Dačić obavestio Brisel o mogućem prekidu učešća u dijalogu

BEOGRAD – Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić upozorio je Brisel da će prekinuti učešće u pregovorima ukoliko Priština ne bude dozvoljavala srpskim zvaničnicima da posećuju Kosovo i Metohiju do kraja izborne kampanje.

„Upozorio sam Brisel i ambasadore Kvinte da je odluka vlasti u Prištini skandalozna i da predstavlja udarac mirovnom procesu”, rekao je Dačić za Politiku.

„Ako ja kao potpisnik briselskog sporazuma i predstavnici vlade koji su ga podržali i radili na njegovoj implementaciji, ne možemo na Kosovo da odemo i pozovemo Srbe da izađu na lokalne izbore, onda se postavlja pitanje svrsishodnosti mog daljeg učešća u dijalogu”, rekao je Dačić, koji je u petak planirao da poseti opštinu Štrpce, ali su ga prištinske vlasti obavestile da ta poseta nije odobrena.
Premijer Dačić je u izjavi za Politiku ocenio da je ovim potezom Prištine doveden u pitanje kredibilitet Brisela pod čijim okriljem se dijalog odvija.
Predsednik Vlade je takođe najavio da će srpske vlasti sutra razgovarati o daljim koracima i zatražiti stav Evropske unije po ovom pitanju.

Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kući izjavio je da od sutra, kada počinje kampanja za lokalne izbore na Kosovu, nijednom zvaničniku Srbije neće biti dozvoljen dolazak na Kosovo.

Zabrana dolaska zvaničnika Srbije na Kosovo trajaće do 1. novembra kada se kampanja završava, rekao je Kući Tanjugu.

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izjavio je danas da je odluka vlade Kosova da se srpskim zvaničnicima ne dozvoli ulazak na Kosovo i Metohiju dok traje kampanja za lokalne izbore, zakazane za 3. novembar, definitivna i da se nikako ne može promeniti.
“Nemamo više šta da dodajemo onome što je rekao zamenik premijera Hajredin Kući. Nijedan zvaničnik Srbije ne može doći na Kosovo dok se ne završi izborna kampanja”, rekao je Hodžaj Tanjugu.

 

EU: Bez komentara na mogućnost povlačenja Dačića iz dijaloga
U sedištu EU nisu danas želeli da komentarišu mogućnost povlačenja premijera Ivice Dačića iz dijaloga Beograda i Priština zbog odluke vlade u Prištini o zabrani dolaska srpskih zvaničnika na Kosovo.

“Pratimo situaciju i u kontaktu smo sa obe strane”, rekla je za Tanjug Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

U Evropskoj komisiji kažu da još uvek nisu zvanično obavesteni o Dačićevoj odluci.

Đurić: Zabrana ulaska na KiM bila bi kršenje sporazuma
Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić poručio je da bi onemogućavanje zvaničnika Srbije da tokom kampanje uoči lokalnih izbora na Kosovu borave i pokrajini bilo flagrantno kršenje Sporazuma o slobodi kretanja i loš signal, te da bi Srbija preduzela korake da se takva situacija otkloni.

“Ukoliko se problem javi, mi ćemo raditi da ga otklonimo. Ukoliko bi se takva iracionalna odluka donela, onda bi to bi razlog da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Prištinu kako bi se poštovao Sporazum o slobodi kretanja”, rekao je Đurić gostujući na TV B92.

Prema njegovim rečima, svi treba da doprinesu da se kampanja za izbore odvija u normalnoj atmosferi, što uključuje i slobodu kretanja.

Đurić je dodao da se stiče utisak da Priština, i pored verbalnog zalaganja za izlazak Srba na izbore, ne pristupa tome sa iskrenim namerama.

On je dodao da će, sa svoje strane, Srbija učiniti sve da se onima koji imaju zakonsko pravo omogući da učestvuju na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu, i izrazio očekivanje da će EU izvršiti pritisak na Prištinu, ako na bilo koji način bude pokušavala da obeshrabri Srbe da glasaju.
“Nećemo da dozvolimo da se bilo ko igra sa nama kada je o izborima reč. Svako mora da ima pravo da glasa na fer i regularan način u statusno neutralnom procesu i ishod toga biće formiranje zajednice srpskih opština”, rekao je Đurić.

Upitan da li je moguće da Beograd, ukoliko takvi uslovi ne budu stvoreni, pozove Srbe na KiM na bojkot lokalnih izbora zakazanih za 3. novembar, Đurić je rekao da je rasprava o bojkotu bespredmetna i da ne želi da govori o hipotetičkim situacijama.
“Ja ne želim da govorim o hipotetičkoj situaciji koja bi podrazumedvala da su uslovi za održavnje izbora do te mere neprihvatljivi da nema smisla izlaziti na izbore, jer radimo na tome da se to ne desi”, objasnio je Đurić, i najavio da će se u kampanju kojim će Srbi biti pozvani da izađu na te izbore uključiti i predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, koja je posrednik u briselskom dijalogu Beograda i Prištine, veoma je stalo da na izbore izađe što više ljudi i da dijalog bude krunisan uspehom na terenu, te da zato očekuje da se Brisel angažuje u otklanjanju svih vrsta administrativnih problema koje bi Priština mogla da stavi pred birače.

Na pitanje da li će moći da glasa i premijer Dačić, budući da je rođen na Kosovu, Đurić je objasnio da će, ukoliko Beograd bude podržao i izlazak na izbore za pokrajinski parlament, premijer imati pravo da glasa, ali da će na predstojećim lokalnim izborima pravo glasa imati oni sa prijavljenim prebivalištem.

2 komentara

  1. Ti si Dačiću stavio potpis na briselski sporazum, mi nismo i nismo informisani ni o jednoj stavki istog osim da naša etnička manjina treba da se implementira u šiptasku većinu. Zašto želiš na Kosmet koji si poklonio sa sve živim ljudima, izbrisao granicu jednim potpisom i pogazio Ustav Srbije. Iza tog tvog čina stoji jak razlog pa budi ljubazan da nam ga kažeš jer se o našoj koži radi.Takođe, šta ste još obećali da poklonite i da li ćemo i mi u ostatku Srbije da prođemo isto? Koliko ste nam vremena još kupili ovom prodajom do konačnog kolapsa privrede. Ja nisam zaboravila privredu i to od čega živimo. Parade, sporazumi, a šta Srbija dobija za ovoliku žrtvu? Hoću da kažem ima li kraja ucenama? Da li Rusija neće da nam pomogne ili joj Vi okrećete leđa? Šta bi se desilo kada bi Srbija rekla ne? Da li bi nas sve pobili do jednoga? Kada ćeš sa kriminalom da se obračunaš ako nisi u stanju sa šiptarima? Ja radim godišnje, pa mesečne pa razne planove koje moram da ispunim a Vi? Koji je Vaš plan sa Srbijom osim da je prodajete i pljačkate u saradnji sa šefovima stranih Vlada jer Srbija zna da nema ni svoju Vlast ni svoju državu.Znaš Dačiću, meni je deda ostavio malo parče zemlje i rekao da se zemlja i zlato nikada ne prodaju. Zato što su naši preci ostavili svoje kosti na svakom pedlju, pa ako ti imaš savesti i obraza da ostavštinu od otaca prodaješ a još si sa Kosmeta onda neka ti Gospod sudi i tebi i ostalima. Meni ostavite Dinkića.

    • Sta mislite Sladjana dal Dacic ima Tacijev Pecat na novoj licnoj karti????? Nije valjda uzeo i 70 evra koji su navodno davani uz lk.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *