Radulović: Glavno je da oživimo domaću privredu

KRAGUJEVAC – Ministar privrede Saša Radulović rekao je danas na naučno-stručnom forumu u Kragujevcu da je Srbija poslednjih deset i više godina vodila katostrofalnu ekonomski politiku i katastrofalne privatizacije i da je glavno oživljavanje domaće privrede.

Na skupu, koji je otvorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ističući da budućnost srpske industrije, pre svega leži u tehnološkom razvoju, Radulović je dodao da je Srbija u prethopdnom periodu promovisala politiku subvencija i podsticaja i da je “vukla za rukav strane investitore”.
“Strani investitori su važni, ali glavna stvar je domaća privreda zbog čega pozivam sve da se uključe u postupak restrukturiranja preduzeća koje radimo, da svojim idejama i poslovnim planovima zajedno sa rukovodstvom i radnicima doprinesu ozdravljenju tih preduzeća”, rekao je Radulović na forumu “Nacionalna tehnološka platforma Srbije – 160 godina industrije i fabrike za budućnost Srbije”, posvećenom razvoju srpske industrije.

Prema njegovim rečima, odgovornost, domaćinsko ponašanje, znanje, iskustvo, želja i rad jedini su način da se izvučemo “iz blata u kome se nalazimo”.

Podsetivši da već deset godina preduzeća u restrukturiranju gotovo ništa ne rade, a državu koštaju 750 miliona godišnje, Radulović je rekao da su od tih preduzeća napravljeni socijalni slučajevi umesto da budu motor razvoja države.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić rekao je da mu je žao što Srbija u takvoj situaciji kakvoj jeste, iako je mogla, smatra on, da za Balkan bude ono što je Nemačka za Evropu.
“U isto vreme verujem da kada su najteže bitke i kada mislite da je sve izgubljeno, uvek postoji tračak nade i ljudi koji mogu Srbiju da povuku napred”, rekao je predsednik PKS.

On je istakao da u priču oko svih reformi o kojima se danas govori i novih početaka Srbije, veliku ulogu ima politika koju vode predsednik Srbije Tomsilav Nikolić, premijer Ivica Dačić i ministri.
“Nikada Srbija nije imala veću podršku u novijoj istoriji nego što ima danas i nikada nam političari nisu otvorili više vrata nego danas”, rekao je Sertić i naveo da je sada na asocijacijama, udruženjima i privredi da pokuša da učini korak napred.

Ocenjujući da je ekonomija veoma važna za svaku državu, pa i Srbiju Sertić je ocenio da je stvaranje intelektualnih potencijala strategija na osnovu koje država može da ide u budućnost.

Tokom inženjerskog foruma, koji je podsetio na pokretanje industrijske proizvodnje u Srbiji u pogonu kragujevačke Topolivnice 1853. godine, potpisan je Memorandum o razumevanju kojim se formira Konzorcijum prve individualne tehnološke platforme za domen proizvodnih tehnologija ” NTPS” proizvodnja.

Podesćajući na160 godina razvoja industrijalizacije Srbije koja je nastala u Kragujevcu, rektor Kragujevačkog Univerziteta Slobodan Arsenijević je istakao da je važni realizovati danas potpisan Memorandum i zamolio učesnike foruma da u tome pomognu.

2 komentara

  1. Niste objavili gde su otisli na prasetinu, u koju kafanu. Ne mogu da se otmem utisku, iako sam relativno mlad, da ovo podseca na samoupravni socijalizam gde se hvali drzavni vrh. Svi znamo dokle je to dovelo…politicari, ministri, PKS…ma dajte. Lepa ideja, slazem se sa obnavljanjem proizvodnje u Srbiji, ali mozda samo teorija…

  2. Ministar Radulović stalno ponavlja već poznato. Pored toga radi posao koji nije u nadležnosti njegovog ministarstva. Jedino nikako da kaže kakav Program ima za pokretanje privrede Srbije i sa kime misli da ga sprovede. Ovo čekaju od njega, ko ozebli Sunce, i radnici u preduzećima o kojima priča a i svi nezaposleni, jer pokretanjem privrede i oni bi se zaposlili.

    Poštovani Ministre počnite da radite svoj posao, iznesite Program i sprovodite ga. Dalje gašenje preduzeća sigurno nije u cilju pokretanja privrede već ima za cilj njeno potpuno gašenje. Uskoro nećete imati preduzeće u kome se možete slikati i dalje samo pričati a ne stvarati ništa novo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *