Zanimanje: poslanik

Piše Saša Francisti

Koliko nas koštaju nepostojeće partije?

Deveti saziv Narodne skupštine Republike Srbije konstituisan je 31. maja 2012. godine. Koalicija „Pokrenimo Srbiju“ ima 73 mandata, koalicija „Izbor za bolji život“ 67, koalicija SPS-PUPS-JS  44, DSS  21, koalicija „Preokret“  19, URS  16, Savez vojvođanskih Mađara  5, Stranka demokratske akcije Sandžaka  2; i liste: „Sve zajedno“, Koalicije Albanaca Preševske doline i stranka „Nijedan od ponuđenih odgovora“, po jedan mandat.

Na prvi pogled sve deluje relativno jednostavno, u vlasti su zastupljeni poslanici čije su stranke na izborima prešle cenzus i osvojile izvestan broj mandata. Dakle, odluke u skupštini trebalo bi da donose izabrani poslanici iz 10 stranaka. Ali, to je tako samo na prvi pogled.

Ako pogledamo izbornu listu „Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić“, uočićemo da tu listu ne čine samo članovi SNS, već  još jedanaest stranaka! Pored već standardne parlamentarne stranke „Nova Srbija“, kao koalicioni partneri pojavljuju se i neka nova imena. Na primer, Asocijacija malih i srednjih privatnih preduzeća Srbije, Pokret Vlaškog ujedinjenja, Koalicija udruženja izbeglica u Republici Srbiji, Pokret privredni preporod.

„Preokret – Čedomir Jovanović“ je nešto skromnija lista po broju partija. Pod okriljem LDP-a našlo se osam partija i 30 udruženja građana (uglavnom NVO). Na njihovoj listi su egzotična imena partija poput: Zeleni Srbije, Vojvođanska partija, Partija Bugara Srbije, ali i davno zaborvaljeni SPO.

„Ujedinjeni regioni Srbije – Mlađan Dinkić“ takođe obiluje  partijskim i građanskim  kadrom. Tu su  i „Živim za Krajinu“, Vlaška demokratska stranka, te izvesna „Narodna partija“.

Cenzus ne postoji za partije nacionalnih manjina, već one u parlament ulaze na osnovu “prirodnog praga”. Broj važećih glasova deli se sa dvesta pedeset (ukupan broj poslanika), pa se tako utvrđuje koliko glasova nosi jedan mandat.

Sve u svemu, od 88 registrovanih stranaka u Srbiji više od polovine se našlo pod skupštinskim krovom iako većina građana Srbije ni dan-danas ne zna da te stranke postoje niti ko su članovi i lideri.

[restrictedarea]
KO JE SVE USPEO?

Najupečatljiviji je primer poslanika i potpredsednika Narodne skupštine, Žarka dr Koraća, pionira empirijske i teorijske osnove ekološke psihologije (ako iko zna šta je to), koji maltene dve decenije uspešno pliva skupštinskim vodama. Prvi put u skupštinsku klupu seo je 1993. godine, posle ujedinjenja jednako fantomskih stranaka (Republikanskog kluba i Reformske stranke) u Građanski savez Srbije.  Međutim, već 1996. dr Korać smatra da mu GSS ne daje dovoljno prostora da se razmahne, pa iste godine napušta GSS i osniva sopstvenu stranku – Socijaldemokratsku uniju. U vreme vlade Zorana Đinđića, u periodu od 2001. do 2004. godine, obavljao je funkciju potpredsednika Vlade Srbije i bio je zadužen za zdravstvo, kulturu i socijalnu politiku. Posle ubistva premijera bio je predsednik Vlade  dva dana, od 17. do 18. marta 2003. godine.

Od 2003. do danas, dr Korać nije ni jedan jedini dan odsustvovao sa spiska naknada poslanicima, uredno nas razveseljavajući svojim prisustvom i vrhunskom sposobnošću mimikrije. Šteta što svoj raskošni talenat ne može da primeni i na ostale izborne liste, te se uglavnom kreće na relaciji GSS – SDU – LDP (Kuriozitet: GSS se ugasio 2007. godine pripajanjem LDP-u, što faktički znači da je dr Korać opet u koaliciji sa partijom koju je napustio. To što su i ostali članovi GSS napustili i ugašenu partiju  i LDP, nije tako važno)

Posebno zabavan deo političkog života Žarka dr Koraća je njegova partija – Socijaldemokratska unija. S obzirom na to da su političke stranke u obavezi da javno prikažu svoje finansijske izveštaje, iskoristili smo priliku i zavirili u izveštaj za 2012. godinu koji je uredno istaknut na zvaničnoj internet prezentaciji stranke. Samo neki zanimljivi delovi:

Prilozi fizičkih lica političkom subjektu 0,00 RSD

Prilozi pravnih lica i međunarodnih pol. sub 0,00 RSD

Prihod od članarine 0,00 RSD

Uglavnom, kompletna tabela prihoda stranke počinje i završava velikom NULOM (to se verovatno odnosi i na broj članova stranke). Sa druge strane, fantomsko članstvo SDU ima lavovske rashode.

Režijski i tekući troškovi 5.118.177,00 RSD

Troškovi reklamnog materijala i publikacija 190.620,00 RSD

Zarade 3.446.730,00 RSD

Stručno usavrš. međ.saradnja i rad sa „članstvom“ 369.402,00 RSD

Dakle, SDU bi, po svim zdravorazumskim merilima, već odavno trebalo da bankrotira, ali na sreću, tu su izdvajanja iz budžeta Republike Srbije za rad stranaka (tačnije izdvajanja iz džepova građana Srbije), a dovitljivi dr Korać mirne savesti je izbacio tu stavku iz prikazanog izveštaja. Lagodnom životu eksperta ekološke psihologije svakako doprinosi i redovna poslanička plata, dnevnice, naknade za troškove putovanja itd.  Dug politički život i činjenica da SDU gotovo i nema članstva i da za njega uopšte niko ni ne glasa, a da on ipak decenijama žulja poslaničku klupu, stavlja Žarka dr Koraća na vrh liste Poslanika vanparlamentarnih stranaka.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *