Srbija u avgustu

Milorad Vučelić, glavni urednik

Nikada „Partizan“ i „Crvena zvezda“ nisu igrali očajnije. Jednostavno rečeno fudbaleri ova dva kluba pojma nemaju. Čim neko od mladih momaka odigra dobro deset utakmica uprave ih prodaju stranim klubovima. Ne postoje sportski  razlozi da igru ove dve ekipe neko uopšte gleda i da se od njih bilo čemu nada. Ponižavajuće inferiorni nastupi ovih klubova na međunarodnoj sceni to više nego ubedljivo pokazuju. Prvenstvo Srbije u fudbalu se pretvara u pravu pravcatu sprdačinu.

Ali prava uzbuđenja su van fudbalskih igrališta. Svi su mediji puni informacija o žestokoj „igri“  uprava klubova i fudbalskih funkcionera. Malo ko više i zna ime nekog fudbalera, ali zato svi znaju sva imena članova uprava. Na medijsko političkom terenu nastupaju, pre svih neizbežni i nezamenljivi Nebojša Čović i Branko Ružić, a onda su tu Ivica Tončev, Nebojša Kokeza, Goran Vesić, Aleksandar Antić i među njih zalutali Dragan Džajić. S druge strane nastupaju Dragan Đurić, Mile Jovičić, i ostala složna družina, bez ijednog zalutalog člana.

Meta „Zvezdinog“ pomenutog upravljačkog tima snova  posebno je Tomislav Karadžić koga pokušavaju da smene sa mesta predsednika FSS-a.

Onako usput, zanimljivo je da se Karadžiću za greh uzima učešće u „jogurt revoluciji“, rušenju vojvođanskog separatizma i mladalačkoj tuči pesnicama, i to ni od koga drugog nego od sveprisutnog i sveznajućeg Čovića, bivše perjanice „onog“ SPS-a. Manje upućeni su čak uvereni da je pomenuti fudbalski Čović istovremeno i trener „Zvezdinih“ košarkaša i vaterpolista.  „Zvezdi“, i ne samo njoj, pri tom, ne smeta što je njihov favorit za Karadžićevo mesto tu skoro bio na poternici, ležao u zatvoru, i što ga tek čeka suđenje.

Jedino bi lekovito bilo da se ova medijsko političko bestidno takmičenje uprava i političara okonča, da se oni razjure i rasteraju, te da se uvede stroga prinudna uprava i fudbalska igra stavi u prvi plan.

[restrictedarea]

Naša javnost se ponovo zasipa lažnim pričama o nekoj prikrivenoj vladavini pripadnika naše nekadašnje državne bezbednosti. Čemu je to i kome je od koristi?

Od koristi je, pre svega, onima koji rade za strane službe. U Srbiji je uspostavljena čitava mreža kadrova zavrbovanih od stranih obaveštajnih centara moći. Ta mreža je premrežila  samu vlast i učestvuje u donošenju i sprovođenju najkrupnijih i presudnih odluka po Srbiju. Trebalo bi obratiti svu pažnju na tobož sveprisutnu UDB-u da bi se zapravo prikrio otvoreni rad za strane agenture kojim se većina takvih kadrova ponosi. Da stvarno ima državne bezbednosti ne bi bilo ovoliko nesmetanog i otvorenog rada za strane interese, a protiv Srbije.

Ove priče ujedno su i nastojanje i način da se sačuva i ponovo aktivira ona strana obaveštajna mreža koja je uspostavljena uoči i neposredno posle petooktobarskog puča, i koja je naročito bila aktivna u najtežim i krvavim zloupotrebama u „Sablji“, sa svim likvidacijama koje su se odigravale ne samo u „Sablji“ nego i pre i posle nje, pa i onima pod kraj devedesetih, a koje su bile način da se kompromituje tadašnja vlast. Pripadnici te mreže se ponovo i tajno i javno aktiviraju, i nude za novi pohod. I izgleda da u određenim uticajnim krugovima ponovo nailaze na razumevanje. Lako je posegnuti za onom narodnom izrekom koja kaže da se onome ko s đavolom tikve sadi one o glavu lupaju. Ali to nije dovoljno ni da umirimo savest. Te tikve su se lomile i lomiće se o glave svih nas.

Inače Srbijom vlada čitava mreža nezavisnih institucija. Nezavisan je guverner NBS-a, nezavisan je državni revizor, nezavisan je savet za korupciju, nezavisan je RRA, nezavisan je poverenik za ovo ili ono, nezavisan je Ustavni sud, nezavisni su javni servisi, nezavisna su brojna regulatorna tela, nezavisna je policija, ponekad se može steći utisak da je čak i sudstvo nezavisno… Svi su nezavisni tako da se stiče utisak da je ovo more funkcionera sam Bog dao, a ne parlament izabrao. Ako izaberemo još nekoliko nezavisnih neće nam više ni izbori biti potrebni.

Ako bi se upitali od čega su oni u suštini nezavisni dobili bi jasan odgovor: nezavisni su od Srbije, njenih građana, a zavisni od svega drugog.

I razne „nove Tesle“ koje nam se kao ministri spasioci nude već traže da budu nezavisni. Programi su im spisak monetarističkih i neoliberalnih opštih mesta sa elementima banalne socijalne demagogije, ali bi da budu „nezavisni“.

Inače, ta pomama sa stranim stručnjacima spasiocima i „desetinama hiljada genijalaca“ koji se spremaju da hrupe u Srbiju toliko je nedostojna i ponižavajuća da ne zaslužuje ni reč ozbiljnog komentara.

To sve je toliko neverovatno i bedno, već viđeno i preživljeno da se stvarno može i dogoditi.

Sve pomenute i ovde komentarisane pojave rečito govore da se u našoj zemlji na avgustovskoj žegi ništa suštinski i ne dešava. Na magistralnom putu  vlada pustoš i letargija. Drema  i spava Srbija. Opušteno i prepušteno i nezaštićeno čeka nastavak pira vukova koji sledi i koji neminovno dolazi.

Izoštreno oko velikog pisca, kakav je Milovan Danojlić, jasno vidi „obeshrabrenu, raščupanu, poharanu i polupraznu Srbiju“. On dodaje i pomalo gorku nadu, zebnju  i slutnju:

„Zapalo u istorijski san seljaštvo se, možda, kroz sadašnju smrt preobražava, ali dobar ishod tog preobražaja mi, živi posmatrači, nećemo dočekati“.

[/restrictedarea]

3 komentara

  1. Evo sada je “becki a nas” Kurir,objavio-“Hapsenja u Zvezdi i Partizanu-ZA NEKOLIKO MESECI”?ZNACI,POJELA MACA,KAO I UVEK!
    Dakle,za Srbe i Srbiju,na zalost,KOLO NESRECE SE OKRECE.

    Sada nam,preko njihovog Kurira,saopstavaju da nas ocekuje Marsalov plan?Eto dolara,eto strucnjaka sa svih strana…L A Z!

    Da potsetim,SRBIJA JE OPLJACKANA,KRVAVO JE OPLJACKANA.
    Srbija mora da POVRATI sto pre pare,bar 20%,ODMAH,ili ce propasti.
    Uci ce u duznicko ropstvo novim kreditima.
    Kada POVRATI bar deo para,moze Marsalov plan,moze i Plan cetnickog Vojvode i bilo kakav plan.
    Srbija je opljackana za 50-100 milijardi dolara,Srbija mora hitno da povrati bar 10-20 milijardi dolara KRVAVO OPLJACKANIH PARA.

    To je uslov broj 1,da bi Srbija uopste opstala i mogla da misli o sutrasnjem danu.
    Smesne su kuknjave “KAKO DA NADJEMO 2 MILIJARDE DOLARA”,F A R S A!

    Da bi Srbija HITNO povratila 10-20 milijardi dolara,SVOJIH PARA,mora da se ili dogovori ili prinude tajkuni,povracaj novca.Postoje tzv.fiskalne i ekonomske amnestije…svi koji su se obogatili,radeci sa drzavom ili drzavnim dobrom,preprodajama i manipulacijama…da vrate 50% stecene imovine,da bi mogli da nastave da rade,a ko nece,oduzeti im sve,i u zatvor.

    MORAJU SE HAPSITI NEKI MINISTRI I NEKI PREDSEDNICI VLADE.Ne samo direktori,sefovi kabineti i clanovi upravnih odbora.Boranija.
    Nema sanse izaci iz ovoga gliba,ako borba protiv kriminala ostane personalno pitanje,a ne pitanje sistema i opstanka Srbje.
    Treba obaviti neku vstu NACIONALIZACIJE nelegaln stecenog bogatstva,ali ne da jedna partije i jedan predsednik partije,stave pare u dzep,vec drzava dobije pare,da bi opstala.

    Dacic ima poslednju sansu da spase sta se spasiti moze,a to je da 1-nadje formulu da Sever Kosova ne padne u ruke Taciju,NIKAKO,
    2-da ocisti policiju od niksicko-velikocrnogorskog lobija i stvori modernu srpsku policiju,
    3-da sredi stanje u javnim preduzecima,i povrati ogromne pare,koje cure i samo cure,i DANAS,i
    4-da shvati da je on on predsednik vlade ,i DA NE DOZVOLI DUALIZAM I BEZVLASCE.

    Aleksandar Vucic,za Arape,Brader AL ili Mali Allah…,ako hoce da pohapsi ljude i vrati 20 milijardi dolara ,jer smo mu za to dali vojsku,sve sluzbe bezbednosti,medije…ili DA PODNESE OSTAVKU,i da bude procesuiran za svoje politicko delovanje u zadnjih 20 godina SESELJIZMA i laznog velikosrpskog nacionalima,koji nas je kostao moralnog,materijalnog i drzavnog poraza,i za koji srpski narod i niko normalan,NIJE BIO.
    NEMA MARSALOVOG PLANA I NOVIH 10-GODISNJIH PLANOVA,ako se hitno ne pohapse lopovi i ne vrati BAR 20 milijardi dolara.
    NEMA MMF I NOVIH KREDITA I OMCI OKO GLAVE SRBIJI,BEZ HITNOG VRACANJA UKRADENIH,BAR 20 MILIJARDI DOLARA.
    Ako to nece Alesandar,za Arape Al…vec hoce da ceslja kosu,jaca svoju partiju,a slabi Srbiju,samo pricajuci o borbi protiv kriminala…onda ce mo poceti skandirati:
    mars-Al,mars-Al,mars-Al…druge nema!ILI OTADZBINA,ILI MARS!!!

  2. Sve je više mišljenja, u javnosti, da Zvezdu i Partizan treba ukinuti i da je to jedino što može pomoći srpskom fudbalu.
    A što se tiče domaćeg prvenstva, ono i nije sprdačina.
    Svi igraju bolje i ozbiljnije od ova dva tima.

  3. kako vam nije dosadno da pisete ovolike komentare ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *