Mali „genije“ po meri Vašingtona

Piše Miodrag Zarković

Zloupotreba dece na američkim televizijama nema kraja, kao i spremnost B92 da se takvim zloupotrebama zdušno i svesrdno priključi sopstvenim doprinosom

Navodno čudo od deteta zove se Arden Hejz i ima, kažu, pet godina. Živi u Južnoj Kaliforniji i nazivaju ga genijem, zato što naizgled barata nekim znanjima koja nikako nisu svojstvena njegovim vršnjacima. Naročito je potkovan iz američke istorije i svetske geografije, zbog čega je već dva puta gostovao kod Džimija Kimela, američkog komičara i TV zabavljača, domaćina večernjeg šou-programa na televiziji Ej-Bi-Si.

Za neupućene, Kimelov večernji šou je jedan od gledanijih u američkom etru, a poprilično je omiljen i na ostatku planete, koji Kimela prepoznaje najpre po nizu uspešnih dosetki na račun holivudskog glumca Meta Dejmona (to je bilo nešto slično ovome što Ivan Ivanović pokušava da uradi sa Jelenom Karleušom, kojoj se redovno ruga u svojim emisijama; postoje samo dve bitne razlike: Kimel i Dejmon su sve vreme bili u dogovoru; Kimel i Dejmon su ipak bili duhoviti). Elem, na američkim televizijama uz takav uspeh – ili u njegovom korenu – obavezno ide i politička korektnost, a posebno u pogledu vašingtonske spoljne politike. I tu se vraćamo na malog Ardena Hejza.

Na Ardena je pažnju američke javnosti pre nekih šest meseci skrenuo dnevni list „Los Anđeles tajms“ člankom o njegovim neobičnom zanimanju za istoriju. Navodno je još tada, sa svega pet godina, znao obilje podataka o američkim predsednicima, a pogotovo o Frenklinu Ruzveltu, sa kojim deli čak i datum rođenja (ta podudarnost ga je, kako ističu roditelji, na prvom mestu i privukla istoriji). To je bio povod da početkom jula gostuje kod Kimela, gde ga je voditelj ispitivao o pojedinostima iz životopisa bivših predsednika SAD, a klinac odgovarao bez greške. U međuvremenu se ispostavilo da mali Arden obožava i geografiju, koju takođe poznaje bolje nego većina odraslih: u stanju je da nabroji sve države sveta i njihove glavne gradove, kao i da ih iz prve prepoznaje na geografskim kartama. Stoga je za peti novembar bilo upriličeno novo Ardenovo gostovanje kod Kimela, ovog puta na temu geografije.

I, u početku je sve teklo u najboljem redu. Kimel pokaže kartu Paragvaja, Arden odmah prepozna državu, a zatim kaže i koji je glavni grad. Kimel zatim pokaže kartu Jemena, a Arden ponovo iz prve pogodi koja je država u pitanju i navede prestonicu. Onda mu je Kimel naveo nekoliko glavnih gradova, a mali Arden je odgovarao kojim zemljama pripadaju. Sa sledećim pitanjem, međutim, počeše jedva primetne nevolje, praćene iz vasione vidljivom manipulacijom.

[restrictedarea]

„Ovo će biti teško pitanje“, najavio je Kimel narednu mapu, koja je trebalo da se pojavi na ekranu ispred njih. Avaj, klincu je izgleda baš u tom trenutku popustila koncentracija, pa je požurio sa odgovorom:

„OK, ovo neće biti teško pitanje“, rekao je mali Arden pre nego što se na ekranu išta pojavilo. Pre nego što je i mogao da zna šta će Kimel da ga pita. To je bio jasan nagoveštaj da je reč o unapred dogovorenoj nameštaljki. Čak se i u deliću sekunde vidi da je mali Arden, čim je izgovorio rečenicu, shvatio da je pogrešio i pomalo panično pogledao ka Kimelu, čije lice, u tom trenu, takođe odaje izvesnu nelagodu zbog iskakanja iz scenarija.

Utom se na ekranu pojavila mapa Jugoslavije. „Ova se raspala na sedam država“, kaže mali Arden, na šta Kimel uzvraća: „Dabome. A koja je to zemlja bila izvorno?“ Arden, sada ponovo pribran, odgovara: „Jugoslavija.“ Onda Kimel postavlja ključno pitanje: „A Jugoslavija, koje su to sada države?“

Arden Hejz potom nabraja: „Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Crna Gora i Makedonija. Ponekad pomešam Kosovo i Crnu Goru.“

I, naravno, dobija aplauz publike.

Klinac je, da se ne lažemo, nesumnjivo darovit, ali njegova darovitost verovatno nema veze sa poznavanjem istorije ili geografije. Pre bi se reklo da se nadarenost tiče javnih nastupa i pamćenja: mališan je zaista neobično prirodan pred velikim brojem gledalaca (kako onih pred kamerama, što je koncept koji možda i ne razume, tako i onih prisutnih u studiju) i očigledno sposoban da zapamti i skoro savršeno odigra poverenu mu ulogu genija. Arden, ipak, ima tek pet godina, pa možda i nije nikakvo čudo što se u jednom trenutku zaneo i „iskočio iz scenarija“ (nesumnjivo da bi se mnogi odrasli ponašali mnogo providnije od njega).

Ono što je čudno jeste da milioni ljudi širom sveta veruju u bajku o Ardenu Hejzu, još jednom navodnom američkom genijalcu. Kao da niko ne vodi računa o tome da iza Radio-televizijske stanice Ej-Bi-Si, na kojoj se prikazuje Kimelov šou, stoji „Dizni kompanija“, decenijama uvežbavana da koristi najmlađe u raznorazne propagandne svrhe (i to po pravilu one koje idu pod ruku sa političkim ciljevima vašingtonske administracije).

Još je čudnije što u iskrenost Ardenovog gostovanja veruju gledaoci u Srbiji, sa istim upoznati prvenstveno preko internet stranice B92, koja je – nimalo neočekivano – prenela snimak Kimelovog razgovora sa živahnim klincem, i to bez ikakve ograde: neko neupućen bi, čitajući vest kojim je B92 propratila dotični snimak, komotno mogao da pomisli kako „Devedeset dvojka“ nema ništa protiv Kimelovog i Ardenovog zaključka da se Jugoslavija raspala na sedam država, sa sve „Kosovom“. Tako, na primer, neko ovdašnje dete može da pročita tu vest i da pomisli kako „Kosovo“ zaista i jeste država, čim B92 nimalo ne spori zaključak američke emisije.

Zanimljivo je i to što je Kimelova emisija sa Ardenom bila prikazana 5. novembra, samo dva dana posle „lokalnih izbora“ na Kosovu. S obzirom na to da se takve emisije planiraju danima, pa i sedmicama unapred, verovatno je bilo zarctano da se Ardenovo, po svoj prilici režirano, „poznavanje“ geografije, uskladi sa vestima o dotičnim „izborima“. Srećom, bojkot na severu Kosmeta je uspeo, pa Ardenovo gostovanje ipak nije imalo pun efekat.

A što se tiče Ardena, ako tako nastavi da glumi genija koji „sasvim slučajno“ zna stvari baš onako kako odgovara Vašingtonu, smeši mu se lepa karijera: savetnika Vlade Srbije!

[/restrictedarea]

Jedan komentar

  1. Što Vas čudi. Oni kreiraju ude takvog psihološkog profila da ne misle već samo prepoznaju i reprodukuju. Tako se godinama radi po školama i onda izlaze generacije nesposobne za realan život.Onaj svet koji se njima kreira u toku školstva je imaginacija. Suočavanje sa privredom i realnošću je nekim šamar a nekima motiv za kriminal. Zavisi koliko su dobro naučuli lekcije.Moje mišljenje je da roditelji treba da vaspitavaju i usmeravaju decu a ne država i stranci. deca treba da se nauče da rade i da misle a ne da parazitiraju. Pihtija generacije neće tražiti izlaz tamo gde su niti će pokušati da se bore, neće imati ni viziju ni ideale osim jednog da što lepše žive i da ih što manje boli.Onaj vučji rod što su nekada bili Srbi ubila je tranzicija i skrining demokratija. Sada su pihtija gejevi na mestu savetnika pihtija predsednika i savetuju ga kako da srpsko meso aranžira na svetsku trpezu, ali da kosti i žile odvoje da se gospoda ne zagrcnu i za to im služi HagA da sve to začine da bi imalo pravu aromu dodaje se malo šiitsko- sunitskog začina sa Kosmeta…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *