Џералд Селенте /аналитичар/ – Америку воде наследници Ал Капонеа

Разговарала Биљана Ђоровић

Oно што су САД радиле ратовима које воде по читавом свету, попут бумеранга ће се вратити и погодити амeричку нацију

Џералд Селенте се бави праћењем и прогнозирањем трендова од 1980, издавач је интернационалног магазина „Трендови“ и оснивач и директор истоименог истраживачког института и аутор изузетно цењених и високотиражних књига, као „Праћење Трендова и Трендови 2000“ (Ворнер Букс 2000)Trend Tracking and Trends 2000 (Warner Books.). Селенте је развио јединствену методологију „Globalnomic®“ у предвиђању и праћењу, идентификовању и искоришћавању  предвиђалачке методе.

Џералд Селенте је и човек ероса, огромне енергије и реторичких квалитета, због чега је у светским медијима препознат као „најпоузданије име у праћењу светских трендова“. Џералд Селенте је предвидео колапс СССР-а, две последње економске рецесије, слом дот.кома, Азијску валутну кризу 1997, слом светске берзе 1987…

Са Селентеом разговарамо о економској кризи која потреса Америку и о стратегијама излаза којима „овцоизирано“ човечанство мора тежити како би избегло смртоносне клопке Новог светског поретка.

 

Државни дуг САД-а  износи 16,4 трилиона долара, достигнут је 31. децембра 2012. године. Уколико би САД банкротирале,  то би произвело економски тектонски заокрет, при чему технички банкрот не би представљао најгори сценарио. Најгори сценарио био би заправо – банкрот. Да ли сматрате да је такав расплет могућ?

Не верујем у такав расплет. Знате како се каже „политика је шоу бизнис за ружне људе“ и ово је тек још једна лоша глума наших краљева драме, подељених у два ансамбла који у вашингтонском театру  режирају холограмску паклену реалност за народ. Америка живи у страху и хистерији.  Било да се ради о бескрајном рату против терориста, финансијском суноврату, перспективама драстичног смањења буџетских издвајања или, сада, о достигнутом „плафону“ државног дуга.

Дакле, ја не верујем да ће САД банкротирати, али бих волео да ово о чему говоримо ставим у шири контекст.

Почетком октобра САД су напале Сомалију и Либију како би се изнова обрачунавале са „мрачним терористима“. У питању су суверене земље. Сада ће се оно што су САД спроводиле ратовима које воде по читавом свету (а разуме се, оне могу да нападну кога год пожеле) попут бумеранга вратити и погодити амричку нацију. Биће то повратни удар на САД или како смо ми то називали у Бронксу „враћање дуга“ – својеврстан банкарски удар у коме ће девалвирати долар. По мени, није то никаква спекулација. То је једини начин на који се може одржавати дуг и подизати „плафон“ дуга изнад 16,7 трилиона долара, колико сада износи. Јасно је ко ће од те девалвације профитирати.

Кажем да се не ради ни о каквој спекулацији због тога што су они који вуку конце финансија, дакле банкстери, то већ радили – 1933. године. Тада је долар имао златну подлогу. За 20 долара и 62 цента могли сте да купите унцу злата. Оно што су они урадили под председником Френклином Рузвелтом марта 1933. названо је „банкарски одмор“. Шта су урадили: приморали су људе да, под претњом казне због непоштовања закона који су донели, продају влади своје злато по цени од 20 долара и 67 центи по унци. Када су се дочепали злата, променили су његову цену на 30 долара по унци, што је значило да су људи изгубили 70 посто набавне вредности злата. Верујем да ће банкстери сада урадити исто. Пронаћи ће неки изговор како би девалвирали валуту и од тога обезбедили максималну добит – за себе.

[restrictedarea]

Шта ће се потом догодити? Да ли мислите да ће се свет суочити са глобалним финансијским „холокаустом“ и да ли је реч о планираном економском колапсу?

Не верујем да се ради о плану. Банкстери су некомпетентне психопате. То нису храбри људи. Да ли се ради о лешинарима?  Апсолутно. Да ли се ради о блиставим умовима? Не бих рекао. Један од наших аутора у магазину „Тренд“ је др Пол Крег Робертс, бивши помоћник министра финансија у време Роналда Регана и он ће вам први рећи да ова дешавања нису део плана, већ да су се отргла контроли похлепних психопата.

Погледајмо шта се дешава у Кини. Недавно, на Азијском самиту, кинески премијер Ли Кегианг, изјавио је да ће Кина задржати пораст домаћег бруто националног дохотка од 7 посто. Како ће они то постићи? Па, штампаће више новца. Кина има 1,2 милијарде људи и кинеске власти се њих највише боје. Уколико народ не буде радио и сиромаштво се повећа, они то неће моћи да контролишу. Слична ствар се дешава у читавом свету. Погледајмо ЕУ у којој су се договорили да ће задржати ниске каматне стопе а постоји  и тренд њиховог снижавања. Систем је у колапсу. Погледајмо шта се дешава у Грчкој: чланове партије „Златна зора“ називају неонацистима. А због чега владу не назову неофашистима? Јер они то, по дефиницији, јесу. Фашизам означава спајање државне и корпоративне моћи. Корпорације тријумфују и запушавају сваку пору заштите државе и народа од њиховог канцерогеног, патолошког ширења.

У САД-у Банка федералних резерви ће престати да купује хипотекарне хартије од вредности и државне обвезнице по тренутној стопи од 85 милијарди месечно. Они су „упумпали“ око 20 трилиона долара од како је колапс економије  постао известан. Дакле, они се не могу извући из каљуге живог блата у који су угурали свет јер немају ни један излазни пут и више не знају шта раде. Кажем то са потпуним убеђењем заснованим на доказима. Погледајмо шта су чланови  Федералног комитета за отворено тржиште при ФЕД говорили пре пет година и видећемо да они нису ништа успели да процене ни предвиде. Дакле, није на делу реализација плана, већ чиста глупост.

Ваш опис ситуације показује да се налазимо усред глобалног финансијског колапса. Како ви, као неко ко се деценијама веома успешно бави праћењем „трендова“ у економији и политици, предвиђате будућност?

Сада нико не може да предвиди будућност. Много је џокера у рукаву. Јаки ветрови дувају брзо и у свим правцима. Не можемо предвидети будућност, али можемо видети њено лице. Не знамо шта ће САД урадити. Ни у најлуђем сну нисам могао сањати да ћемо се суочити са синтагмом „сувише велике да би пропале“ зато што у капитализму  такве логике нема. Понављам: не ради се овде ни о каквом капитализму. На делу је фашизам – спајање државне и корпоративне моћи. Такође, никада нисам могао да предвидим да ће „упумпати“ 20 трилиона долара. И наравно, нисам могао знати да ће направити скандал са намештањем цена либора. Они намештају, измишљају и раде оно што је незамисливо и то раде континуирано. Али, где то води? У једном тренутку то ће се распасти. И ми видимо како се распада у Египту, видимо како се распада у Либији и Сирији, видимо како се распада у Грчкој и Шпанији, видимо како се распада у Ирској и Португалији и видимо како се распада у многим источноевропским земљама, као што су Румунија и Бугарска. И видимо како се увећава социјално незадовољство. А када све остало пропадне и они не буду имали више расположивих финансијских механизама – они ће вас одвести у рат. Потребно је само погледати САД пре нешто више од месец дана и америчког председника, добитника Нобелове награде за мир, како изговара да је Сирија прешла црвену линију, наводно употребивши сарински гас и да због тога САД морају да изведу ваздушне нападе. То је нешто што скреће пажњу са економских проблема брзо и то они раде у свакој земљи.

САД су најавиле да ће ангажовати своје трупе у 35 афричких земаља како би се супротставиле кинеском утицају. Америчко присуство је све веће у централној Азији а њихове трупе се налазе у 350 земаља широм света.

 Највећи трошкови САД-а су за Пентагон, а Кина је финансијер америчког дуга. Да ли мислите да ће се валутни рат наставити правим ратом између Америке и Кине?

Кренимо од Пентагона. Али зашто да слушамо шта ја о томе говорим? Зашто не бисмо чули шта је генерал Двајт Ајзенхауер рекао? Ајзенхауер је био генерал са пет звездица, главнокомандујући савезничких снага, три пута председник и он је, у свом опроштајном говору америчкој нацији пре 52 године рекао да би војно-индустријски комплекс могао да угрози њен опстанак. Војно-индустријски комплекс усисава генијалност научника, зној радника и будућност деце. Све што је Ајзенхауер рекао било је истина. Погледајте Америку. Управо се сада, пред нашим очима, одиграва затварање владиних институција. Велика је вест да се затварају музеји, туристичке локације и национални паркови. Знате ли колико су улагали у паркове: 0,7 посто националног буџета – 3 милијарде од буџета од 4 трилиона долара.  Знате ли у чему је превара? Довели су 400.000 приватних уговарача, војних уговарача, како би завршили свој предаторски посао преузимања народне имовине.

Да ли ће САД у Африци, у Азији проширити свој утицај? Да, хоће. Да ли ће бити успешни у томе што раде? Не, неће. САД нису добиле ни један већи рат од Другог светског рата. Изгубиле су Корејски рат. Мировни договор није био ни потписан, радило се о привременом споразуму прекида ватре. Изгубили су Вијетнам. Убили су 3 милиона људи, 50.000 наших војника је погинуло а око две стотине и педесет хиљада америчких војника починило је самоубиство због разарајућег ефекта убијања невиних људи у Вијетнаму. Њихови животи били су уништени из много различитих разлога. Убили су око милион људи у Ираку. Америчке пореске обвезнике ратови су коштали 3 трилиона долара у периоду између Ирака и Афганистана. За шта су их дали? Социопате и психопате воде владу, и то не само САД-а. Погледајмо оног кукавицу Камеруна – малог дечка тамо преко, у Енглеској. Он није у стању да веже ципеле како треба а ево га где вришти из свег гласа и тражи рат. Ту је и друго спектакуларно људско биће, Холанд од Француске, још један дечкић који никада не би био у стању да учествује ни у једној борби, ни у каквом рату, али је непоколебљиво за рат. Такви су постављени у скоро свим земљама, а не само у САД. На делу је глобални неморал и логика болести која је преовладала и завладала у највећем броју земаља. Ко би икада у Америци могао да помисли да би Русија могла да буде земља која ће да постане супротан пример свеопштем, глобалном аморалу и лудости. Да ће Путин имати довољно храбрости да каже „не“ у случају Сирије и тако заустави још једно убијање које су САД, Француска и Уједињено Краљевство биле спремне да предузму, што је Француску и Британију „заглавило“ на њиховом  постколонијалном путу којим намеравају да наставе.

Да ли можемо очекивати да се валутни рат настави врућим, правим ратом између САД-а и Кине?

Да. Када погледамо историју, видећемо да се понавља. Околности се разликују, али утемељујући обрасци увек следе исти модел и у том смислу увек имамо рецесију, потом депресију, следе трговински ратови, валутни ратови и потом прави ратови. Погледајмо шта се догодило када су САД најавиле да ће смањити учешће на тржишту обвезница – сва тржишта капитала почела су да се руше – пала су за неких 11 процената за само неколико месеци. То је сасвим разумљиво, јер су добијала веома јефтин новац из САД и онда су га доносила на тржишта на којима су могли да позајмљују новац – долар, веома јефтино, зато што су њихове валуте увезане са доларом. И, заиста, видећемо валутне ратове. Такође, видим и време, за свог живота,  у коме долар више неће бити резервна валута и да ће се за то место у конкуренцији наћи јуан, евро, долар или чак злато и сребро. И са сигурношћу могу да кажем да ће Америка изгубити главнину своје моћи да контролише светску економију и светску валуту јер САД осиромашују ресурсе због ратова које воде по свету и буџета Пентагона који исисава виталитет нације и уграђује га у бомбе и метке.

За кога заправо раде амерички председник и председници већине земаља које се налазе под утицајем Запада?

Они раде за банде. Политичке партије су банде. То су све политичке партије, без обзира у којој земљи на свету живите. Велика лаж је у игри и сви је понављају и  у њу верују. То је лаж о демократији. Погледајмо САД у којој делују две крвне гангстерске лозе – републиканци и демократе, наследници Ленског, Ал Капонеа и Дача Шулца. Када погледате како су мислили и говорили утемељивачи САД, Џон Адамс или Џорџ Вашингтон, видећете да су они били потпуно супротстављени идеји да ове банде треба пустити да воде земљу. Због чега господин или госпођа Смит не би могли да оду у Вашингтон као представници народа? Због чега морају да се учлањују у једну од банди? У свакој земљи је исто: постоји база моћи која себи надева имена, тако да имамо социјалдемократе, социјалисте, либерале и сва та смешна имена којима се  гангстерска дружина шминка. Политичари су њихови истурени играчи.

Недавно сам доживео епифанију која ми је показала да процес у свету није глобализација, већ мултинационализација. Мултинационализација: са банкама, корпорацијама, без обзира да ли се ради о Target, Nestle, Walmart, Craft, Samsung, Apple… Све су оне мултинационалне корпорације које преузимају контролу. У САД-у 95 посто нових послова који су настали током последње године су привремени. Можете добити посао у некој од продавница из продајног ланца. Реч „ланац“ је савршена јер сте ланцем привезани за њих као што је роб прикован за плуг. Као што је роб био окован и надзиран на пољима памука. Чувар је наоружан пиштољем да би робови само брали памук  и да не би добили идеју да побегну. Прљави посао наоружаних стражара које су упослили власници плантажа памука данас обављају банде које називамо политичким партијама и оне тај посао обављају за мултинационалне корпорације. Једина земља, по мом мишљењу, која има обележја демократије јесте Швајцарска, у којој људи могу да ставе које год хоће питање на референдум и да гласају. Ко зна ко је председник Швајцарске, па чак и да ли је жена или мушкарац? Нико! Политичари се не рачунају – народ се рачуна. Једини пут промена, који ја видим, јесте да се моћ врати народу.

Да ли сте оптимиста у том смислу? Да ли верујете да се то може догодити?

Нисам ни оптимиста ни песимиста. Када одете код доктора, добијете дијагнозу. Доктор није ни либерал ни конзервативац, оптимиста или песимиста…

Да ли се то може догодити?  Да, може се догодити.

Али, ништа се неће променити док се људи не промене. И дуг пут треба прећи. Док не почнете да бринете о себи, не можете да бринете ни о чему другом. Погледајмо како су Американци „обликовани“. Они говоре о здравственој заштити коју Обама треба да им обезбеди. Уосталом, то је још један фашистички програм и нема никакве додирне тачке са социјализмом зато што сте под Обамином wwзаштитом  принуђени да извадите паре из свог џепа и купите програм здравственог осигурања од једне од огромних приватних осигуравајућих компанија које доминирају Америком. Затим сте присиљени да идете у један од великих болничких ланаца и ту вас упуте код ког доктора, из овог огромног ланца доктора, треба да идете. Видите како лепо то функционише: као спрега корпорацијске и државне моћи, дакле, то је фашизам.

Враћам се како бих направио пун круг: људима у Америци нико не може помоћи уколико они не почну да помажу сами себи. Ми смо једна од најдебљих нација на свету, људи једу измет и зову га храном, испијају соду и зашећерену воду са додатком кукурузне фруктозе. Људи се већином нездраво хране, дебели и лоботомисани медијима, мејнстрим брендовима и идолатријом спортских јунака. То је одговор на ваше питање да ли нешто може да се учини у правцу повратка моћи људима. Не може, док се појединац не промени. То важи за сваки народ. Све док људи не постану здрави духовно, емоционално и физички   – ништа неће моћи да се промени.

Свет је постао лудница у којој светска влада, путем гвозденог система, намеће бескрајни низ геноцидних закона,  који одређују да је лудило обавезно. Намеће нам се ГМ храна, политика сексуалности која води нестанку врсте, техноинжењеринг….  све је у игри како би нас контролисали, надзирали, модификовали… Куда то води човека?

Да, они стварају управо такве законе.

Закони не значе ништа. Поред тога, људи прогоњени силом закона су обични, мали људи. Никада ни један од челника Вол Стрита који је спроводио финансијске и криминалне радње није био процесуиран. Погледајмо само скандал са либором и друге сличне скандале у којима су Џон Корзајн и остали ухваћени на делу, но они никада нису били, нити ће икада бити у затвору. Или, погледајмо САД са својом дугом историјом употребе хемијског оружја и агресијом на независне земље. Недавно сам на Си-Ен-Ену гледао Миша Блицера који себе назива Вук Блицер (Wolf Blitzer) како говори о нашој храброј морнарици која је неустрашиво отишла у Сомалију како би се дочепала тих проклетих терориста и показала им да нису нигде сигурни. Па то је равно путничкој дијареји. Само морони тако говоре. Кога они праве лудим? И докле? Јасно је да је тим психопатама неопходан и „Трећи светски рат“. Али то ће бити рат који ће се водити прљавим бомбама, биолошким и хемијским оружјем, технотронским оружјем  којим ће генерали тек можда водити последњу битку. Ја сам био одведен у Војни институт Вирџинија 2000. године како бих говорио о ратовима трећег миленијума и том приликом сам рекао да је Ајнштајн ратове који предстоје најбоље предвидео: „Не знам како ће се водити трећи светски рат, али знам да ће се четврти водити луком и стрелом“.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. Ovca su za sisanje, a ko prodaje vunu? Onaj koji “brine” o njima. Uzdravlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *