EKONOMSKE MERE DIKTAT MMF

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ponovio je danas da ekonomske mere Vlade Srbije bacaju Srbiju na kolena i predstavljaju diktat Međunarodnog monetarnog fonda , ukazujući da su one rezultat i pogubnih posledica potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

On je, u intervjuu Prvom programu Radio Beograda, ocenio da je SSP, koji je prethodna Vlada prihvatila 2008.godine, presudno uticao na zaustavljanje daljeg razvoja Srbije i ukazao da je vezivanje sudbine za Evropsku uniju  zemlju koštalo više stotina miliona evra.

Ta šteta nije samo ekonomska, već i politička, napomenuo je Koštunica, jer podrazumeva i odricanje od dela svoje teritorije – Kosova i Metohije.

Evropska unija to nije tražila ni od jedne druge zemlje, podsetio je Koštunica, konstatujući da je „cena neopisiva i neuporediva“. Ukoliko se nastavi slepo vezivanje za EU, Srbija će propadati i brže i više, smatra Koštunica, koji najave velikih investicija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata vidi samo kao razgovore i namere, koje su „daleko od stvarnosti“.

Koštunica je naglasio da bi Srbija u ekonomskoj saradnji više trebalo da se okrene Rusiji i ponovio zalaganje za političku neutralnost zemlje. To je u tradiciji Srbije i nema veze sa izolacijom zemlje, objasnio je Koštunica, koji se protivi i angažovanju stranih savetnika, jer to znači da zemlja nema dovoljno svojih potencijala, pa sa strane treba da angažuje ljude koji ne poznaju unutrašnje prilike.

Prema rečima Koštunice, DSS je jedina parlamentarna stranka koja se protivi lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, jer ih raspisuje predsednica države koju ne priznajemo i to po njenim zakonima.

Kroz Briselski sporazum se priznaje nezavisnost Kosova, ocenio je Koštunica i objasnio da DSS zato i smatra da na te izbore ne treba izaći.

Ne može vlast da poziva na izbore u drugoj državi koju ne priznaje, precizirao je Koštunica, ističući da je Ustav Srbije, posebno njegova preambula, poslednja odbrana državne celovitosti i teritorijalnog suvereniteta i integriteta.

Briselski sporazum znači predaju Kosova i Metohije, obrazložio je Koštunica, koji smatra da bi ovaj problem trebalo pretvoriti u zamrznuti konflikt.

Upitan o vanrednim izborima, Koštunica je konstatovao da je kriza u Srbiji suviše ozbiljna i da su u takvoj situaciji opšti parlamentarni izbori najbolje rešenje.

Građani nisu glasali za ovu politiku koju sada vodi Vlada Srbije, pogotovo prema Kosovu i Metohiji, ocenio je Koštunica, koji zamera što se brzo odustalo od platforme predsednika Srbije, posle čega su usledili kapitulantski potezi.

Osvrćući se na situaciju u Beogradu, Koštunica je preneo stav DSS da je politika Demokratske stranke i Dragana Đilasa bila katastrofalna. Za nas je bilo važno da se takva vlast u Beogradu okonča, obrazložio je Koštunica, ali je napomenuo da je najprirodnije da se buduća vlast u glavnom gradu potraži na izborima.

Koštunica se zalaže i za izbore u Vojvodini, jer smatra da pokrajinska vlast vodi politiku koja je u suštini seperatistička, dok je za DSS rekao da je jedina prava opozicija u Skupštini Srbije.

Jedan komentar

  1. Ovo sto se Srbiji desilo ne resava se izborima. Narod je dovedsen u stanje potpune apatije. Smisljeno se bombarduje bezvrednim informacijama a o lazima i da ne govorimo. Dao sam glas ovima ali ne za ovo sto rade i pricaju vec za ono sto su bili pre izbora. Zbog svega ovoga sto nam se desava pao je boris tadic, nema nikakvih razloga da ne padne i toma ili mozda gresim mozda se ovo sve i svidja Srbima???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *