Ратко Паић: Да ли ће Дачић морати на уласку у Косово да се декларише као туриста?

Након синоћњег разговора у Бриселу између Ивице Дачића, Кетрин Ештон и Хашима Тачија, српски премијер је славодобитно објавио да ће сагласно постигнутом договору, сви српски званичници убудуће моћи да путују на Косово током кампање за изборе које је расписала косовска председница Јахјага. На жалост, упркос Дачићевом тријумфализму са сумњивим покрићем, чини се да ће самозвана Влада у Приштини и даље одређивати правила игре уз прећутну сагласност Брисела.

Иако српски премијер није прецизирао на који начин ће одлазити на Космет, то објашњење је одмах понудио осуђени ратни злочинац Хашим Тачи, који је изјавио да ће косовске власти одговорити на сваки захтев српских званичника да посете Косово, ако се поднесе, како је рекао – захтев одговарајућим институцијама и по закону. Наравно, сасвим је јасно на које „одговарајуће институције“ и на које „законе“ је он мислио. Дакле, искључиво на законе самопроглашене државе Косово.

Министар Александар Вулин, који је такође учествовао на јучерашњем састанку, изјавио је да ће захтеви српских званичника за посете Косову и Метохији бити упућивани Еулексу, који ће наводно сам доносити одлуку о томе. Али досадашње искуство нам показује да то ни раније било тако, већ је Еулекс само прослеђивао захтеве Тачијевој влади у Приштини да они донесу одлуку. О томе је дословно посведочио и председник Николић почетком ове године, када је одбијен његов захтев да присуствује Божићном слављу у Грачаници, и зато се чини да је нереално очекивати да ће сада Еулекс одједном прекинути своју стару праксу. Другим речима, сасвим је очекивано да ће улазак у јужну покрајину и даље зависти од самовоље Хашима Тачија.

Уосталом, то је јуче увече искусила и група православних ходочасника, од којих су већину чинили Руси, који су кренули пешке кроз Србију у обилазак православних светиња, а коначни циљ им је Пећка патријаршија, где имају намеру да однесу икону Пресвете Тројице на поклон. Њих је на административном прелазу Јариње зауставила косовска полиција, управо зато што је и грађанима Русије самозвана Тачијева власт ограничила слободу кретања и увела визе за улазак на Космет. Руски ходочасници су на прелазу Јариње били задржани читава четири часа, све док Еулекс није напослетку некако убедио косовску полицију да их ипак пропусти.

Дакле, засад није познато да ли ће убудуће и српски званичници на сличан начин улазити на простор Косова и Метохије, али судећи по ономе што је процурело из бриселских кулоара, постоји могућност да би Дачићу могло бити дозвољено да посети Косово, али само под условом да тамо не даје никакве политичке изјаве.

Ако се то покаже као тачно, онда би Дачић и други српски званичници вероватно морали на лажној граници са Косовом да се декларишу као туристи, а не као званичници државе Србије. Међутим, можда чак ни то не би било довољно, јер као што се види из јучерашњег задржавања руских калуђера, чини се да на Космету није дозвољен ни верски туризам за православне ходочаснике. Када се то има у виду, онда је Дачићев оптимизам можда ипак био преурањен.

Глас Русије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *