Godišnjica Dejtonskog sporazuma

Pre 18 godina parafiran je Dejtonski sporazum kojim je okončan rat u BiH. Republika Srpska, koja je ovim sporazum nastala, ovaj dan slavi kao praznik.

Okvirnim mirovnim sporazumom koji su, pre tačno 18 godina, u Dejtonu parafirali tadašnji predsednici BiH Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i Srbije Slobodan Milošević zvanično je okončan troipogodišnji rat u Bosni i Hercegovini.

Sporazumom, koji je posle tronedeljnih pregovora parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera u vojnoj bazi Rajt-Peterson, BiH je podeljena na dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Milošević, Tuđman i Izetbegović zvanično su potpisali sporazum tri nedelje kasnije, 14. decembra 1995. godine, u Jelisejskoj palati u Parizu.

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom aktu iz Helsinkija i drugim dokumentima OEBS-a, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rešavnje nesporazuma isključivo na miroljubiv načun.

Jugoslovenski parlament je 13. novembra 2002. ratifikovao Dejtonski sporazum, čime je SR Jugoslavija jasno poručila susedima da nema teritorijalnih pretenzija prema BiH i da se u potpunosti pridržava odredbi iz Dejtona.

Nijedan od trojica potpisnika sporazuma više nije među živima, kao ni bivši međunarodni izaslanik za Balkan i tvorac Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk. U međuvremenu, original dokumenta je izgubljen, a političari u BiH i dalje raspravljaju o njegovoj reviziji.

U Republici Srpskoj ovaj dan obeležava se kao praznik.

Jedan komentar

  1. Kako bre izgubljen original??? Gde se i kako cuvao??? Opet ima da se bijemo. Kakva je to drzava BiH kada gubi svoj akt o osnivanju. Pa ovi se prema nama ponasaju kao prema indijancima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *