Ratko Paić: Da li će Dačić morati na ulasku u Kosovo da se deklariše kao turista?

Nakon sinoćnjeg razgovora u Briselu između Ivice Dačića, Ketrin Ešton i Hašima Tačija, srpski premijer je slavodobitno objavio da će saglasno postignutom dogovoru, svi srpski zvaničnici ubuduće moći da putuju na Kosovo tokom kampanje za izbore koje je raspisala kosovska predsednica Jahjaga. Na žalost, uprkos Dačićevom trijumfalizmu sa sumnjivim pokrićem, čini se da će samozvana Vlada u Prištini i dalje određivati pravila igre uz prećutnu saglasnost Brisela.

Iako srpski premijer nije precizirao na koji način će odlaziti na Kosmet, to objašnjenje je odmah ponudio osuđeni ratni zločinac Hašim Tači, koji je izjavio da će kosovske vlasti odgovoriti na svaki zahtev srpskih zvaničnika da posete Kosovo, ako se podnese, kako je rekao – zahtev odgovarajućim institucijama i po zakonu. Naravno, sasvim je jasno na koje „odgovarajuće institucije“ i na koje „zakone“ je on mislio. Dakle, isključivo na zakone samoproglašene države Kosovo.

Ministar Aleksandar Vulin, koji je takođe učestvovao na jučerašnjem sastanku, izjavio je da će zahtevi srpskih zvaničnika za posete Kosovu i Metohiji biti upućivani Euleksu, koji će navodno sam donositi odluku o tome. Ali dosadašnje iskustvo nam pokazuje da to ni ranije bilo tako, već je Euleks samo prosleđivao zahteve Tačijevoj vladi u Prištini da oni donesu odluku. O tome je doslovno posvedočio i predsednik Nikolić početkom ove godine, kada je odbijen njegov zahtev da prisustvuje Božićnom slavlju u Gračanici, i zato se čini da je nerealno očekivati da će sada Euleks odjednom prekinuti svoju staru praksu. Drugim rečima, sasvim je očekivano da će ulazak u južnu pokrajinu i dalje zavisti od samovolje Hašima Tačija.

Uostalom, to je juče uveče iskusila i grupa pravoslavnih hodočasnika, od kojih su većinu činili Rusi, koji su krenuli peške kroz Srbiju u obilazak pravoslavnih svetinja, a konačni cilj im je Pećka patrijaršija, gde imaju nameru da odnesu ikonu Presvete Trojice na poklon. Njih je na administrativnom prelazu Jarinje zaustavila kosovska policija, upravo zato što je i građanima Rusije samozvana Tačijeva vlast ograničila slobodu kretanja i uvela vize za ulazak na Kosmet. Ruski hodočasnici su na prelazu Jarinje bili zadržani čitava četiri časa, sve dok Euleks nije naposletku nekako ubedio kosovsku policiju da ih ipak propusti.

Dakle, zasad nije poznato da li će ubuduće i srpski zvaničnici na sličan način ulaziti na prostor Kosova i Metohije, ali sudeći po onome što je procurelo iz briselskih kuloara, postoji mogućnost da bi Dačiću moglo biti dozvoljeno da poseti Kosovo, ali samo pod uslovom da tamo ne daje nikakve političke izjave.

Ako se to pokaže kao tačno, onda bi Dačić i drugi srpski zvaničnici verovatno morali na lažnoj granici sa Kosovom da se deklarišu kao turisti, a ne kao zvaničnici države Srbije. Međutim, možda čak ni to ne bi bilo dovoljno, jer kao što se vidi iz jučerašnjeg zadržavanja ruskih kaluđera, čini se da na Kosmetu nije dozvoljen ni verski turizam za pravoslavne hodočasnike. Kada se to ima u vidu, onda je Dačićev optimizam možda ipak bio preuranjen.

Glas Rusije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *