Priština: Bez poseta zvaničnika Srbije u kampanji na Kosovu

PRIŠTINA – Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kući izjavio je da od sutra, kada počinje kampanja za lokalne izbore na Kosovu, nijednom zvaničniku Srbije neće biti dozvoljen dolazak na Kosovo.

Zabrana dolaska zvaničnika Srbije na Kosovo trajaće do 1. novembra kada se kampanja završava, rekao je Kući Tanjugu.

B92 je danas preneo da bi Dačić u petak, 4. oktobra, trebalo u Štrpcima da prisustvuje početku izborne kampanje za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji zakazane za 3. novembar.

 

Đurić: Zabrana ulaska na KiM bila bi kršenje sporazuma

 

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić poručio je da bi onemogućavanje zvaničnika Srbije da tokom kampanje uoči lokalnih izbora na Kosovu borave i pokrajini bilo flagrantno kršenje Sporazuma o slobodi kretanja i loš signal, te da bi Srbija preduzela korake da se takva situacija otkloni.

“Ukoliko se problem javi, mi ćemo raditi da ga otklonimo. Ukoliko bi se takva iracionalna odluka donela, onda bi to bi razlog da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Prištinu kako bi se poštovao Sporazum o slobodi kretanja”, rekao je Đurić gostujući na TV B92.

Prema njegovim rečima, svi treba da doprinesu da se kampanja za izbore odvija u normalnoj atmosferi, što uključuje i slobodu kretanja.

Đurić je dodao da se stiče utisak da Priština, i pored verbalnog zalaganja za izlazak Srba na izbore, ne pristupa tome sa iskrenim namerama.

On je dodao da će, sa svoje strane, Srbija učiniti sve da se onima koji imaju zakonsko pravo omogući da učestvuju na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu, i izrazio očekivanje da će EU izvršiti pritisak na Prištinu, ako na bilo koji način bude pokušavala da obeshrabri Srbe da glasaju.
“Nećemo da dozvolimo da se bilo ko igra sa nama kada je o izborima reč. Svako mora da ima pravo da glasa na fer i regularan način u statusno neutralnom procesu i ishod toga biće formiranje zajednice srpskih opština”, rekao je Đurić.

Upitan da li je moguće da Beograd, ukoliko takvi uslovi ne budu stvoreni, pozove Srbe na KiM na bojkot lokalnih izbora zakazanih za 3. novembar, Đurić je rekao da je rasprava o bojkotu bespredmetna i da ne želi da govori o hipotetičkim situacijama.
“Ja ne želim da govorim o hipotetičkoj situaciji koja bi podrazumedvala da su uslovi za održavnje izbora do te mere neprihvatljivi da nema smisla izlaziti na izbore, jer radimo na tome da se to ne desi”, objasnio je Đurić, i najavio da će se u kampanju kojim će Srbi biti pozvani da izađu na te izbore uključiti i predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, koja je posrednik u briselskom dijalogu Beograda i Prištine, veoma je stalo da na izbore izađe što više ljudi i da dijalog bude krunisan uspehom na terenu, te da zato očekuje da se Brisel angažuje u otklanjanju svih vrsta administrativnih problema koje bi Priština mogla da stavi pred birače.

Na pitanje da li će moći da glasa i premijer Dačić, budući da je rođen na Kosovu, Đurić je objasnio da će, ukoliko Beograd bude podržao i izlazak na izbore za pokrajinski parlament, premijer imati pravo da glasa, ali da će na predstojećim lokalnim izborima pravo glasa imati oni sa prijavljenim prebivalištem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *