Hrabri li Evropska unija antisrpstvo u Hrvatskoj

Piše Ratko Dmitrović

Ne malaksava antisrpska histerija po Hrvatskoj; premijer Milanović i predsednik Josipović popuštaju pred otvorenom demonstracijom mržnje, svima je jasno da se probudilo ustaštvo, ali skoro svi ćute, na čelu sa Evropskom unijom, čiji je Hrvatska član 

Postoje konstante u našem životu koje se okončavaju pobedonosno ili porazno po nas; verujemo u nešto, istrajavamo, trudimo se da ubedimo druge, hranimo ta ubeđenja u komunikaciji sa istomišljenicima, polemišemo sa onima kojima je do polemike ili stoički trpimo napade, uvrede, omalovažavanja. I onda dođe trenutak kad se sve slomi, kad shvatite da niste bili u pravu. Zaćutite. Ili se dogodi ono drugo pa zadovoljno kažete u sebi; eto, bio sam u pravu.

REINKARNACIJA NDH Početkom devedesetih tvrdio sam, pisao, da je novostvorena hrvatska država reinkarnacija Nezavisne Države Hrvatske, one Pavelićeve, ustaške, sa simbolikom, idejom, društvenim konceptom i sa istom mržnjom prema Srbima. Rečju, tvrdio sam da je Tuđmanova Hrvatska – ustaška država.

U Hrvatskoj su u tome pronašli novi dokaz da je Dmitrović obični plaćenik beogradskih klerikalno-nacionalističkih, velikosrpskih grupa, lociranih u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Medijska kuća „Politika“ se podrazumevala, tu sam bio zaposlen, kao dopisnik iz Zagreba, Ulica Gajeva, stotinak metara od spomenika Banu Jelačiću. Strogi centar grada.

Za tezu o neoustaškoj državi Hrvatskoj dobio sam u Beogradu nekoliko smrdljivih etiketa, zasnovanih na konstataciji da zavađam Srbe i Hrvate. Inače, bratske narode čija je zajednička istorija lepršava holivudska burleska. Nikada se nisam branio. Znao sam, vratimo se na početak teksta, da u osnovi priče ne mogu pogrešiti; moj odnos prema ustaštvu, nezavisnim hrvatskim državama, ne dolazi sa stranica historijskih čitanki, udžebenika krivotvorene i falsifikovane istorije. Ne, on se oseća kožom, poreklom, svedočenjem iz prve ruke. Jasenovac je od sela u kojem sam rođen (Komogovina na Baniji) udaljen tridesetak kilometara. Ja sam o Jasenovcu slušao od onih koji su ga preživeli. Sposobnost da prepoznam ustaštvo, kako god da je prikriveno, nosim na koži, preuzeto je rođenjem.

Mojim Dmitrovićima i Dabićima – da ne spominjem hiljade drugih porodica iz Potkozarja, sa Banije, Korduna, Slavonije, Bilogore – Jasenovac je mesto postanka i smrti, nenapisana odrednica, orijentir, tamna strana meseca.

NEPORAŽENA USTAŠIJA NA DELU Otvorena, do krajnjih granica iskrena i isto tako tačna i precizna potvrda da sam svih ovih godina bio u pravu, tvrdeći da je Hrvatska devedesetih godina bila neoustaška država, da je sa neporaženim ustaštvom i danas u nekim elementima takva, došla je pre dvadesetak dana, od Igora Mandića, Hrvata, jednog od najvećih živih intelektualaca današnje Hrvatske. Mandić je u intervjuu za „Večernje novosti“, ocenjujući događanja u Vukovaru, skidanje tabli sa ćirilicom širom Hrvatske, kazao da  na sceni nije nova predstava, nove okolnosti. U pitanju je neporažena ustašija koja u Hrvatskoj sve slobodnije podiže glavu, a ćirilica im je izgovor da proteraju sve preostale Srbe, kazao je.  Ništa tačnije odavno se nije čulo iz Zagreba. Jaču, precizniju, potvrdu onoga što sam govorio i pisao sve vreme nisam mogao da dobijem. Hvala, Mandiću.

Da li se osećam pobedonosno? Ne. Osećam se jadno, uprkos svim elementima satisfakcije. Nakon što su brojni hrvatski mediji preneli Mandićev intervju „Novostima“, na čoveka je krenula u Hrvatskoj hajka ravna poterama iz devedesetih. Sa „nalozima“ da se „izdajnik, orjunaš, četnik“ ima ukloniti sa lica zemlje. Stoku treba ubiti, glasila je zajednička  ocena gotovo svih foruma na hrvatskim portalima i sajtovima. Mandiću sa strane hrvatske javnosti niko nije priskočio u pomoć; ćutali su  novinari, borci za ljudska prava, leva politička i kulturna inteligencija. Jedan od njih, izvesni sociolog Lalić, poznat po prilično oštrim kritikama hrvatske desnice, nazvao je Mandića izdajnikom hrvatstva. Lalić tvrdi da u Hrvatskoj odavno nema ustaštva, da je to stvar prošlosti, savremena mitologija, dežurni argument onih koji Hrvatskoj ne žele dobro.

Krajem avgusta ove godine boravio sam nekoliko dana u Hrvatskoj. Nisam se javio nikome, uključujući ljude sa kojima se moj život decenijama dodirivao ili preplitao. Ne  zbog straha od svađe, jednostavno nisam hteo da ih izlažem mogućim rizicima, neugodnostima. Jedan od njih, svojevremeno značajna političko-privredna figura u Hrvatskoj, insistirao je da se vidimo. Razgovor, razumljivo, nije mogao proteći bez politike. Inicijativa je bila na njegovoj strani, ja sam sve vreme bio u drugoj brzini. Onda dođosmo do najosetljivijeg dela, suštine hrvatske države devedesetih i Hrvatske danas. Tebi je, rekoh mu, jasno da sam sa mnogo argumenata početkom devedesetih tvrdio da je Hrvatska neoustaška država. Čovek ćuti, najpre gleda u stranu, drži  čašu dobre banijske šljivovice u ruci, okreće se meni i kaže: „Jeb`o joj ti mater, nije ona ni danas daleko od ustaške države“. Ako je to važno, a ovde jeste važno, čovek je Hrvat.

MUK HRVATSKE INTELIGENCIJE U međuvremenu se ustaštvo  podiglo na noge. Josipović i Milanović skakuću kao mečka na zagrejanoj plotni, prete, zatežu konopac, popuštaju, pozivaju na poštovanje zakona, sedaju da razgovaraju sa ustašijom iz Vukovara, ali ne vredi. Evropa ćuti, hrvatska inteligencija ćuti, anonimusi sa foruma, njih na desetine hiljada, prete ubistvima, traže da se hrvatska država sa Srbima  obračuna za sva vremena, da i poslednji od pripadnika naroda napusti Hrvatsku. Ne otvoreno, toliko glupi nisu, već da se Srbima zabrani ćirilica, iskazivanje nacionalnog identiteta, spominjanje velikana iz nacionalne istorije, da im se zabrani da budu Srbi. Kome se ne sviđa, marš iz Hrvatske.

Hrvatskom se ponovo valja mržnja prema Srbima. Širi se kao sumrak, ulazi i tamo gde je do juče nije bilo. Na mržnji prema Srbima opstaje se u politici, u kulturi, blizu novca. Mržnja prema Srbima ponovo je u Hrvatskoj naplativa, može da se oplođuje, donosi profite raznih pred- znaka. Srbi su, nakon kratkog predaha, merenog godinom-dve, opet uvučeni u sebe, opet  kriju imena i prezimena, izbegavaju situacije gde bi neko sumnjičav mogao da ih upita koje su vere i nacije.

Oglasilo se nekoliko sveštenika Srpske pravoslavne crkve, upozorenjem da je u Hrvatskoj ponovo na sceni nasilno prevođenje srpske dece u hrvatski nacionalni korpus. Evropa ćuti, a na otvoreno pitanje kako ocenjuje događanja u Hrvatskoj, u vezi sa napadom na ćirilicu, odgovara da je to unutrašnja stvar Hrvatske. Ovo je otvoreno ohrabrivanje na nova nasilja prema Srbima.

Ni jedna druga država, članica Evropske unije, ranga Hrvatske, ne bi smela ni da pomisli na odnos prema manjinama, kakve god one bile, nacionalne, socijalne, seksualne, kakav prema Srbima u Hrvatskoj gaji Hrvatska. Ali, kad imaš Nemca za saveznika, sve ti je dozvoljeno; ubijanje, paljenje, proterivanje, na kraju i skidanje ćiriličnih tabli. Sve.

U vreme nastanka teksta koji čitate, okončan je peti u nizu susreta predsednika Vlade Hrvatske, Zorana Milanovića sa Stožerom za odbranu ćirilice, iz Vukovara. Ovoj proustaškoj grupaciji ponuđeno je, kako saznajemo, da se „provokativne“ table smanje za trećinu, da slova budu jedva vidljiva, da tabli u Vukovaru bude svega nekoliko, isključivo na javnim ustanovama, ali bratija na pristaje; ćirilica ne može na tlo Hrvatske. Više im nije dovoljan Vukovar; table padaju iz noći u noć širom Hrvatske, čak i tamo gde su Srbi dvotrećinska većina. Sasvim očekivano i shvatljivo; Pavelićeva dečica vide da im se država ne suprotstavlja pa zbog čega da ne čine ono što im je u krvi.

Nedavno je u Beogradu promovisana knjiga Ante Lešaje, Hrvata sa Korčule, penzionisanog profesora Zagrebačkog univerziteta, koja podseća na mračno vreme pred građanski rat u Hrvatskoj, 1990. do 1991.godine, vreme kad su Hrvati  spaljivali i na druge načine uništavali knjige štampane na  ćirilici. Lešajino delo zove se „Knjigocid“. Tada je uništeno oko tri miliona knjiga. U današnjoj Hrvatskoj do sada je uništeno dvadesetak tabli sa ćirilicom. Malo.Tradicija se mora poštovati. Biće toga još.

Na Milanoviću i Josipoviću je da dokažu ima li njihova Hrvatska snage da se obračuna sa ustaštvom. Tu kompromis nije moguć; ili ustaše, ili njih dvojica, skupa sa SDP-om, strankom preko koje su došli na vlast. Da ne bude zabune: i u jednom  i u drugom slučaju Srbi su gubitnici.

12 komentara

  1. Da.
    Morali bi svi mi znati, da za EZ (i SAD) poznaje samo naciju,
    dok je narod, etnicka, a nebitna odrednica.
    Za SAD i EZ, sadasnja NDH je drzava hrvatske nacije.
    Srba, Italijana, Istrijana, Roma, … ima, ali nije bitno,
    niti ce biti (kao ni, u bratskoj nam, dezeli, …).
    Ime nacije i drzavljansta je izjednceno.
    Koliko god da ima (desetina) miliona raznih naroda, SAD su
    drzava americke nacije.
    Britanci, mudro ili lukavo, ne barataju recju nacija, za sebe.
    U pasosima, gde tolikim drzavama pise, “nationality”, u
    britanskim je – “citizenship”.
    Danasnja NDH ima zadatak da zavrsi genocid nad Srbima(i …)
    u svojim, danasnjim granicama, dok granicu i zadatak, ne pomeri.
    Nasim pisanijima i “bedjivanjima” (do moljakanja), da NDH
    odustane od tuzbe za genocid (da bi i mi odustali), pomazemo im
    u realizaciji zadatka-genocida nad Srbima.
    Da smo, sto, nazalost nismo, jos bi ih podsticali da izadju na sud, a mi pripremili najbolje moguce tuzbu za, nesporni genocid
    nad nama-Srbima.
    Uostalom, hrvatski genocid (Progarm, jos iz XIX veka, plan izvrsenje), koji jos traje, preteca je i nacistickog genocida
    nad Jevrejima, Romima, …
    Nego, “ne placi voljena zemljo”, suze ce se brzo osusiti, a nama
    treba prvo stit koji cemo mi skovati, pa …
    EZ nam ga nece dati, ni od papira.
    Srboljub Savic

  2. Vreme je da se napravi pravi film o jamam i Jasenovcu.

  3. Poturica gori od Turčina.

  4. Dase razumemo pišem vam iz prve ruke iz Beograda. Bio sam na svetog Luku u Vukovaru na slavi moje rodbine i čuo sam mnogo
    priča koje se sastoje iz jedne istine Srbi nisu poželjni u toj NDH
    državi. Jedna istina potresa hrvatski nacionalizam što Srbi nisu
    reagovali na razbijane ćiriličnih tabli na državnim institucijama
    oni su očekivali reakciju srpskog nacionalizma dabi završili ssrpskim pitanjem na otetom delu SRPSKOG VOJVODSTVA pamet je preovladala kod Srba i traže ustavna prava o isticanju dvo jezičnog obeležja.Drugi hrvatski problem su njihove lažne penzije
    u tako zvanom domovinskom ratu idu penzije na reviziju, tako daje
    Zoram Milanović taknuo u osinje gnezdo Srbi čekaju mirno oprezno
    i kažu neka se oni među sobno kolju.I da završim mi Srbi moramo
    na svakom mogućem mestu govoriti pisati o genocidu koji su izvršili ustaše i Tuđmanovi bojovnici na taj način pomažemo njima
    koji su još ostali u tom delu SRPSKOG VOJVODSTVA.

  5. Istina je samo jedna!Nije Srbima problem samo ustaštvo,povampireni islam,šiptarija i druga otpad već prvenstveno Evropa,odnosno one sile koje i Evropu guraju u propast!!Hrvatska je projekat evropski a ne malobrojnog naroda koji sebe naziva hrvatima(J.Dučić)!Bez teritorije,naroda,tradicije i ostalog ne može biti ništa a komo li ozbiljna država!Za Hrvatsku su se borili Štrosmajer,Gaj,Maček i dr.koji nisu Hrvati!!!Isti primjer imamo danas na KiM!!Kada Srbi to shvate lakše će boriti protiv udruženog i opasnog naprijatelja!!Posebna je srpska nesreća domaći izrodi koji su u službi stranog neprijatelja!!Povlačenje tužbe za genocid je najveći zločin koji se može učiniti prema mrtvima i živim Srbima!!!

  6. @vaso petkovic
    “Posebna je srpska nesreca domaci izrodi koji su u sluzbi stranog neprijatelja”……………… Siguran sam da su “domaci izrodi…” jedina ozbiljna i daleko najveca “srpska nesreca”!!!!!
    Narocito oni koji su uz ogromnu financisku i svaku drugu stranu podrsku uspjeli doci na samo celo SRPSKE DRZAVE. Iako su zle namjere svakolikih srpskih neprijatelja uvjek odrzavale i kontinuitet i intezitet, isti bi bili bespomocni bez “srpskih izroda”!!!! Stoga R O D O L J U B I I P A T R I O T E moraju
    posvetiti maksimalunu “paznju” upravo “srpskim izrodima”!!!!!!!!!

  7. @ Gos, Petkoviću Srbima je glavni problem štosu Kraljevinu Srbiju
    utopili u državu tri naroda SHS. Hrvati su dobili državu zahvaljujući srpskom borbom u partizanima 1941-45 godine, posle
    toga sve se zna Hrvati i Slovenci imaju državu a Srbi se potucaju
    po svetu jer još nemaju neznaju gde je njihova država.Ako je Srbija beogradski pašaluk onda to nije država svih Srba.

  8. Sam naslov je i odgovor po mojem misljenju.
    Sto je EU nego Nemacka danas. Sto Hitler nije uspeo silom i ratovima danasnja Nemacka/EU cini na svoj nacin, tj. vlada Evropom danas. A sto se tice Hrvatske: smatram da kroz Hrvatsku Nemacka/EU kaznjava Srbe za sve prosle izgubljene ratove. To je u stvari i rehabilitacija proslosti kroz sluge Hrvate.
    Hvala g. Dmitrovicu sto nas potseca i uci na razna istoriska zbivanja. Nadam se da cu da dozivim da to sto pise na tim stranicama izadje u vidu knjige, jer mnogo put bih htela da se vratim i potsetim na neku temu sa ovih stranica. Dok se mi Srbi ne slozimo – kao jedinstveni narod a ne podeljeni po regionima i
    nepoznati jedni drugima osim kada se neka velika katastrofa desi a i tada to ne traje dugo i pocnemo se opet svadjati i deliti, itd.
    Iz pisama vidim da mi Srbi ovde vodimo i dialoge jedni s drugima
    i osecam da nas ipak ista stvar veze.
    Posebno pitanje: ‘sto bi bilo da nije bilo’ tih nesretnih seoba i Arsenija Carnojevica i da smo ostali u svojim prvobitnim krajevima i odupirali se tamo Turcima? Sada smo opet izbeglice .
    Hrvati imaju benefit i drzavu sada na nasim kostima.
    Vukovar: Srbi nisu napali Hrvatsku i to stalno treba da se istice.
    Hrvati su napali JNA legalnu vojsku postojece drzave. Srbija nije napala Hrvatsku. Oni su rat zapoceli. :A sto se tice tuzbe za Genocid – kakav genocid? Gde su to Srbi pocinili genocid?
    Mi nemamo zasto njima da se izvinjavamo kao narod ili pojedinci.
    To je problem nase matice Srbije da postavi stvari na svoje mesto
    Za to treba imati kicmu.

  9. Sva ova neoustaska histerija u Vukovaru (i celoj Hrvatskoj)oko tzv. dvojezicnih tabli bi mogla da ima i drugaciji rasplet (bolje zaplet). Oni jadni i ne znaju da nisu problem ni jezik ni pismo. I jedno i drugo su SRPSKI. Problem je u tome sto oni ne znaju kojim (cijim) jezikom govore i cijim pismom pisu. S obzirom da nemaju nista svoje bezobrazno svojataju nasu istoriju, tradiciju, kulturu, jezik, pismo, teritorije i mnogo toga drugog sto im treba da bi bar na unutrasnjem planu mogli da glume neki narod i drzavu. Oni su takvi i mi tu ne mozemo mnogo da promenimo. problem je u tome sto mi vec dugo na sve to cutimo i ne reagujemo. Za pocetak im treba reci glasno i jasno: Pisite kako hocete po tablama, ali znajte da su to SRPSKI jezik i pismo.

  10. EU sasvim sigurno hrabri antisrpstvo u Hrvatskoj(ako ne javno , a onda sigurno iza kulisa). Eu je vecinski katolicka…Mora da se napomene I to da kada se neko rodi u katolickoj porodici I kada je krsten kao katolik on je dalje NA PRVOM MESTU ( ! ) rimo-katolik odan rimo-katolickoj crkvi I okrenut ka Vatikanu, a tek na drugom mestu dolazi drzava I nacija u kojoj se rodio! Pored knjige “Vatikanske ubice ” dr. Alberta Rivere treba procitati I knjigu ” Opus Dei ” Roberta Hacinsona 1 I 2 ) posebno poglavlje u drugoj knjizi “hrvatska ratna masina ” .

  11. Sve vise mi se namece utisak da ulazak Hrvatske u EU nije
    delovao na tu zemlju pozitivno za Srbe. Cak sto vise je ohrabrena, jer zna da ima mocnog sponzora u Nemackoj clanici.
    U poslednje vreme incidenti u Vukovaru, zaustavljanje izvesnih Srba na granicnim prelazima, zatim u Osijeku itd. itd.
    Na Srbe treba vrsiti neprestano pritisak iz bilo kojih razloga.
    Hrvatska je danas bez Srba zemlja sa ogromnim praznim neobradjenim prostorima. Srbi su bili ti sto su joj davali vitalnost
    na mnogim poljima a u njima je ostao taj kmetovski duh sluga tudjih gospodara. I da jos spomenem nedostatak kulture.

  12. Fasizam ponovo dize glavu u Evropi a prednjace Nemci sa pristankom ili zmurenjem dojucerasnjih boraca protiv fasizma, Amerike, Velike Britanije, Francuske…..Sve ovo sta se dogadja neodoljivo podseca na stanje tridesetih godina pre pocetka II svetskog rata.Vrsi se prekrajanje istorije i izvrtanje istorisjskih cinjenica na ideoloskoj osnovi a ne na relevantnoj dokumentaciji i arhivskoj gradji u mnogim svetskim arhivama, saradnici okupataora se rehabilituju, borci protiv fasizma satanizuju, cak i nazivi ulica brisu koji podsecaju na antifasisticku borbu srpskog naroda.To se radi izvana ali i unutar Srbije, sto je i najzalosnije.Perjanica svega je EU.Dogadjaji u Hrvatskoj i cutanje EU to potvrdjuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *