Potpisi za referendum o ćirilici predati Saboru

ZAGREB – Predstavnici štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, organizacije koja je protivnik upotrebe ćirilice, predali su hrvatskom Saboru više od 632.000 prikupljenih potpisa podrške za raspisivanje referenduma o upotrebi manjinskog jezika i pisma.

Predsednik hrvatskog Sabora Josip Leko primio je predstavnike ove inicijative u svojoj kancelariji, gde su predati prikupljeni potpisi, objavio je Dnevnik.hr.

Oko 300 simpatizera te organizacije prethodno se okupilo ispred spomenika banu Josipu Jelačiću na glavnom zagrebačkom trgu, odakle su u povorci krenuli prema Saboru, skandirajući “Hrvatska, Hrvatska” i “Vukovar, Vukovar”.

Nosili su i transparente kojima su poručili,između ostalog, “Narod odlučuje”, “Niste nezamenljivi”.

Leko je primio potpise i rekao da je procedura za raspisivanje referenduma napisana u Ustavu i da će je Sabor poštovati. Predsednik štaba Tomislav Josić, posle predaje potpisa, rekao je okupljenim simpatizerima da se “civilizovano raziđu u miru”.

Štab traži referendum kojim bi se povećao cenzus za upotrebu pisma i jezika manjina sa sadašnjih 30 na 50 odsto pripadnika nacionalnih manjina u lokalnim sredinama.

Hrvatski političari, uključujući i opoziciju, većinom se protive održavanju takvog referenduma koji bi ograničio prava nacionalnih manjina.

Kako je najavljeno, promenama Ustava Hrvatske, koje su u toku, biće definisane teme o kojima se može odlučivati na referendumu, kao i cenzusi za prihvatanje takvih odluka.

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara bio je organizator protesta od septembra u kojima su u Vukovaru, ali i u drugim gradovima, skidane i lomljene dvojezične ploče sa zgrada državnih institucija.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović više puta je toj organizaciji poručio da referenduma o ćirilici neće biti dok je on premijer, a pored ostalih stranaka, i predsednik najveće opozicione Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko izjavio je da je ta inicijativa nepotrebna.

3 komentara

  1. Hrvati su nesposobni za demokratiju i to najbolje odslikava hrvatski publicista dr. Vinko Kriskovic, koji kaze: “Hrvati su izabrali dogmatsko-ideolosku sektasku verbalnu opoziciju. Ovaj tip opozicijske borbe praktikovali su u svojoj istoriji Hrvati. Oruzja borbe bila su im: deklaracije, rezolucije, negacije, protesti i ograde. Ovaj tip politicke borbe udario je pecat na njihov mentalitet… Mi smo Hrvati politiku dogmatizovali i zato smo intrasigentni i nesposobni za demokratiju…” (Vidi: dr. Vinko Kriskovic, Dokle smo dosli? Zagreb, 1925).

  2. Simpaticni su mi njihovi pokusaji. Nije dobro da pisaju uz vetar i na taj nacin demantuju sve ono sto cetvrti rajh vec dugo talambasa da su kolevka svega dobrog, da tece med i mleko, da cak i pederi imaju ista prava kao i normalni ljudi a oni nece CIRILICU. Malo mnogo su se za..bali.

  3. Za svakog normalnog dovoljno ako se vidi ko su najljući ustaše i ko su najgori balije kao i najnovije l00% crnogorci,svima zajedničko mržnja prema do juče rodu svome đedu prađedu.
    Mene ih je žao jer nije srećan onaj koji mrzi bilo koga a ne sebe samog zato sadašnje i buduće generacije ne ubijajte sebe ne bježite od čovjeka u vama dozvolite sebe pravi ponos na svoje predke Vuka, Njegoša Teslu,Milankovića,Pupina itd….
    Zašto se predati zlu ša sve to zamijeniti izgubljenim indetitetom ,drogom sidom,gej paradom
    U pamet se mladosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *