Vekarić: Tužilaštvo proverava Srebrenicu i Štrpce

BEOGRAD – Zamenik srpskog tužioca Bruno Vekarić rekao je danas da je to tužilaštvo zatražilo od BiH provere nekoliko predmeta, među kojima su slučajevi ratnih zločina u Srebrenici i Štrpcima.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević razgovaraće danas u Sarajevu sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem o konkretnim predmetima koji se tiču počinjenih ratnih zločina tokom devedestih na prostoru bivše Jugoslavije.

Srbija je dobila mogućnost da traži predmete i informacije pošto je potpisan Protokol o saradnji tužilaštva Srbije i BiH, rekao je Vekarić.
“Mi sami odlučujemo o tome šta ćemo tražiti, to je jedna velika banka podataka. Ideja je da možemo da tražimo jedan deo tajnih informacija, a onaj drugi, viši stepen moći ćemo da dobijemo tek kada Haški tribunal bude zatvoren, ali mi ćemo moći da uđemo u sudske procese direktno sa dokazima Tribunala”, rekao je Vekarić gostujući na RTS-u.

On je ukazao da Tužilaštvo sada “ide na dva velika predmeta – Štrpce i Srebrenicu”, koji će, prema njegovim rečima, biti otvoreni na najbolji mogući način.

Vekarić je istakao da se slučaj otmice i ubistva ljudi iz voza u Štrpcima mora ispitati do kraja, navodeći da je u zločinu učestvovalo više od 20 osoba i da bi svi oni trebalo da budu procesuirani, a ne samo Milan Lukić.

Komentarušići podršku udruženja žrtava “Majke Srebrenice”, Vekarić je rekao da je to za srpsko tužilaštvo veliko priznanje, ali i obaveza.

Vekarić je istakao i da je veoma zabrinjavajuće što za 14 godina nije doneta nijedna presuda za zločine na Kosovu i dodao da je katastrofalno to što se dešava sa svedocima.

On je naveo da ratni zločin ne zastareva i da postoji mogućnost da neka druga vlast ponovo otvori slučaj zločina za koje je bivši komadant OVK-a fatmir Limaj oslobođen.

Jedan komentar

  1. Gospodine,tužioče Vekariću,proveravate ponova Srebrenicu i Štrpce.Možda Vam je promakao još neki srbin.Manijakalno su gonjeni srbi i država Srbija.Kako ste se zajedno sa “humanitarkom”Kandić ustremili na Mladićeve jatake,odakle tolika ostrašćenost? Zar mislite,da se nezna istina?.Majke Srebrenice,žene u crnom i humanitarci,bili su mač pravde za srbe.Dali svi vi mirno spavate?.Kada se mržnjom zameni pravo,savest se blaženo uspava.Lov na srbe trajaće verovatno još dugo,dok država ne postane zaista država Srbija,a ne isšpostava Srpskih glava!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *