Izbori u Beogradu početkom sledeće godine

BEOGRAD – Šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Beograda Aleksandar Jovičić rekao je danas da početkom marta treba očekivati izbore u glavnom gradu i poručio Beograđanima da ne treba da brinu kako će grad funkcionisati jer će, dodao je, privremeni organ voditi Beograd na odgovoran i najbolji način.

Jovičić je, posle sednice Skupštine grada, na kojoj su usvojene sve odluke predviđene dnevnim redom, uključujući i one koje se tiču socijalnih davanja, rekao da je, s obzirom na statut i zakon, najduži rok u kom bi mogli biti održani izbori početak marta.

Podsetivši na nedavno održane lokalne izbore, on je konstatovao da su oni pokazali da građani žele odgovorniju i pošteniju vlast, te da podršku na toj osnovi očekuje i u Beogradu.

Komentarišući učinak gradonačelnika u tehničkom mandatu Dragana Đilasa, Jovičić je rekao da se i danas “videlo koliko je Đilas zabrinut za socijalna davanja i za socijalno ugrožene time što se nije ni pojavio na sednici, već je kao velika zvezda u visokom stilu došao ovde dva, tri minuta pre kraja sednice, rekao šta ima i otišao iz zgrade”.

On je uveren da će uvođenjem privremenog organa biti unapređen rad javne uprave, a na konstataciju Đilasa da su privremene mere “jedan oblik vanrednog stanja”, Jovicić je rekao da će privremeni organ biti sastavljen od kvalitetnih ljudi, koji znaju svoj posao i koji će analizirati rad javnih preduzeća.
“Što se tiče vanrednog stanja to može da se desi samo u DS i kao što ste videli Đelić (Božidar, odbornik u gradskoj skupštini) broji dane od kada je DS počela da gubi privilegije u glavnom gradu”, istakao je Jovičić.

On je komentarišući Đelićevu izjavu da “Beograd ostavljaju kao jedan od najvećih gradova na Balkanu u privremenim merama”, zapitao zašto Đelić nije rekao da je Beograd i najsiromašniji grad na Balkanu sa najbogatijim gradonačelnikom.
“Zašto to nisu izneli kao činjenicu, već zastrašuju građane”, zapitao Jovičih i zaključio da nema straha jer će grad biti vođen na odgovoran način.

Odbornik Socijalističke partije Srbije u beogradskom parlamentu Nikola Nikodijević najavio je za početak naredne godine vanredne izbore u glavnom gradu, kao i da će, nakon forMiranja privremenog veća gradska skupština biti raspuštena.

Tako je praktično današnja sednica bila poslednja u ovom, a Nikodijević je novinarima objasnio da prema rokovima koje propisuje zakon, privremeno veće može da obavlja funkciju najduže 60 dana.

U tih 60 dana, dodao je, predsednik Skupstine Srbije na predlog Ministarstva za lokalnu samoupravu i vlade treba da raspiše vanredne izbore i to u roku od 45 do 60 dana.

U odnosu na dan kada bude uvedeno privremeno veće dolazimo do toga da će izbori biti u drugoj polovini februara, konstatovao je Nikodijević i dodao da će po uvođenju privremenih mera u gradu biti raspušten gradski parlament.

Upitan strahuje li SPS od najavljene provere i kontrole rada gradskih javnih preduzeća, Nikodijević je rekao da za to nema razloga i da socijalisti podržavaju svaki vid kontrole, jer, kako je rekao, svako ko obavlja javnu funkciju mora da bude podložan kontroli kako od strane javnosti, tako i od svih državnih institucija.
“Biće nam zadovoljstvo da pokažemo da smo svoj posao radili odgovorno i pošteno svih ovih godina”, rekao je Nikodijević.
Govoreći o današnjoj sednici Skupštine grada, on je rekao da je to bila tehnička sednica kojom su stvoreni uslovi da pojedina javna preduzeća nesmetano funkcionišu, dok ne budu uvedene privremene mere u gradu.

On je podsetio i da su usvojene odluke iz domena socijalne politike koje se odnose na penzionere i boravak dece u vrtićima i da je oko tih odluka postignuta saglasnost.
“Pokazali smo da smo u jednom delu odgovorni prema građanima bez obzira na političke razlike između naših stranaka”, rekao je Nikodijević.

I šef odborničke gtrupe DS S u Skupštini grada Beograda Andreja Mladenović očekuje da će izbori u na gradskom nivou biti krajem februara, a o eventualnom angažmanu

D S S u budućem sastavu gradskog parlamenta odlučiće, kako je rekao, organi stranke ako i kad im to bude ponuđeno.
Mladenović je novinarima pred sednicu Skuopštine grada Beograda rekao da su dalji koraci u vezi s funskcionisanjem grada obaveza Vlade Srbije i ponovio da je vlada po zakonu dužna da nakon 30 dana, ukoliko se ne izabere novi gradonačelnik, uvede privremene mere.

Prema njegovim rečima, vlada treba da imenuje privremeni organ od pet članova, uvažavajući, kako je naveo, sastav prethodne skupštine.
“Ono što je sigurno – imaćemo izbore na gradskom nivou negde tamo krajem februara – u drugoj polovini februara”, kazao je on.

Na pitanje da li će DS S učestvovati u privremenom organu, Mladenovih je rekao da će odluku o tome stranka doneti u zavisnosti od okolnosti, ali i da bi bilo neuobičajeno da se stranke izjašnjavaju o nečemu što im nije ni ponuđeno.

Mladenović je ponovio da vlada donosi odluku o sastavu privremenog organa, a da će se tek videti da li će ponuditi svim listama koje su ušle u Skupštinu grada da u tom organu učestvuju i precizirao da zakon po tom pitanju nije obavezujući, već da samo tako nešto preporučuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *