranje puta potpunoj kosovskoj nezavisnosti?

Dakle, Ketrin Ešton je u Kijevu iskazala svoju impresioniranost rešenošću opozicije da se, kako je rekla, izbori za evropsku perspektivu Ukrajine, a istovremeno je izjavila i da je ožalošćena zbog upotrebe sile protiv mirnih demonstranata. Međutim, u kojoj meri su pomenuti demonstranti u proteklim danima bili mirni, govori činjenica da su prvo povredili više stotina policajaca, zatim su bagerima probijali ograde, a na kraju su i nasilno zauzeli zdanje gradske administracije. A jedan od lidera opozicije, sa kojim je visoka predstavnica Evropske unije prošetala ruku pod ruku, javno je pozivao da se revolucionarnim putem osvoji vlast, za šta se baš i ne može reći da je u skladu sa proklamovanim evropskim vrednostima.

I zato, kada se odmah nakon povratka Ketrin Ešton iz Kijeva, nastave razgovori u Briselu između Dačića i Tačija, teško će biti čak i zamisliti da se oni odvijaju u atmosferi podjednakog razumevanja za interese obe strane, s obzirom na pokazanu pristrasnost Eštonove prema onima čija politička opcija joj je bliža. Uostalom, čak je i prozapadno orijentisani politički analitičar Predrag Simić na žalost ispravno ocenio čemu sve to vodi. Naime, on je primetio da evropska odluka da Srbija najkasnije u januaru počne pregovore sa Evropskom unijom ima svoju visoku cenu, i da će u početku ona biti uslovljavana neformalnim, a kasnije i formalnim priznavanjem nezavisnosti Kosova.

A da je evropski put Srbije po svemu sudeći zaista popločan zaokruživanjem kosovske nezavisnosti, govori i najnoviji podatak da su ministru Vulinu već drugi put ove nedelje samouverene prištinske vlasti zabranile ulazak na prostor Kosova i Metohije, što nije naišlo na vidljivo protivljenje zvaničnog Beograda, a pogotovo ne briselske administracije, za koju to izgleda predstavlja normalno ponašanje jedne suverene i nezavisne države.

Međutim, ni to nije sve. Pre tri dana je na Radio-televiziji Srbije, u glavnoj informativnoj emisiji, u večernjem Dnevniku, naizgled slučajno prikazana karta Balkana, na kojoj je Kosovo iscrtano državnim granicama, odvojeno od Srbije, kao da se radi o susednoj zemlji. Ali to nije ništa neobično. S obzirom da je potpisivanje izjave o „dobrosusedskim odnosima“ između Beograda i Prištine jedan od uslova za dalje evrointegracije Srbije, onda je valjda logično da prvo treba napraviti i nacrtati tog istog suseda. A grofica Ešton je tu da pomogne u pretvaranju južne pokrajine u „dobrog komšiju“.

Glas Rusije

4 komentara

  1. Britanska nacistička kučka

    • -Nije problem u Britancima već u ovom našem ŠLJAMU.Lično mislim dase ovo neće dobro završiti….po ovu grupu izdajnika i lažova koji su pogazili svoja predizborna obećanja.Želio bi posetiti da je ta britanija napravila i 27 mart 1941 dabi Srbi bili bombardovani od nacista a i od Britanaca 1945.Dokle više da nam oni kroje kapu imaju Irsku pa neka pregovaraju.

  2. VIDJI LJEPOTU U … SATANISTICKE….NASI SOLUNCI SU ENGLEZE PROZVALI…VODENE KURVE-BILI SU U PRAVU…USKORO CE KOD NJIH DA ZAIGRAJU 3-I MECKE…POLAKO PUCA UJEDINJENO KRALJEVSTVO….NA SILU.NICIJA NIJE GORELA DO ZORE PA NI VASA NECE.BIVSE KOLONIJE DOCE PO SVOJE-OPLJACKANO SA VASE STRANE…BICE ZABAVNO DOCEKATI TO………………………na zdravlje vam BILO.

  3. Kada je pogledam ovako lepu….. al stvarno nebih mogao ni za dobrobit Srbije to bi bila prevelika zrtva za mene. Jedan nas pesnik zapisa ono ,,mnogo hteo mknogo zapoceo cas umrli njega je ….,, nekada smo ga ucili u skoli. Ni siptari nisu svesni sta ih je zadesilo a mene zabolese jaja od demokratije. Necu da se izvinim..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *