Podmlađivanjem do veće snage i proizvodnje

Potpisan ugovor za rehabilitaciju hidroelektrane „Zvornik“

Aleksandar Obradović, v.d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“, Mijodrag Čitaković, direktor Privrednog društva „Drinsko-Limske hidroelektrane“ i Leopold Heninger, predsednik borda direktora kompanije „Voith hydro“, potpisali su 29. jula ugovor, vredan 63,7 miliona evra, za rehabilitaciju hidroelektrane „Zvornik“.

„Zvornik“ je jedna od najstarijih hidroelektrana, radi od 1955. godine i već dugo čeka na modernizaciju, a podmlađivanje ove HE veoma je značajno za elektroenergetski sistem“, rekao je Obradović.

NOVI MEGAVATI Posle revitalizacije, snaga „Zvornika“ biće veća za čak 30 odsto u odnosu na postojećih 96 megavata. Snaga svakog od četiri agregata biće uvećana za 8,4, megavata, sa 24 na 32,4 megavata. Posle završetka modernizacije, „Zvornik“ će dobiti novih 33,6 megavata, što je više nego da je ugrađen dodatni, peti agregat.

Obradović je istakao da će proizvodnja električne energije ove HE biti veća za čak 70 miliona kilovat-sati godišnje i dostići će 550 miliona kilovat-sati. Najznačajnije je što će radni vek „Zvornika“ biti produžen za dodatnih 30 godina, a ugradnjom potpuno nove elektro i mašinske opreme povećaće stepen korisnosti i efikasnosti.

SVAKE GODINE PO JEDAN AGREGAT Procedura izbora izvođača radova sprovedena je pod „budnim okom“ nemačke razvojne KfW banke, koja sa kreditom od 70 miliona evra finansira ovaj projekat, a „Voith hydro“, kompanija poznata po projektovanju i izvođenju radova u hidroelektranama, izabrana je kao najbolji i najpovoljniji ponuđač.

„Veoma sam ponosan i srećan što je naša kompanija dobila ovaj posao, a posebno zbog toga što u HE ‘Zvornik’ već skoro 60 godina rade dva ‘Voith’ agregata“, rekao je Leopold Heninger, predsednik borda direktora kompanije „Voith hydro“.

Značajno je što će u realizaciji poslova revitalizacije ove HE učestovati i naši partneri iz Srbije i što će ovim ugovorom „Voith hydro“ nastaviti uspešnu saradnju sa EPS-om.

Mijodrag Čitaković, direktor PD „Drinsko-Limske HE“ je istakao da će osim povećanja snage i proizvodnje, modernizacija HE „Zvornik“ uticati i na smanjenje troškova održavanja ove HE.

„Svake godine biće urađen po jedan agregat, a nekoliko meseci biće potrebno da se uradi fizički model i završe ispitivanja i pripreme da bi se otpočeli radovi na gradilištu“, rekao je Čitaković.

Četvrta revitalizacija

Čitaković je podsetio da je ovo četvrta revitalizacija u ovom PD u poslednjih 10 godina. Urađene su modernizacije reverzibilne HE „Bajina Bašta“, „Elektromorave Čačak“, a u septembru biće završena revitalizacija HE „Bajina Bašta“.

Sa kopova Rudarskog basena „Kolubara“

Proizvodnja veća od plana

Tokom prvih sedam meseci ove godine, na četiri površinska kopa Rudarskog basena „Kolubara“, iskopano je 16.828.889 tona lignita, što je 3,26 odsto više od plana, procena je Službe za koordinaciju proizvodnje RB „Kolubara“. Od početka godine do avgusta, rudari najvećeg privrednog društva „Elektroprivrede Srbije“ otkopali su i odložili 40,5 miliona kubika jalovine, čime je plan prebačen za 5,5 procenata.

Najveće količine uglja iskopane su na „Tamnava-Zapadnom polju“, gde je proizvedeno 7,7 miliona tona, što je 13 odsto iznad plana. Najveći prebačaj plana, od 23 odsto, ostvarili su rudari površinskog kopa Polje „D“, koji su za sedam meseci proizveli 4,91 miliona tona lignita.

Uspešna proizvodnja PD „HE Đerdap“ za sedam meseci

Više dunavskih kilovat-sati

Energetičari Privrednog društva „Hidroelektrane Đerdap“ uspešno su okončali prvih sedam meseci ove godine. Elektroenergetskom sistemu „Elektroprivrede Srbije“ isporučili su ukupno 4,904 milijardi kilovat-sati, što je jedan odsto više od takozvanog dinamičkog plana za ovaj period.

NAJBOLJI UČINAK Značajniji podatak je da ostvareni proizvodni učinak od početka januara do kraja jula čini čak 69 odsto ukupnog godišnjeg plana proizvodnje ovog privrednog društva EPS-a. To znači da su članice ovog PD, HE „Đerdap 1“, HE „Đerdap 2“, „Vlasinske HE“ i HE „Pirot“ mesečno ostvarivale prosečno po 10 odsto godišnjih obaveza.

„Najzaslužnija“ za ostvareni bilanas je HE „Đerdap 1“, najveća srpska HE i okosnica ovog privrednog društva. Za sedam meseci prebacila je dinamički plan dva odsto, to jest umesto planiranih 3,768 milijardi kWh proizvela je 3,838 milijardi kWh. Na taj način, ona je ove godine znatno ranije nego prošle realizovala 72 odsto godišnjeg plana.

Najslabiji proizvodni učinak beleži HE „Đerdap 2“, jedina u sastavu PD „HE Đerdap“ koja ove godine nije realizovala planske obaveze. Ova hidroelektrana je prošle, izuzetno sušne godine, jedina u Srbiji i okruženju uspela da realizuje i čak nadmaši planske obaveze.

DOBRE ZALIHE VODE Ove, hidrološki izuzetno bogate godine, bila je prinuđena da dobar deo vremena radi sa manjim padom, što se negativno odrazilo na proizvodne rezultate. Tako je za sedam meseci, umesto planiranih milijardu kWh, ona proizvela 922 miliona kWh, to jest podbacila u realizaciji dinamičkog plana za skoro osam odsto.

Planske obaveze za prvih sedam meseci nadmašile su dve vršne hidroelektrane u sastavu PD „HE Đerdap“. „Vlasinske HE“ su svoje planske obaveze prebacile 25 odsto, pošto su proizvele 88 umesto planiranih 70 miliona kWh. Najbolje proizvodne rezultate beleži HE „Pirot“, koja je svoj godišnji plan od 52 miliona kWh ostvarila još 18. juna. Do kraja jula ona je proizvela ukupno 57 miliona kWh. Posebno je značajno to što obe ove vrsne HE u sastavu PD „HE Đerdap“ trenutno raspolažu sa dobrim zalihama vode, većim od plana.

PD „Elektrovojvodina“ pozitivno posluje u ovoj godini

Na polugođu dobit 600 miliona dinara

Privredno društvo za distribuciju električne energije „Elektrovojvodina“ poslovalo je u prvih šest meseci ove godine pozitivno, sa ostvarenom dobiti od 600 miliona dinara. „Elektrovojvodina“ se sa ovim rezultatom, za razliku od poslovanja u istom periodu 2012. godine, kada je imala gubitak od 668 miliona dinara, ove godine uvrstila u red retkih kompanija koje posluju sa dobitkom. To je postignuto zahvaljujući pre svega stabilnom i racionalnom poslovanju, konstantnom praćenju realizacije planiranog, ali i pažljivom planiranju.

„Tačno je da su retke firme koje danas mogu da iskažu ovakav rezultat. Naš rezultat je tim vredniji što je naš vlasnik država, a preduzeća u državnom vlasništvu koja imaju ovakav rezultat još su ređa“, rekao je Srđan Kružević, direktor PD „Elektrovojvodina“. On je istakao da ovakav rezultat nije slučajan.

„Do njega smo došli zahvaljujući predanom i vrednom radu svakog zaposlenog u ‘Elektrovojvodini’. Naš zadatak i jeste da poslujemo stabilno, jer time ispunjavamo svoju osnovnu funkciju, a to je da obezbedimo da elektrodistributivni sistem bude u svakom trenutku osposobljen da do svakog našeg kupca isporuči onoliko električne energije koliko mu je potrebno. Stabilnim poslovanjem pokazujemo da smo ozbiljna i odgovorna kompanija, koja, uz ostalo, svoju društvenu odgovornost iskazuje i zapošljavanjem mladih ljudi.“

Očekuje se da će se pozitivan trend u poslovanju „Elektrovojvodine“ nastaviti do kraja ove poslovne godine i da će 2013. u celini obeležiti.