IZMIŠLJANJE ISTORIJE

Piše Jovo Bajić

Kako krojači nove bošnjačke istorije po meri Haškog tribunala kralja Stefana Tvrtka I Kotromanića pretvaraju u Bošnjaka

Bosanskohercegovački muslimani spremaju se da usred Sarajeva podignu spomenik jednom hrišćanskom vladaru, kralju Stefanu Tvrtku I Kotromaniću, koji je kraljevsko dostojanstvo dobio po obredu krunisanja srpskih vladara iz dinastije Nemanjića. Najvećem srednjovekovnom bosanskom vladaru, na Mitrovdan, 16. oktobra po starom julijanskom, ili 8. novembra po novom gregorijanskom kalendaru 1377. godine, kraljevsku krunu na glavu stavio je mileševski Mitropolit, arhijerej Srpske crkve. Krunisanje je obavljeno u tada najznačajnijoj srpskoj svetinji nad moštima Svetoga Save. Kralj je tada dobio „sugubi venac“, dvostruku krunu, srpsku i bosansku. Činom krunisanja novi kralj postao je, u neku ruku, i svešteno lice Srpske crkve. Prvi kralj iz dinastije Kotromanića, pozivajući se na nemanjićko poreklo, svom imenu tada je dodao i ime Stefan, jer to ime nosili su svi vladari iz dinastije Nemanjića. Od tog Mitrovdana titula kralja Stefana Tvrtka glasila je „po milosti Božijoj kralj Srbljem, Bosni i Pomorju i Zapadnim stranama“.

UPOTREBA VLADARA Nije prvi put da se zbog dnevnopolitičkih potreba pokreću seni i dira u prah kralja Stefana Tvrtka I Kotromanića, da se preispituje i menja njegovo narodnosno poreklo, da se preispituje i menja hrišćanska vera koju je ispovedao, da se, posle prećutkivanja davno utvrđenih činjenica, izmišljaju dokazi kojima se traži uporište u srednjovekovnoj bosanskoj istoriji za pravo na vladavinu Bosnom i Hercegovinom. Takve korake preduzimala je i Austrougarska. Manipulacije istorijskim činjenicama, čini nam se, bile su povod i akademiku Nikoli Radojčiću da se pozabavi krunisanjem kralja Stefana Tvrtka I, da na osnovu crkvenog obreda krunisanja obavljenog 1377. godine u Mileševi odredi ime naroda iz kojega je ovaj vladar ponikao i kojem je pripadao i veru koju je ispovedao. Rezultate istraživanja, obavljenog na osnovu obimne građe na slavenosrpskom, grčkom, latinskom i još nekim svetskim jezicima, objavio je u radu „Obred krunisanja bosanskoga kralja Tvrtka I, prilog istoriji krunisanja srpskih vladara u srednjem veku“ koji je 1948. godine objavila Srpska akademija nauka. Dragoceni rad akademika Nikole Radojčića, kao reflektor, osvetljava šta se u Mileševi zbivalo na Mitrovdan pre 636 godina.

USIJANA PRIČA I PRESEDAN U opširnoj i poprilično usijanoj priči kojom se među bosanskohercegovačkim muslimanima stvara političko raspoloženje za podizanje spomenika „Tvrtku I kralju Bosne“ nema ni pomena o tome da je najveći srednjovekovni bosanski vladar krunisan u Mileševi, da ga je krunisao Mitropolit Srpske crkve, da je svome kraljevskom imenu dodao srpsko vladarsko ime Stefan, i da je u njegovoj kraljevskoj tituli na prvom mestu stajalo „kralj Srbije“. Iz istorijske magle koju su stvarali novi eksperti za istoriju Balkana i Srbije a koje je angažovao Haški tribunal, u novoj istorijskoj verziji stari bosanski kralj trebalo bi da iskoči iz davnine i da se isprsi na glavnom sarajevskom trgu kao muslimanski ratnik iz poslednjeg versko-građanskog rata 1992 – 1995 godine, sa isturenim štitom-amblemom koji je krasio ratne zastave Armije Bosne i Hercegovine čiji je vrhovni komandant bio Alija Izetbegović. Nije to više srednjovekovni kralj, nego novi, moderni muslimanski komandant, šehit koji muslimanske vojnike poziva u boj, na žrtvu.
Ova muslimanska priča o kralju Stefanu Tvrtku I samo je jedna epizoda iz novog tumačenja srpske istorije koju je, na suđenjima Srbima, zacrtao Haški tribunal. Mišljenja brojnih evropskih eksperata, uz podršku nekih stranih ambasada zapadnih zemalja u Sarajevu i Beogradu, sada se primenjuju u praksi. Tako je, po meri zapadnih istoriografa, uspostavljen novi presedan: pisci srpske istorije ne treba da koriste metodologiju kojom se koriste pisci nemačke, francuske, italijanske, ili, recimo, engleske nacionalne istorije, ne treba da se služe naučnim činjenicama kako je to činjeno do sada: u srpskoj istoriji dogodilo se ono što napišu novi istoričari, po zahtevima svojih političkih nalogodavaca.
Tako je i nova nacija, Bošnjaci, nastala posle poslednjih versko-građanskih ratova, dobila priliku da konstruiše nacionalnu istoriju. Novim muslimanskim istoričarima, po receptima Haškog tribunala, dato je zeleno svetlo da mogu da menjaju, prepravljaju, doteruju srednjovekovnu bosansku prošlost, da je prilagođavaju dnevnopolitičkim potrebama, a da pri tome ne štede ni kralja Stefana Tvrtka I. Služeći se praksom Haškog tribunala, neki muslimanski istoriografi poslednjih decenija, „jašući“ na bogumilskoj priči, napravili su od kralja Stefana Tvrtka I bogumila. Bogumilstvo je, prema njima, pojednostavljeno rečeno, vera koja je po svom učenju bila bliža islamu nego hrišćanstvu, pa je, prema tome, kralj Stefan Tvrtko I bio više musliman nego hrišćanin, po čemu bi se, u neku ruku, moglo prihvatiti da je on bio nekakav rodonačelnik bosanskohercegovačkih muslimana, Bošnjaka, začetnik bosanske muslimanske državnosti, koju je u poslednjem versko-građanskom ratu otelotvorio Alija Izetbegović.
Pri tome se muslimanski istoričari ne osvrću na dobro poznate činjenice da je vojska čiji je, da se izrazimo današnjim rečnikom, vrhovni komandant bio kralj Stefan Tvrtko I, žestoko ratovala protiv muslimana, Turaka. Njegov vojvoda Vlatko Vuković je avgusta 1388. godine kod Bileće do nogu potukao jedan snažan odred turske vojske, predvođen vojskovođom Lalom-Šahinom. Ova pobeda preporučila je vojvodu Vlatka Vukovića (u narodnoj pesmi poznatog kao Vladeta vojvoda) dok je kralj Tvrtko bio zauzet osvajanjem dalmatinskih gradova, da bude postavljen za glavnokomandujućeg bosanskog odreda koji je na Vidovdan 1389. godine učestvovao u Kosovskoj bici sa knezom Lazarom. Jer je tada kralj Tvrtko, kao potomak Nemanjića, branio „zemlje roditelja i praroditelja svojih“. Vlatko Vuković je u Kosovskoj bici komandovao levim srpskim krilom.

[restrictedarea]

KRUNA OD LJILJANA Ideja o podizanju spomenika kralju Stefanu Tvrtku I, kako smo pročitali u podlistku „SAN“ koji izdaje sarajevsko „Oslobođenje“ u broju od 22. septembra ove godine, rodila se u Cazinskoj krajini, među članovima regionalnog Udruženja organizatora Sove Krajina iz Cazina. Podršku su dali još i NVO Dječiji pokret za mir, ljubav i prijateljstvo – Djeca Sarajeva. Ovu ideju, kako piše „SAN“, podržala su i još neka građanska udruženja: Ustavnopravna asocijacija UDAR BiH, Pokret za RBiH, a odnedavno podršku daju i građani putem interneta. Pokretači ideje već su uputili zahtev za podizanje spomenika kralju Tvrtku I na više adresa: gradonačelniku Sarajeva, načelniku sarajevske opštine Centar, predsedniku Federacije BiH, Zavodu za izgradnju i zaštitu spomenika, grobalja i mezarja, premijeru Kantona Sarajevo i Fondaciji „Adil Zulfikarpašić“.
Već je predloženo gde bi u muslimanskom Sarajevu mogao biti podignut spomenik hrišćanskom „kralju Srbljem, Bosni i Pomorju i Zapadnim stranama“. To je Trg BiH na Marijin Dvoru, ispred zdanja Parlamenta Bosne i Hercegovine. I već je predložena skica i kompjuterska animacija spomenika koju je izradio izvesni Enes Eno Bašić iz Sanskog Mosta za koga se kaže da je „intelektualac, umjetnik, slikar, istinski borac i patriota R BiH, vizionar i prvi počasni član regionalnog Udruženja Sove Krajine“. „SAN“ i još neki listovi i sajtovi bosanskohercegovačkih muslimana objavili su animaciju ovog spomenika, delo Enesa Ene Bašića.
Izgled spomenika Tvrtku I koji je stvorila mašta Enesa Ene Bašića u potpunosti se poklapa sa novim istorijskim predstavama vladara koje je u poslednjoj deceniji stvorila islamska istoriografija. Njegovi portreti, prema novim viđenjima, krase kancelarije muslimanskih kulturnih i političkih, čak i verskih čelnika. I ne samo na prostoru Bosne i Hercegovine nego i Raške oblasti (Sandžaka). Na portretima kralj nije predstavljen kao hrišćanin. Na glavi mu je kruna koju čini venac od ljiljana, a na kruni nigde krsta. Takva kruna predviđena je i za bronzanog kralja na spomeniku na Marijin Dvoru.
Budući bronzani kralj Stefan Tvrtko I, kako ga je zamislio Enes Eno Bašić, stajaće na sarajevskom Trgu BiH, na postolju koje podseća na stećke, kamene spomenike pod kojima je sahranjivano srpsko srednjovekovno plemstvo. Na postolju je uklesana nova titula, plod nove haške istorijske škole, kakva nije zabeležena ni na jednoj kraljevskoj povelji, ni na jednom grbu, ni pečatu „Tvrtko I rex Bosne“. Kralj je u ratničkom stavu, desnom rukom privukao je k sebi prepoznatljivi štit sa ljiljanima, ratni grb muslimanske Armije Bosne i Hercegovine. Sa tim štitom na kapi često je slikan i vrhovni zapovednik te vojske, Alija Izetbegović. Izuzev nekakvog plašta i kraljevske krune, venca od cveta ljiljana, bez krsta, kralj Stefan Tvrtko I na sebi nema ni jednog kraljevskog obeležja. O pojasu mu je bajonet kakav su koristili vojnici u poslednjim ratovima. Ispružio je napred, u visini lica, levu ruku sa otvorenim dlanom i raširenim prstima, kao da komanduje juriš. I poza umnogome podseća na Aliju Izetbegovića pri ratnim susretima sa svojim vojnicima.
Bliži se i Mitrovdan, kada je 8. novembra po novom kalendaru pre 636 godina u Mileševi krunisan kralj Tvrtko. Sa ovim krunisanjem saglasili su se i srpski velikaši, knez Lazar Hrebeljanović i Vuk Branković, koji su sa budućim kraljem negovali dobre odnose. Verovatno su i prisustvovali krunisanju. Krunisanju se nije protivio ni tadašnji mađarski kralj Lajoš I. Budući kralj Tvrtko stigao je sa pratnjom u Mileševu, ponevši vladarska obeležja: kraljevsku krunu, purpurni kraljevski plašt, dijademu i druge znake kraljevskog dostojanstva.
Zašto je ban Tvrtko Kotromanić izabrao Crkvu Svetoga Spasa u Mileševi da se kruniše za kralja, a ne, recimo, crkvu u Trstenici kraj svoga dvora u Bobovcu, posvećenu zaštitniku Bosne, Svetom Georgiju Nazijskom? Zbog vezivanja za lozu Nemanjića. Kralj Tvrtko pozivao se na svoje pretke Nemanjiće. Tvrtkova baba Jelisaveta, žena bosanskog bana Stefana I Kotromanića, bila je ćerka kralja Stefana Dragutina Nemanjića. Ta krvna veza omogućavala mu je da se veže za Nemanjiće i da svome imenu doda nemanjićko vladarsko ime Stefan. A Mileševa je u to vreme bila u sastavu Tvrtkove države.
Veroispovešću kralja Tvrtka I Kotromanića, u vreme njegovog krunisanja u Mileševi, bavio se u pomenutoj studiji „Obred krunisanja bosanskog kralja Tvrtka I, prilog istoriji krunisanja srpskih vladara u srednjem veku“ akademik Nikola Radojčić. On je, zbog malog broja istorijskih izvora, pokušao da do odgovora dođe zaobilaznim putem. Prethodno je proučio obrede krunisanja zapadnoevropskih vladara, ali i vizantijskih careva, a onda i prvog srpskog kralja iz dinastije Nemanjića, Stefana Prvovenčanog, gde kaže: „Po pravoslavnome obredu koji nas se ovde naročito tiče krunisao je Stefana (Prvovenčanog, prim. J. B.) za kralja njegov brat Sava, s nesumnjivom težnjom da srpsko krunisanje što više približi vizantijskom, kao što je u svemu težio Srbiju što više izjednačiti sa Vizantijom, a naročito u odanosti pravoslavlju. Zato su u prvim krunisanjima Nemanjića, koja je obavljao Sveti Sava, sasvim jasno preovlađivali crkveni elementi nad tradicionalnima. Njih je trebalo osobito istaći u Raškoj sa još dovoljno neutvrđenom državnom verom vizantijskoga pravoslavlja. Visoki autoritet Svetoga Save mogao je uzeti na sebe sve novine s tim u vezi i tako obogatiti davnašnje srpske običaje prilikom uvođenja vladara u vlast s crkvenim propisima, koje je on smelo stavio kao najviše i kao najpreče prilikom krunisanja srpskih kraljeva u Raškoj“.

ODAN PRAVOSLAVLJU Da bi jedan vladar bio krunisan u Pravoslavnoj crkvi, zaključuje akademik Radojčić, on mora pre svega da ispuni osnovni uslov – da ispoveda pravoslavnu veru. Taj uslov je morao ispuniti i kralj Stefan Tvrtko I Kotromanić. Pravoslavna crkva, kako smatra Radojčić, sa tim nikada nije pravila kompromise, „u doba krunisanja Tvrtka I mi smo još u veku cara Dušana koji je latinsku jeres smatrao ne samo verskom zabludom nego i opasnošću za državu. To isto važi i za bogumilstvo. U Srbiji je bila tada čvrsto sjedinjena grčka odanost čistom pravoslavlju sa srpskom odanošću crkve državi. Politička neobaveštenost zaista se ne može prebaciti Srpskoj crkvi, pa se zbog toga ne može ni pomisliti da bi ona u neznanju i u nesposobnosti da odmeri posledice svoga rada učinila ono što je u punoj protivnosti s njenom odanošću veri i s njenom mudrošću u stavu prema državi. To je zaista nemogućno“.
Pre nego što je krenuo prema Mileševi, kralj Tvrtko I ispunio je osnovni uslov, ponudio je dokaze da ispoveda pravoslavnu veru. Srpska crkva bila je čvrsta u ispunjavanju dogmi i nema nijednog primera da je čak i pomišljala da na presto postavi vladara koji ne ispoveda pravoslavlje. Od kralja Stefana Tvrtka I, kao ni od ostalih vladara u sličnim prilikama, nije tražena izjava da ispoveda pravoslavnu veru, nego su za to bili potrebni dodatni dokazi koje bi ponudili crkveni ljudi iz kraljevog okruženja. Tek kada su bili ispunjeni ti uslovi, počeli su razgovori o krunisanju i tada je za dan krunisanja izabran veliki praznik – u ovom slučaju Mitrovdan.
Sigurno je da se Mileševa toga Mitrovdana 1377. godine pripremila da dočeka bana Stefana Tvrtka I Kotromanića i njegovu pratnju i da po otačkom predanju obavi krunisanje. Krunisanje se odvijalo po ustaljenom redu. Počelo je svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio Mitropolit sa sveštenicima. U oltar mileševskog Hrama Svetoga Spasa ušli su Mitropolit sa sveštenicima i ban Tvrtko. U oltar je, zajedno sa svešteničkim odeždama, unesena i Tvrtkova kraljevska odora, pa su se svi presvukli. Kraljevska kruna, purpurni kraljevski plašt, dijadema i druga kraljevska obeležja takođe su uneseni u oltar i položeni preko plaštanice na pokretnom stolu, koji će kasnije biti iznet ispred oltara.
Obred krunisanja, kao i prilikom hirotonisanja današnjih srpskih episkopa, zahtevao je da budući kralj u vreme liturgije uđe sa sveštenicima u oltar. Nema sumnje da je kralj Stefan Tvrtko ušao u oltar, učestvovao je, kao i ostali sveštenici, u velikom vhodu, u kome inače mogu da učestvuju samo sveštena lica. Pre pričešća, budući kralj je pred Mitropolitom, ali i bosanskim i srpskim velmožama koji su bili u mileševskom hramu, stojeći pored ćivota Svetoga Save, izgovorio „Simvol vere“, čime je javno pokazao da ispoveda pravoslavlje, a zatim je pred oltarom obećao da će štititi i pomagati Pravoslavnu crkvu i, bez toga nije moglo – da će se boriti protiv svake jeresi. Tek posle toga usledilo je pričešće. Budući kralj se, kao i sveštenici, pričestio u oltaru.
A zatim je, po osveštanom pravilu, kako postupak rekonstruiše Nikola Radojčić, nastupio čin krunisanja. Završni čin odigrao se ispred oltara ili negde na sredini mileševskog hrama, pred svetiteljima, srpskim vladarima – Stefanom Nemanjom, Stefanom Prvovenčanim i njegovim sinovima Radoslavom i Vladislavom, živopisanim na zidovima mileševske Crkve Svetoga Spasa. Zatim su đakoni nasred crkve izneli pokretni sto (nalonj) na kome su bili kraljevski plašt i kruna. Prišli su mu ban Tvrtko I i Mitropolit. Mitropolit je uzeo krunu Kotromanića i uz klicanje sveštenika „Svjat, svjat“, stavio je na glavu prvog kralja dinastije Kotromanića. Plemstvo i narod iz hrama su odgovarali „Dostojan“. Mitropolit je novoga kralja ogrnuo kraljevskim purpurnim plaštom, a zatim ga je miropomazao. Tu, u mileševskom hramu, Tvrtko je uzeo ime Stefan kako bi se izjednačio sa svojim precima Nemanjićima čije su ga oči gledale sa zidova. Nema podataka o tome da je tada novoj bosanskoj kraljici Doroteji (Doroslavi) stavljena kruna na glavu.
U završnom delu svoje studije Nikola Radojčić kaže: „Krunisanje vladara zaista je znamenit deo duhovne istorije svakoga naroda koji se ispeo do državne samostalnosti. Iz njegovog razvitka zbilja se oseća, osobito na Zapadu, izmena odnosa između države i crkve. Na Istoku, međutim, iz svih vladarskih krunisanja izbija nesalomljiva želja crkve da vladar dokaže svoju odanost pravoslavlju. Zapadna crkva je u odnosu prema vladaru bila razapinjana množinom i raznolikošću želja, skopčanih s njenim političkim težnjama, pa ih je zato prema političkim prilikama i menjala, dok je istočnoj crkvi u odnosima prema vladarima lebdela pred očima jedna jedina želja – odanost prema pravoslavlju, sjedinjenom sa čovekoljubljem“.
Uobičajeno je bilo da se vladari iz iste loze krunišu u crkvi u kojoj se krunisao njihov rodonačelnik. Nema istorijskih podataka o tome gde su se krunisali potonji bosanski kraljevi. Nije isključeno da se to događalo u Mileševi.
Sve činjenice koje navodi akademik Nikola Radojčić, za novu muslimansku istoriografiju rađenu po receptu Haškog tribunala, ništa ne znače. One za njih ne postoje. Oni teraju svoju priču.

LJILJANI I BELI ORAO

Nedavno su svetske agencije javljale o jednom sudskom sporu koji međusobno vode potomci loze Orleanski, jedne od najstarijih francuskih plemićkih porodica. Tada je prikazivan i porodični plemićki grb znamenite loze. Centralno mesto na grbu zauzima štit sa ljiljanima. Sličan grb sa ljiljanima, koji je postao zaštitni znak bosanskohercegovačkih muslimana, Bošnjaka, imali su i Kotromanići. Ako bi sledili istu logiku kojom su preuzeli grb Kotromanića, Bošnjaci bi mogli isto pravo da polažu i na francusku plemićku porodicu Orleanski, da istoriju te porodice ugrađuju u svoju novokomponovanu istoriju i da ističu njen grb kao dokaz sopstvenog identiteta.
Ako bi se išlo takvom logikom, i preuzimali svi grbovi na kojima je ljiljan, heraldički znak koji se javljao na celom Mediteranu, pa i šire, bosanskohercegovački muslimani bi imali jedan od najbogatijih nacionalnih grbovnika i izuzetno bogatu nacionalnu istoriju.
Sam porodični grb Kotromanića, na kome Bošnjaci pokušavaju da sazidaju svoju državnost, često je menjan. Svaki novi vladar iz dinastije izbacivao je pojedine stare, a unosio nove detalje. Pored štita sa ljiljanima, kao simbola kraljevskog dostojanstva, Kotromanići su imali i grb Nemanjića, dvoglavog belog orla sa ocilima. Na aversu velikog pečata kralja Tvrtka, kao vidan detalj, na desnoj strani je i štit sa dvoglavim orlom. Gotovo isti štit javlja se i na velikom pečatu kralja Stefana Dabiše Kotromanića, čiji se originalni otisak čuva u Britanskom muzeju u Londonu. O ovim detaljima je pisao i istoričar Pavao Anđelić, koji kaže da je na pečatu predstavljen kralj na prestolu a sa njegove desne i leve strane su dva štita – „na štitu sa desne strane prijestolja kao heraldički simbol predstavljen je dvoglavi orao poluraširenih krila. Štit sa lijeve strane ima desnu kosu prugu i po tri ljiljana na svakom polju“.

BOGUMILI

Naučnici se još spore oko toga koja je bila vera koju su ispovedali žitelji srednjovekovne Bosne, za koje svi značajni istorijski izvori kažu da su bili Srbi. Neki tvrde da je njihova vera bila pravoslavna, drugi rimokatolička, treći bogumilska.
Po raznim arhivama, ponajviše u dubrovačkim, sačuvalo se više od tri hiljade dokumenata, povelja, zapisa, raznih izveštaja na slavenosrpskom i latinskom jeziku, na ćiriličkom i latinskom pismu. Ni u jednom od tih dokumenata ne pominje se da srednjovekovni Bosanci sebe nazivaju bogumilima, niti ima dokumenta koji potvrđuje da su ih tako nazivali savremenici koji su živeli u susedstvu, u drugim državama.
O veri srednjovekovnih Bosanaca najbolje svedoče bosanska jevanđelja, bogoslužbene knjige koje su se koristile u bogomoljama. Sačuvalo se mnogo takvih jevanđelja, najviše u starim srpskim crkvama, i o njima se mnogo pisalo.
Ovim jevanđeljima bavi se i knjiga „Istorija srpske književnosti u srednjovekovnoj bosanskoj državi“ dr Dragoljuba Dragojlovića. Sva jevanđelja, kako tvrdi Dragojlović, pisana su po kanonima Pravoslavne crkve. I svako od njih moglo bi se i danas koristiti prilikom bogosluženja u srpskim pravoslavnim hramovima.

[/restrictedarea]

20 komentara

  1. Imam pitanje zasto nisu Srbi uzeli te simole nogo ih ostavili muslimanima,
    i zasto srbi ne zovu sebe bošnjacima pa bi muslimani od toga odustali?

    • Zato što “bošnjak” na turskom znači “ništarija, nikogović” (od “boš” – praznina, ništavilo). Ko normalan uzima pogrdu za ime?

      3
      1
    • Zato što grabe znamenja države Srbije …..iako nikada u sastavu Sbije bili nisu ….i ako su ti ist i Kotromanići pod uticajem Vatikana večito kopali Nemanjiće —iako su i sa Kosova utekli ….i

      1
      1
  2. Naziv članka izvrsno se uklapa, jer ono šta sam pročitao je izmišljanje istorije.
    Kaže Tvrtko je bio “kralj i Srbije”. Onda, ako je to tako zašto ne prizna(te) da je Srbija dio Bosne, a ne Bosna dio Srbije, kao što vi to volite kazati.
    Članak ima tačno i ispravno ime u naslovu: IZMIŠLJANJE ISTORIJE, gdje g.Jovo Bajić izmišlja istoriju i poziva se na nekakve spise koje ni on sam ne zna prikazati.
    Za Bosnu se vjekovima otimaju Srbi. U zadnjih 100-150 godina sa njima i Hrvati.
    Ali Hrvati su malo “uglancani”. Oni to rade podmuklo. Recimo, oni danas proslavljaju kao nekakvu Hrvatsku “obljetnicu”, što bi mi rekli godišnjicu, vezanu za Bobovac i Kraljevu Sutjesku (mjesta u središnjoj Bosni). Dolaze tamo i predstavnici Hrvatske vlasti i njihova garda-postrojena i uglancana. Tu msr. Puljić drži vaz (govor-misu) i sve ima takav bekgraund kao da su Kotromanići bili katolici, kao da su Tvrtko i prijašnji banovi Bosne (Borić,Prijezda, Kulin itd.) bili katolici. A nisu. Bili su bosanski krstjani sa glavnim vjerskim poglavarom koji se zvao “Did”.
    Ali neka se zna, Puljić je imenovan od Pape za kardinala Bosne i Hercegovine samo zato da se hrvatski kardinal ne miješa u Bosnu. Tako je htio Vatikan. Ali on se neprekidno zove “kardinal Vrhbosanski”. Nema nikakvog uticaja na Hercegovinu i Posavinu. A Vatikan to nije htio. Vatikan je priznao BiH i htio je da je odvoji od Hrvatske. To Puljić nije dao.
    Slično rade i srbi u vjerskom pogledu. Nemamo bosanskohercegovačkog episkopa. Postoje episkopi “dabrobosanski”, “zahumski” i sl. ali nema BiH episkopa, jer se ne prizna država BiH.
    Vjera bošnjaka je bila suprotna od vjere Zapadnog rimskog carstva (ZRC) i Istočnog rimskog carstva (IRC).
    Na tadašnju Bosnu (naziv Bosna i Hercegovina nastaje tek iza 1900. godine- ne možete nači ni jedan dokument prije 1900. gdje se Bosna spominje kao Bosna i Hercegovina), dakle na tadašnju Bosnu izvršeno je desetak krstaških pohoda, jer su se bosanci-bošnjaci smatrali jeresom (herezom). Pape su više puta slale svoje izaslanike da “urazume” bošnjake, da prihvate vjeru ZRC-a, jer je granica između IRC i ZRC bila na Drini. To je dakle svjetska granica. Oni su smatrali da Bosna pripada ZRC-u. A ona je zapravo bila svoja, mada tampon zona. Slali su misionare, vojske i sl. kako bi se Bosna opametila i prihvatila određenu vjeru nastalu podjelom Carstva. Bošnjaci nisu podlegli tim pritiscima. Nikada nisu prihvatili vjeru ni Istoka ni Zapada. Naprotiv.
    Recimo, ban Kulin je dozvolio da dođu u Bosnu franjevci iz Italije (nisu iz Hrvatske kako danas hrvati kažu). Slično je i sa bugarskim bogumilima. Bili su ovdje u Bosni zajedno sa ostalim stanovnicima. Neka se zna da srednjovjekovna Bosna nije bila bogumilska, ali su bogumili u skromnoj brojnosti imali pravo da žive u Bosni. Isto kao i franjevci iz Italije.
    Tolerancija u Bosni je poznata gotovo 800 godina (a možda i više). Za 800 godina imaju dokazi. Za prije ne znam.
    Tvrtko I Kotromanić je krunisan u Milama nedaleko od Visokog, a ne u Mileševi. Krunisao ga je za kralja Bosne tadašnji Did bosanske crkve. I danas postoji to mjesto i ostaci hrama gdje je Tvrtko krunisan za kralja Bosne.
    Mi bosanci nekadašnji bošnjaci tvrdimo da su turci okupatori i to stalno ističemo. Ubili su zadnjeg našeg kralja, svirepo i podmuklo.
    Za kosovski boj (1389) Tvrtko je poslao jednu vrlo opremljenu vojnu jedinicu kao pomoć istočnim susjedima. (Drugi se iz Evrope nisu odazvali). Ta jedinica je bila na desnom krilu a borila se protiv lijevog krila Turaka sa kojim je komandovao Bajazid. Ta bosanska jedinica je sjebala Turke. Komandant je nakon boja došao u Bosnu i kralju Tvrtku podnio raport o pobjedi nad Turcima.
    O ovome imate dokaze u dokumentima iz tadašnjeg perioda (originali), ali takođe i jasno saznanje da Bajazid iza 1389. godine ne ide više na Zapad (skonto je da je Bosna opasna), nego u svojim pohodima ide na Istok sa vojskom u kojoj su učestvovali (participirali) srbi. Dakle, srbi se bore u turskoj vojsci negdje na istoku “iza sedam gora i sedam mora” a protiv recimo Perzije.
    Na koncu konca Bajazid je oženio Lazarevu kčer.

    Zašto se spominje Alija Izetbegović, a on je vaš-srpski čovjek. Dokazano je da je sarađivao i to revnosno sa Miloševićem, ali i sa Tuđmanom. Sve zahtijeve njih dvojice je ispunio. Držao je oko sebe kosovce i ljude koji su unutar BiH razvalili državu. Smenjivao je sve one koji nisu bili u skladu sa zahtjevima Miloševića. Oficirski kadar koji je on postavio kasnije, je došao u Bosnu nakon početka rata iza aprila 1992. godine, a kao pustili ih srbi iz JNA.
    Za formiranje Republike srpske najzaslužniji je Alija Izetbegović i trebate mu podići spomenik usred Beograda.
    Kada Armija BiH nije napravila ni jedan zločin u prvoj godini rata, on (Alija) je naredio da se ubiju nevini ljudi u Grabovici.
    Direktno je komandovao Caci te su KAZANI njegova savjest. U Sarajevu ne bi bilo žrtava od strane armije BiH da nije bilo Alije i njegove veze sa Miloševićem koji mu je naredio “odmazdu” nad srbima, jer mora biti žrtava na “svim stranama”. Tuđman mu je isto tražio. Srebrenica je i Alijin grijeh. Mogla se spasiti, ali se on dogovorio o njenom padu.
    Kao prolog
    Muslimani u BiH ne prave od Tvrtka muslimana. On je bio ono što jeste, kralj Bosne, moj kralj i kralj svih bosanaca odnosno bošnjaka (kako su se vjekovima stanovnici Bosne zvali). Bošnjaci nisu samo muslimani. Ime BOŠNJAK je od kada se zna za Bosnu i od kada ima dokumenata o njenom postojanju. Sadašnji bošnjaci (muslimani) nisu oni Bošnjaci, ali žele da svi u Bosni budu ponovo Bošnjaci, jer prije 1900. godine nije bilo u Bosni ni srba ni hrvata, nego pravoslavaca i katolioka koji su se zvali “bošnjaci”, a koje su posrbili i pohrvatili vođe iz Srbije i Hrvatske.
    O ovome mom tekstu postoje brojni dokumenti. Nađite ih i proćitajte, samo originale a ne nekakve izmišljene istorije kao u u Jove Bajića.

    5
    10
    • Kada ćete već jednom da shvatite da “bošnjak” ne postoji u istoriji, i da prije Turaka na ovim prostorima nije postojao vidovnjak koji je takvo što mogao da smisli. Ali i da shvatite da Bosna i “bošnjak” imaju veze samo sa tim istim Turcima, i ama baš ništa više zajedničko pobogu. Pa kako sada nešto da bude “bošnjačko”…. NEMA LOGIKE

      8
      2
    • Za nepovjerovati je da ljudski um može smisliti ovakvu priču.

      “””Krunisao ga je za kralja Bosne tadašnji Did bosanske crkve. I danas postoji to mjesto i ostaci hrama gdje je Tvrtko krunisan za kralja Bosne.”””

      Da li je kojim slučajem taj “DID” imao svoje ime i prezime, gde su crkve te “bosanske cerkve”
      Zaista ste prolupali.

      “””Za kosovski boj (1389) Tvrtko je poslao jednu vrlo opremljenu vojnu jedinicu kao pomoć istočnim susjedima””

      Ukoliko vam je bilo teško da napišete radi se o Vojvodi Vlatku Vukoviću

      Sad ga svojataju Bošnjaci, Hrvati u potpisu Kralja Tvrtka stojalo je
      Stefan Tvrtko, po milosti gospoda Boga kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humsci zemlji, Dalmaciji, Donjim krajem, Zapadnim stranam, Usori, Soli i Podrinju i k tomu

      7
      2
      • Ivan Mužić u uvodnom poglavlju (Uvod u literaturu o bosanskim krstjanima) svoje knjige „Vjera Crkve bosanske – Krstjani i pogani u srednjovjekovnoj Bosni“ (Prilog: Damir Marjanović – Dragan Primorac – Rifat Hadžiselimović, Naseljavanje Bosne i Hercegovine) kaže: „Literatura o bosanskim krstjanima je veoma velika, ali njezini znanstveni rezultati nisu razmjerni njezinoj veličini. Većina novijih autora koje Mužić navodi, na ovaj ili onaj način, suglasni su kako pitanje karaktera ‘Bosanske crkve’ i značenja pojmova vezanih uz nju (krstjani, manihejci, bogumili, patareni, dobri Bošnjani…) nisu nedvojbeno razjašnjeni.
        Mužić je stava da je „Problematika bosanskih krstjana posebno zamućena literaturom koja je nadahnuta ezoteričnim pobudama ili političkim potrebama“ pa se poziva na Đorđa J. Janjić a koji „u pogovoru knjizi Vase Glušca o bosanskim krstjanima točno primjećuje da u inozemnoj literaturi postoje i predstavnici različitih ezoterijskih grupa , kojima je ‘cilj da restauriraju (tačnije izmisle) učenje bogomila koje bi bilo blisko i saobrazno njihovim gnostičkim sektama’. Mužić dalje navodi da Đorđe J. Janjić ističe da su određeni pisci „u potpunosti prihvatili tezu o prelasku autohtonog bosanskog (bogomilskog) stanovništva na islam jer im ta teza daje neophodan etnički legitimitet (pored religije – islama) za formiranje islamske Bosne.“ U svakom slučaju, zbog poštenog stava i navođenja svih relevantnih izvora i mišljenja, Mužićevu knjigu preporučam svima koji ne spadaju u one na koje se odnose navodi Đorđa. V. Janjića. Ove, na koje se ti navodi odnose, i tako nije briga za povijesnu istinu.

    • Povijest je jedno, a priče iz prošlosti koojima se, svjesno i namjerno, ili nesvjesno, zamagljuje značajan dio povijesne znanstvene istine, nešto su sasvim drugo. Povijest Bosne ne može se proučavati bez dokumenata koje je prikupio, sistematizirao i obradio najugledniji hrvatski historicar 19. stoljeca, Franjo Rački a građa koju je objavio 1869. i 1870. godine, zapravo, predstavljala je tada svu i do sada većinu raspoložive građe. Ovdje, kao problem pristupa ovoj temi, i ne samo u ovom članku, činjenicu kako se izbjegava reći, izrijekom napisati, da je bosansku vojsku koja je išla u pomoć srpskoj vojsci na Kosovu, vodio jedan Hrvoje (Vukčić) Hrvatinić odnosno izbjegava se navesti njegovo ime i rod kojem je pripadao. Zašto? Zato što je Hrvoje i što je Hrvatinić. Mudrome dosta.

  3. Ludji je onaj ko im priznaje tu izvedenicu od rijeci.

  4. Bošnjak nije ovovremsko ime muslimana iz zadnjeg rata, već datira iz vremena aneksije Bosne od strane Austrije s ciljem da ih napravi različitim od srpskog naroda kome inače i pripadaju kako bi ih lakše otcepiloi od matice Srbije. Dokaz tome je i prezime Bošnjak koje se ne retko sreće po Bosni. Sad su ga se muslimani setili da bi se privoleli Austriji, pa Principov most nazvaše most Franca Ferdinanda našta se Austrija naljutila. Da bi ublažili svoju brzopletost nađoše solomonsko rešenje pa je preimenovaše u Latinska ćuprija što se opet nikakoo ne slaža: prvo most je deo islamske arhitekture ne latinske, a i ćuprija je turski izraz ne latinski još manje austrijski. Pokušavajući da se na nekin način dokopaju islamskih korena idu dotle da i srpske vladare nazivaju svojima. Bojim se da će tako vraćajući se unazad natrčati na pretke, prađedove Srbe Pravoslavce pa šta će onda kukala im majka. Nemaju svoju istoriju kojom bi se mogli podičiti pa falsifikuju sve živo. Nerkad su pričali kako potiču od bogumila, još jedinoo nisu rekli da potiču od tatara ili kineza.Valjda zbog toga u svakom ratu pale srpske crkve i ruše srpska groblja isto koo i šiptari na Kosovu.

    4
    1
  5. Dragan Rančić

    Mi Srbi smo mnogo glup narod. Umesto da mi podignemo spomenike svojim a, ostali koji nemaju storiju sve prisvajaju. Sada muslimani prisvajaju srpskog kralja Tvrtka, kao što su Arnauti prisvojili Skender bega – Đurđa Kastriotića. Elem da ne bude zabune jeste Đurđe primio islam i postao Skender (Aleksandar) beg, ali je silnog jada zadavao Turcima. Deda Đurđev, Konstantin, bio je visoki plemić na dvoru Cara Dušana. Otac Đurđev Ivan je sahranjen u Hilandaru, amajka mu je bila Vojislava. Imao je Đurđe brću, Konstantina, Stanišu i Repeša.Ćerke njegove – Marija (udata za Stvana Urijevića), Vlajka (udata za Stevana Balšića), Angelina (udata za Vladana Arijanta, u pesmi Komnen Golemi), Marica (udata za Mijata Dibranca) i Jela. I dozvolismo, mi Srbi, da Šiptari prisvoje ovog velikog Srbina. Prisvojiše Muslimani i Bajicu Sokolovića koji podiže, Pivski manastir, na Drini ćupriju, crkvu majci u Sokolovićima i obnovi Pećku patrijaršiju i postavi rođenog brata Makarija (Joanikija) za prvog patrijarha. O sve te Srbe se mi ogrešismo.

  6. Istina je da je mnogo toga spinovano, izmišljeno, dodato-oduzeto, kao i to da bošnjaci kao nacija postoje tek od 1993. godine, a sada već prisvajaju kraljeve ovenčane u srpskim manastirima… Kralj Tvrtko I striktno 1377. godine u manastiru Mileševa. Kao drugo reč je o vremenu srednjovekovne Bosne koju niko osim Srbije i Srba nema osnova da prisvaja.

    Ali kao što smo svedoci da i Hrvati prisvajaju Teslu, tako svedočimo da i muslimani iz bosne prisvajaju Tvrtka I.

    Klasična krađa istorije od drugih naroda! A to što su se dejtonom dodelila neka mesta muslimanima iz bosne – kako oni sebe mudro nazivaju “bošnjaci” gde je Tvrtko I vojevao, to je nešto novijeg datuma, i sa istorijom, i sa istinom nema AMA BAŠ NIŠTA ZAJEDNIČKO.

    Ne znam je li još smešnije, ili još tužnije, ili i jedno i drugo njihovo propinjanje da sve tuđe svojim nazovu

    1
    2
  7. Činjenica je i da su srednjovjekovna Srbija i Bosna u više navrata ratovale međusobno i to baš oko Srebrenice koja je u nekoliko mahova pripadala sad jednima sad drugima. Iz tog perioda potiču manastiri u podrinju Sase, Tavna, i Lovnica. Značajnu ulogu u srednjovijekovnoj Bosni igrali su i mađari , to se ne smije zanemariti. Dakle nijekanje Bosanske državnosti je pomalo bezobrazluk, i drskost jer je to istorijska činjenica. Drugo je pitanje koje je stanovništvo bilo tu. I slažem se sa predhodnim tekstom da je u velikom dijelu Bosne ( dakle samo Bosne , ne i Hercegovine) osnovna podjela bila na katoličku pravoslavnu i islamsku. Većina sele su su nosila predznak u nazivu , npr. Pravoslavne gredice, Katoličke gredice… poslije se to mijenjalo u “donje” “gornje” “srpsko” “muslimansko” “hrvatsko”. Mislim da jedan od izvora sukoba u Bosni dolazi i odatle što jedni Turke doživljavaju kao okupatore, Srbi i Hrvati, a treća strana je moraš priznat prilično nedorečena u tome. Ti si jedan od rijetkih koji kaže du su turci bili okupatori. Uglavnom se naročito danas, forsira priča o miroljubivom dolasku Turaka i širenju civilizacije, što je glupost nad glupostima. Turska je bila isključivo ratnička i vojna sila, živjela je dok je imala ekspanziju i dobijala ratni plijen. Što se tiče krunisanja, divno i bajkovito zvuči ta priča o krunisanju Tvrtka u Mileševi, ili Milema , svejedno, poenta je da se on krunisao kraljem Srba u momentu rušenja srpske srednjovijekovne države. Nešto slično uradio je I Dušan silni, krunisavši se kraljem Srba i Grka, mogao bi autor da napravi paralelu sa time, ali očigledno mu je mrsko il se ne uklapa u šemu. Da niej slučajno Dušan bio Grk? Ne daj ti Bože, da grcima to zapne za oko eto belaja: :)! Treba opet neko , nas jadne bosanske Srbe , da navlači, pa da ginemo za Srbiju. Neka hvala! Izgibosmo u prvom i drugom ratu i evo šta nas je ostalo.

    • Mladene, istorija Vam očigledno, nije jača strana. Car Dušan je bio car Serba i Romeja. A ne, car Srba i Grka, kako ste napisali! Nisu u Romeji živeli samo Grci!

      3
      1
      • Da ali Car dUŠAN SA BOSNOM KOJA JE POD KOTROMANIĆIMA I UTICAJEM VATIKANA BILA UVEK HUŠKANA NA SRBIJU ….I DA DUŠAN JE BIO KRALJ SBIJE I CAR SRBA I ROMEJA (DAKL GRKA,BUGARA,VLAHA,ARBANASA I DRUGIH NARODA TZV. ISTOČNOG ROMEJSKOG (VIZANTIJSKOG)CARSTVA

    • Mladen je na dobrom tragu u detekciji problema određivanja što je u svezi sa srednjovjekovnom Bosnom istina, a što mit i kako se to dvoje reflektira na ovu raspravu. Činjenično niti jedan bosanski kralj ni bosanska kraljica nisu bili pravoslavne vjere. Katarina Kosača, koju općenito smatraju posljednjom bosanskom kraljicom, bila je rimokatolkinja što je bio i njen pastorak, posljednji bosanski kralj i despot Srbije, Stjepan Tomašević koji je, po rimokatoličkom obredu, vjenčao se s Jelenom Branković a ona je, kod prelaska s pravoslavne na rimokatoličku vjeru, uzela ime Marija (poznata kao Mara, stvarna posljednja bosanska ktaljica). Stjepan Tomašević okrunjen je papinom krunom što je bio znak njegovog pristajanja uz Rim i rimokatoličanstvo. Sve ovo, pak, ne govori o srpstvu, hrvatstvu ili “bosanstvu” navedenih jer tada te nacionalne kategorije nisu bile važne. Naime plemstvo je uvijek u povijesti bilo nadnacionalno što je razumljivo zbog posjeda koje su plemići u različitim “državama” u isto vrijeme imali (U smislu posljednjega moguća je analogija između plemstva i multinacionalnih korporacija!).

  8. …da su postojali Bošnjaci nekada. A sav svijet se dao u zadatak da ih negira… Da, u istoriji postoje obmane, da, neke knjige su rađene u “fotošopu”, umetani “dokazi” i slično ali niko od vas ne reče, ne postavi sebi pitanje-kako to da, ako smo različiti narodi i različitog porijekla, govorimo istim jezikom ( 1000 pa ni 10 000 različitih riječi ne čini jezik nego gramatika koja je ista)??? Nikad Bosna nije bila do Donjeg Miholjca niti do Zaječara ili Kosovske Mitrovice pa se savršeno razumijemo i manja nam je razlika između makedonskog i srpskog nego između sjevera i juga Njemačke. Nikad Hrvatska nije bila do Uroševca ili Smedereva pa se opet savršeno razumijemo… Kako to, umne glave, objašnjavate? Postoji li i jedna pomisao ili promil šanse u vašim glavama da smo možda isti narod vjerom podijeljen!? Ako hoćete da razmišljate o nečem objektivno, sve mogućnosti morate da ispitate. I da smo Turci, i da smo Mađari, i da smo Grci, i da smo Hrvati, i da smo Bošnjaci, i da smo Crnogorci ali bogami, i da smo Srbi! E, samo ovi zadnji su imali državu i na teritoriji BiH i Hrvatske, samo ovi zadnji i dan-danas su najmnogobrojniji i samo ove zadnje pominju tada velike države i narodi kao neki faktor pa makar i kad Grci Đurađa Brankovića pominju kao arhonta Tribala u 15.vijeku, a te iste Tribale su isti Grci pominjali u vrijeme Hrista. Ako ne znamo mi, valjda Grci ne mijenjaju nazive za jedan narod preko noći, oni makar znaju šta je država više od 2 500 godina. Dakle, prije nego što izvedete svoje zaključke o porijeklu, vi koji imate hrabrosti, pokušajte da odgovorite na pitanje odakle nam svima isti jezik (za vas koji mislite da je različit, ovo pitanje ne važi, vama je džaba objašnjavati)!?

  9. Velimir i Mladen…mora da su ” bogumilska” imena nasih danasnjih Hasana i Alije iskopana iz porodicne istorije…Uostalom sam se Mesa Selimovic( iz plemena Vujovica kod Bilece) u svojim ” Sjecanjima” izjasnio da je smijesno polagati toliko na jednu sektu koja se pod raznim imenima pojavljivala i u Francuskoj, Bugarskoj, Italiji…dakle nije predstavljala nikakav bosanski specifikum.
    Smijesno je i citati ovo…krunisan u Milama( pretpostavljam u Tutankamonovoj piramidi?) od strane dida…( da nije ipak egipatskog zreca?). Imate li vi mozda kakvih dokaza za to, izvora, ne racunajuci one od 90ih naovamo? Mi imamo Dubrovacku povelju kao direktan. Da ne pominjem dalje Mavra Orbina kao sekundaran. Porediti krunisanje cara Dusana za kralja Srba i Grka koje je bilo osvajacko, sa krunisanjem Tvrtka za kralja Srba koje je bilo obnoviteljsko( kao sto je sam rekao ” da obnovim presto praroditelja mojih) blesavo je.
    Na ove fantazmagorije je cak smijesno odgovarati…htjedoh samo da osvjezim temu na Mitrovdan, dan krunisanja Stefana Tvrtka Kotromanica.

  10. Istorija je ono sto se vec dogodilo.Ona je takva kakva je.Svako ima pravo da bude ono sta hoce.bosnjaci nisu ni prvi a moizda ni o\poslednji koji nece da budu Srbi.Ali to neznaci da se moze sprdati sa istorijom i cinjenicama.To sto lazi podrzane od mocnih postaju istine za zdrav rezon neznace AMA BAS NISTA.

  11. Sve je prakticno receno u dve reci u naslovu ovog teksta…IZMISLJANJE ISTORIJE…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *