Aleksandar MEZJAJEV: SIRIJA – RAT KAO NAČIN DA SE SAKRIJU DOKAZI O KORIŠĆENJU HEMIJSKOG ORUŽJA

I tako – SAD su objavile da je već sledećih dana moguć početak rata protiv Sirije. Moskva je trenutno reagovala. Izjava MIP-a Rusije je formulisana izuzetno oštro. U njoj se podseća na događaje koji su se desili pre deset godina kada su, „Sjedinjene Države, zaobilazeći UN,  koristeći lažnu informaciju o tome da Iračani poseduju oružje za masovno uništenje, krenule u avanturu čije posledice svi odlično znaju“.   U izjavi MIP-a Rusije se podseća da je odluka o mogućem početku rata protiv Sirije učinjena uz potpuno ignorisanje mnogo činjenica koje ukazuju da je akcija koja je povod za  rat u stvari čista provokacija takozvane opozicije.

Moskva je pozvala zapadne prestonice da ne dozvole da dođe do postupaka, suprotnih međunarodnom pravu. To je vrlo bitno: ukoliko SAD počnu rat protiv Sirije, podržane pri tom nizom zapadnih zemalja, to će predstavljati najgrublje moguće kršenje međunarodnog prava. Prvo, to će predstavljati agresiju koja se smatra za najteži međunarodni zločin. Drugo, korišćenje sile uz zaobilaženje Saveta bezbednosti UN će predstavljati kršenje baznog međunarodnog ugovora – Povelje UN. I još gore od toga: međunarodnog ugovora koji ima prioritet u odnosu na bilo koji drugi ugovor. Bez obzira na sve to, britanski ministar inostranih poslova je već izjavio da za vojnu akciju uopšte nije potrebna dozvola Saveta bezbednosti.

U predratnoj histeriji koju su stvorili lideri zapadnih zemalja, za učestvovanje u ratu uopšte nisu svi. U toku telefonskog razgovora sa ministrom inostranih poslova RF S.V.Lavrovom specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za Siriju L.Brahimi se složio   da „u ovom kritičnom trenutku sve strane, uključujući i spoljne „igrače“, treba da deluju izuzetno odgovorno, a da ne ponavljaju greške prošlosti“, a na konferenciji za štampu 28.avgusta  bio je još direktniji: „Ja sam u principu protiv vojne intervencije“.

Istog dana, 28.avgusta, izjavu je dao i Generalni sekretar UN. Njegovo istupanje je bilo u Dvorcu mira u Hagu, u kome je smešten i Međunarodni sud UN. U istupanju Ban Ki Muna su se čula dva  važna momenta.  Prvo, on je podvukao potrebu da se šanse daju miru i diplomatiji. „Prekinite ratna dejstva i počnite da pregovarate,“ – izjavio je Generalni sekretar UN. Ban Ki Mun je takođe pozvao na „poštovanje Povelje UN“. To je sasvim jasna pozicija, koja predstavlja zabranu korišćenja sile ukoliko to nije odobrio Savet bezbednosti. Drugo, Generalni sekretar je dao za njega unekoliko neobičnu izjavu kada je rekao da   rad međunarodnih krivičnih sudova (u Hagu su smeštena četiri takva suda) „u određenoj meri“ predstavlja „podsetnik za one koji se spremaju da učine međunarodni prekršaj“. Ne zna se da li je Ban Ki Mun mislio na vlasti SAD i Britanije ili nije, ali zvučalo je vrlo ubedljivo. Ko se to danas priprema da napravi novi međunarodni prekršaj – to se dobro zna.

Istovremeno, stepen istinitosti saznanja o onome što se dogodilo u predgrađu Damaska 21.avgusta  je vrlo  nizak. O nivou postojećih informacija govore izjave koje su dala lica koja bi, reklo bi se, trebalo da o tome znaju više od bilo koga drugog. Tako je na konferenciji za štampu 28.avgusta u Ženevi L.Brahimi bukvalno izjavio: „Korišćena je nekakva materija (?! – A.M.) od čega su poginule stotine ljudi, tačnije – stotina, a neki ljudi (?! – A.M.) pričaju da je trista, još neki  – da je šest stotina“.  A odmah posle toga  Brahimi  je dodao: „A možda ih ima i hiljada, pa čak i više“.[1] Pri tako smešnom izlaganju „detalja“ jasno je da nikakve verodostojne informacije o onome  što se dogodilo 21.avgusta  jednostavno nema.

Brzina sa kojom Vašington i London požuruju događaje posle 21.avgusta ima za cilj mešanje u rad eksperata UN za hemijsko oružje, koji je uspešno započet. MIP Rusije je konstatovao da  ta brzina „izgleda posebno čudno, ako se prisetimo koliko dugo su Pariz i London blokirali slanje u Siriju misije za istragu incidenta u kome je korišćeno hemijsko oružje, a do koga je došlo 19.03. o.g. u Han al-Asalu kod Alepa“.  Mi mislimo da u stvari nema ničeg neobičnog. U martu je Zapad osmetao sprovođenje istrage u vezi sa korišćenjem hemijskog oružja na jedan način, sada čini to isto, samo malo drugačije. Izuzetna brzina u vezi sa počinjanjem mogućih vojnih dejstava protiv Sirije može da znači samo jedno: Zapad pokušava da sakrije dokaze svog učestvovanja u korišćenju hemijskog oružja u Siriji…

Ujutro 28.avgusta premijer Velike Britanije DŽ.Kemeron  je na svojoj stranici u „Tviteru“ napisao da će na sastanku pet stalnih članova Saveta bezbednosti UN dati svoj projekt rezolucije o Siriji.[2]  Šta može da znači takva inicijativa koja se daje posle završetka rada komisije za istragu u vezi sa korišćenjem hemijskog oružja, a uoči pregovora o Ženevi-2, može da se shvati iz izjave ministra inostranih poslova Velike Britanije Vilijama Hejga: pošto je priznao da mada on nema dokaza da je vlada Sirije koristila hemijsko oružje, Hejg je izjavio da sirijske vlasti (pažnja!) „moraju da dokažu da to nisu one učinile“.

Još je očiglednija  provokativnost projekta rezolucije koji je predložila Britanija: prema Kemeronovom  „tvitu“  projekt „osuđuje korišćenje hemijskog oružja od strane Asadovog režima“. I taj projekt se nudi Rusiji iako se zna da su ruski stručnjaci obavili svoju istragu i potpuni dosije te istrage  (u kojoj su činjenice da je upravo „opozicija“ koristila hemijski  otrov  u Han al-Asalu dokumentovane) 24.avgusta predali Sekretarijatu UN. Odnosno – Rusiji, koja  tačno zna  ko je koristio hemijsko oružje, predlaže se da prizna da je njeno znanje laž, a da se prava laž pretvori u istinu koja odgovara onima koji što žele da započnu novo krvoproliće u tom delu sveta.



[1] Pogl. Videosnimak konferencije za štampu L.Brahimija: http:/

/webtv.un.org /watch /lakhdar- brahimi-joint- special-representative –

for- syria- press- conference -geneva- 28-august-2013/2633000402001.

[2] Pogl.stranicu premijera Britanije DŽ. Kemerona u „Tviteru“: https://twitter.com/David_Cameron

“Fond strateške kulture” (srb.fondsk.ru)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *