Austrija spremna da podrži pregovore već do kraja godine

BEOGRAD – Ambasador Austrije u Beogradu Johanes Ajgner izjavio je danas da je Austrija spremna da podrži odluku o formalnom otvaranju pregovora EU i Srbije već do kraja godine, i izrazio uverenje da će lokalni izbori na Kosovu biti sprovedeni na zadovoljavajući način.

Ajgner je kazao da pitanje Kosova jeste važno za pregovarački okvir, ali da ne bi trebalo ceo proces od početka da zavisi od toga.
“Razgovori o pregovaračkom okviru su još u toku i raspravlja se i o pitanju kako inkorporisati normalizaciju odnosa Beograda i Prištine u taj okvir. Austrija smatra da to pitanje jeste važno, ali da ne bi trebalo sve od početka da zavisi od toga”, rekao je Ajgner Tanjugu, na marginama 13. Ekonomskog samita Republike Srbije.

On je istakao da postoje i druga pitanja koja su jednako važna za pregovarački okvir i koja bi trebalo rešavati tokom pregovora, istakavši da je važno uspostaviti ravnotežu i omogućiti ubrzavanje pristupnog procesa čim pregovori budu počeli.

Kad je reč o lokalnim izborima na Kosovu 3. novembra, Ajgner je istakao da oni predstavljaju “deo slagalice procesa normalizacije”.
“Očekujemo i nadamo se da će obe vlade doprineti regularnom sprovođenju izbora”, rekao je austrijski ambasador, podsetivši da su se u poslednje vreme mogle čuti neke “razumljive emocije, ljutnje koje su se mogle izbeći”.

“Ipak, uveren sam da će tok izbora biti zadovoljavajući, što će potvrditi značaj koji obe strane pridaju procesu normalizacije, koji je sam po sebi važan faktor za obe strane na njihovom putu ka EU”, dodao je on.

Ambasador je, takođe, izrazio očekivanje da će u izveštaju EU o napretku Srbije biti pohvaljen “napredak ostvaren protekle godine u sprovođenju strukturalnih reformi i preduzimanju odlučujućih koraka ka normalizaciji odnosa s Prištinom”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *