Избори у Београду почетком следеће године

БEOГРAД – Шеф одборничке групе СНС у Скупштини града Београда Aлександар Jовичић рекао jе данас да почетком марта треба очекивати изборе у главном граду и поручио Београђанима да не треба да брину како ће град функционисати jер ће, додао jе, привремени орган водити Београд на одговоран и наjбољи начин.

Jовичић jе, после седнице Скупштине града, на коjоj су усвоjене све одлуке предвиђене дневним редом, укључуjући и оне коjе се тичу социjалних давања, рекао да jе, с обзиром на статут и закон, наjдужи рок у ком би могли бити одржани избори почетак марта.

Подсетивши на недавно одржане локалне изборе, он jе констатовао да су они показали да грађани желе одговорниjу и поштениjу власт, те да подршку на тоj основи очекуjе и у Београду.

Kоментаришући учинак градоначелника у техничком мандату Драгана Ђиласа, Jовичић jе рекао да се и данас “видело колико jе Ђилас забринут за социjална давања и за социjално угрожене тиме што се ниjе ни поjавио на седници, већ jе као велика звезда у високом стилу дошао овде два, три минута пре краjа седнице, рекао шта има и отишао из зграде”.

Oн jе уверен да ће увођењем привременог органа бити унапређен рад jавне управе, а на констатациjу Ђиласа да су привремене мере “jедан облик ванредног стања”, Jовицић jе рекао да ће привремени орган бити састављен од квалитетних људи, коjи знаjу своj посао и коjи ће анализирати рад jавних предузећа.
“Што се тиче ванредног стања то може да се деси само у ДС и као што сте видели Ђелић (Божидар, одборник у градскоj скупштини) броjи дане од када jе ДС почела да губи привилегиjе у главном граду”, истакао jе Jовичић.

Oн jе коментаришући Ђелићеву изjаву да “Београд остављаjу као jедан од наjвећих градова на Балкану у привременим мерама”, запитао зашто Ђелић ниjе рекао да jе Београд и наjсиромашниjи град на Балкану са наjбогатиjим градоначелником.
“Зашто то нису изнели као чињеницу, већ застрашуjу грађане”, запитао Jовичих и закључио да нема страха jер ће град бити вођен на одговоран начин.

Oдборник Социjалистичке партиjе Србиjе у београдском парламенту Никола Никодиjевић наjавио jе за почетак наредне године ванредне изборе у главном граду, као и да ће, након форMирања привременог већа градска скупштина бити распуштена.

Tако jе практично данашња седница била последња у овом, а Никодиjевић jе новинарима обjаснио да према роковима коjе прописуjе закон, привремено веће може да обавља функциjу наjдуже 60 дана.

У тих 60 дана, додао jе, председник Скупстине Србиjе на предлог Mинистарства за локалну самоуправу и владе треба да распише ванредне изборе и то у року од 45 до 60 дана.

У односу на дан када буде уведено привремено веће долазимо до тога да ће избори бити у другоj половини фебруара, констатовао jе Никодиjевић и додао да ће по увођењу привремених мера у граду бити распуштен градски парламент.

Упитан страхуjе ли СПС од наjављене провере и контроле рада градских jавних предузећа, Никодиjевић jе рекао да за то нема разлога и да социjалисти подржаваjу сваки вид контроле, jер, како jе рекао, свако ко обавља jавну функциjу мора да буде подложан контроли како од стране jавности, тако и од свих државних институциjа.
“Биће нам задовољство да покажемо да смо своj посао радили одговорно и поштено свих ових година”, рекао jе Никодиjевић.
Говорећи о данашњоj седници Скупштине града, он jе рекао да jе то била техничка седница коjом су створени услови да поjедина jавна предузећа несметано функционишу, док не буду уведене привремене мере у граду.

Oн jе подсетио и да су усвоjене одлуке из домена социjалне политике коjе се односе на пензионере и боравак деце у вртићима и да jе око тих одлука постигнута сагласност.
“Показали смо да смо у jедном делу одговорни према грађанима без обзира на политичке разлике између наших странака”, рекао jе Никодиjевић.

И шеф одборничке гтрупе ДС С у Скупштини града Београда Aндреjа Mладеновић очекуjе да ће избори у на градском нивоу бити краjем фебруара, а о евентуалном ангажману

Д С С у будућем саставу градског парламента одлучиће, како jе рекао, органи странке ако и кад им то буде понуђено.
Mладеновић jе новинарима пред седницу Скуопштине града Београда рекао да су даљи кораци у вези с фунскционисањем града обавеза Владе Србиjе и поновио да jе влада по закону дужна да након 30 дана, уколико се не изабере нови градоначелник, уведе привремене мере.

Према његовим речима, влада треба да именуjе привремени орган од пет чланова, уважаваjући, како jе навео, састав претходне скупштине.
“Oно што jе сигурно – имаћемо изборе на градском нивоу негде тамо краjем фебруара – у другоj половини фебруара”, казао jе он.

На питање да ли ће ДС С учествовати у привременом органу, Mладенових jе рекао да ће одлуку о томе странка донети у зависности од околности, али и да би било неуобичаjено да се странке изjашњаваjу о нечему што им ниjе ни понуђено.

Mладеновић jе поновио да влада доноси одлуку о саставу привременог органа, а да ће се тек видети да ли ће понудити свим листама коjе су ушле у Скупштину града да у том органу учествуjу и прецизирао да закон по том питању ниjе обавезуjући, већ да само тако нешто препоручуjе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *