Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu

KOSOVSKA MITROVICA – Na Kosovu i Metohiji jutros u sedam časova počeo je drugi krug lokalnih izbora na kojem 1.371.524 građana bira 25 gradonačelnika u 594 glasačkih centara, odnosno na 816 glasačkih mesta. Drugi izborni krug održava se u sedam opština sa srpskom većinom – šest u centralnom Kosovu i u Severnoj Mitrovici. U opštini Zvečan izbori se ponavljaju na tri glasačka mesta.

Tačno u sedam časova otvorena su glasačka mesta u izbornom centru u osnovnoj školi “Sveti Sava” u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Kako javljaju Tanjugovi izveštači iz Severne Mitrovice u blizini biračkih mesta jutros je vidljivo pojačano prisustvo kosovske i Euleks policije.  U Severnoj Mitrovici građani će birati između dvojice kandidata – Građanske inicijative “Srpska” Krstimira Pantića i Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.  U prvom krugu glasanja Pantić, koji ima podršku zvaničnog Beograda, osvojio je nešto više od 500 glasova od Ivanovića, što, međutim, nije bilo dovoljno za pobedu u prvom krugu.

Regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić izjavio je da će današnji drugi krug lokalnih izbora na severu Kosova obezbeđivati više od 300 kosovskih policajaca i da će, ako bude potrebno, jedna interventna jedinica biti spremna da reaguje odmah.
“Kosovska policija, Euleks i Kfor su spremni da odmah intervenišu ukoliko izborni proces bude pod pretnjom ili ako bezbednost i sigurnost birača, clanova komisije na biračkom mestu, službenika OEBS-a zaduženih za izbore ili posmatrača na biračkim mestima budu ugroženi”, navodi se u saopštenju.

Zbog izbornih nepravilnosti izbori će danas biti ponovljeni u Zvečanu na više biračkih mesta.  U trci za gradonačelnika ovog grada su Vučina Janković (Srpska) i Nebojša Vlajić (SDP Oliver Ivanović).  Koalicija nevladinih organizacija “Demokratija na delu” saopštila je ranije da će posmatrati drugi krug izbora za gradonačelnike opština na Kosovu sa 1.600 posmatrača. Oni će, kako je navedeno, izveštavati tokom celog dana o toku izbornog procesa kako bi se obezbedili slobodni, pravični i transparentni izbori.  “Demokratija na delu” će imati i nekoliko mobilnih ekipa koje će nadgledati izbore.

U centru za pozive biće angažovano 130 dobrovoljaca, navodi se u saopštenju i dodaje da će ta organizacija objaviti i preliminarne rezultate izbora za predsednike u sedam opština – Priština, Prizren, Gnjilane, Kosovska Mitrovica, Uroševac, Peć i Đakovica.

Prvi izborni krug je održan 3. novembra kada je izabrano 13 gradonačelnika od kojih su tri u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova, s tim da u Zvečanu danas može doći do promene rezultata.

Biračka mesta će biti otvorena do 19.00 sati.

S obzirom na to da se u drugom izbornom krugu u svim opštinama takmiče po dva kandidata, očekuje se da će preliminarni rezultati biti poznati već oko 22 sata.

Zvanični rezultati bi trebalo da budu ovljavljeni najkasnije u utorak, 3. decembra.

Nakon toga Centralna izborna komisija će potvrditi rezultate o izboru novih gradonačelnika koji će u periodu od 30 dana pred odbornicima položiti zakletvu.

Jedan komentar

  1. Izveštaj za 2023godinu.Danas se održava drugi izborni krug za predsednike srpskih opština u Velikoj Albaniji. Obezbeđenje i EULEKS čuvaju izbornu kutiju na Vračaru i Kosančića vencu. Glasajte braćo Srbi nesmete dozvoliti da Vam Albanac postane predsednik opštine borimo se za kakvu takvu autonomiju. Održaćemo veliki moleban ispred skupštine pošto je veliki bajram i muslimanski živalj se moli klečeći na Vračaru ispred crkve Sulejmana Velikog ( nekad Hram Svetog Save Osvajača).Beogradki pašaluk danas slavi jer ima ponovo priliku da mu na čelo dođe albanski Srbin na vlast a ne Turčin kao što je do sada bilo. Velika je sreća jer je ukinut zakon po kome srpske žene moraju da nose burke a muškarci neće morati u buduće da se obrezuju( mada po meni to i nnije tako loše jer nemaju muda da se bore pa neka ih skrate za glavu onu dole pošto su sakrili gornju ispod ženskih haljina).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *