Подмлађивањем до веће снаге и производње

Потписан уговор за рехабилитацију хидроелектране „Зворник“

Александар Обрадовић, в.д. генералног директора „Електропривреде Србије“, Мијодраг Читаковић, директор Привредног друштва „Дринско-Лимске хидроелектране“ и Леополд Хенингер, председник борда директора компаније „Voith hydro“, потписали су 29. јула уговор, вредан 63,7 милиона евра, за рехабилитацију хидроелектране „Зворник“.

„Зворник“ је једна од најстаријих хидроелектрана, ради од 1955. године и већ дуго чека на модернизацију, а подмлађивање ове ХЕ веома је значајно за електроенергетски систем“, рекао је Обрадовић.

НОВИ МЕГАВАТИ После ревитализације, снага „Зворника“ биће већа за чак 30 одсто у односу на постојећих 96 мегавата. Снага сваког од четири агрегата биће увећана за 8,4, мегавата, са 24 на 32,4 мегавата. После завршетка модернизације, „Зворник“ ће добити нових 33,6 мегавата, што је више него да је уграђен додатни, пети агрегат.

Обрадовић је истакао да ће производња електричне енергије ове ХЕ бити већа за чак 70 милиона киловат-сати годишње и достићи ће 550 милиона киловат-сати. Најзначајније је што ће радни век „Зворника“ бити продужен за додатних 30 година, а уградњом потпуно нове електро и машинске опреме повећаће степен корисности и ефикасности.

СВАКЕ ГОДИНЕ ПО ЈЕДАН АГРЕГАТ Процедура избора извођача радова спроведена је под „будним оком“ немачке развојне KfW банке, која са кредитом од 70 милиона евра финансира овај пројекат, а „Voith hydro“, компанија позната по пројектовању и извођењу радова у хидроелектранама, изабрана је као најбољи и најповољнији понуђач.

„Веома сам поносан и срећан што је наша компанија добила овај посао, а посебно због тога што у ХЕ ‘Зворник’ већ скоро 60 година раде два ‘Voith’ агрегата“, рекао је Леополд Хенингер, председник борда директора компаније „Voith hydro“.

Значајно је што ће у реализацији послова ревитализације ове ХЕ учестовати и наши партнери из Србије и што ће овим уговором „Voith hydro“ наставити успешну сарадњу са ЕПС-ом.

Мијодраг Читаковић, директор ПД „Дринско-Лимске ХЕ“ је истакао да ће осим повећања снаге и производње, модернизација ХЕ „Зворник“ утицати и на смањење трошкова одржавањa ове ХЕ.

„Сваке године биће урађен по један агрегат, а неколико месеци биће потребно да се уради физички модел и заврше испитивања и припреме да би се отпочели радови на градилишту“, рекао је Читаковић.

Четврта ревитализација

Читаковић је подсетио да је ово четврта ревитализација у овом ПД у последњих 10 година. Урађене су модернизације реверзибилне ХЕ „Бајина Башта“, „Електромораве Чачак“, а у септембру биће завршена ревитализација ХЕ „Бајина Башта“.

Са копова Рударског басена „Колубара“

Производња већа од плана

Током првих седам месеци ове године, на четири површинска копа Рударског басена „Колубара“, ископано је 16.828.889 тона лигнита, што је 3,26 одсто више од плана, процена је Службе за координацију производње РБ „Колубара“. Од почетка године до августа, рудари највећег привредног друштва „Електропривреде Србије“ откопали су и одложили 40,5 милиона кубика јаловине, чиме је план пребачен за 5,5 процената.

Највеће количине угља ископане су на „Тамнава-Западном пољу“, где је произведено 7,7 милиона тона, што је 13 одсто изнад плана. Највећи пребачај плана, од 23 одсто, остварили су рудари површинског копа Поље „Д“, који су за седам месеци произвели 4,91 милиона тона лигнита.

Успешна производња ПД „ХЕ Ђердап“ за седам месеци

Више дунавских киловат-сати

Енергетичари Привредног друштва „Хидроелектране Ђердап“ успешно су окончали првих седам месеци ове године. Електроенергетском систему „Електропривреде Србије“ испоручили су укупно 4,904 милијарди киловат-сати, што је један одсто више од такозваног динамичког плана за овај период.

НАЈБОЉИ УЧИНАК Значајнији податак је да остварени производни учинак од почетка јануара до краја јула чини чак 69 одсто укупног годишњег плана производње овог привредног друштва ЕПС-а. То значи да су чланице овог ПД, ХЕ „Ђердап 1“, ХЕ „Ђердап 2“, „Власинске ХЕ“ и ХЕ „Пирот“ месечно остваривале просечно по 10 одсто годишњих обавеза.

„Најзаслужнија“ за остварени биланас је ХЕ „Ђердап 1“, највећа српска ХЕ и окосница овог привредног друштва. За седам месеци пребацила је динамички план два одсто, то јест уместо планираних 3,768 милијарди kWh произвела je 3,838 милијарди kWh. На тај начин, она је ове године знатно раније него прошле реализовала 72 одсто годишњег плана.

Најслабији производни учинак бележи ХЕ „Ђердап 2“, једина у саставу ПД „ХЕ Ђердап“ која ове године није реализовала планске обавезе. Ова хидроелектрана је прошле, изузетно сушне године, једина у Србији и окружењу успела да реализује и чак надмаши планске обавезе.

ДОБРЕ ЗАЛИХЕ ВОДЕ Ове, хидролошки изузетно богате године, била је принуђена да добар део времена ради са мањим падом, што се негативно одразило на производне резултате. Тако је за седам месеци, уместо планираних милијарду kWh, она произвела 922 милиона kWh, то јест подбацила у реализацији динамичког плана за скоро осам одсто.

Планске обавезе за првих седам месеци надмашиле су две вршне хидроелектране у саставу ПД „ХЕ Ђердап“. „Власинске ХЕ“ су своје планске обавезе пребациле 25 одсто, пошто су произвеле 88 уместо планираних 70 милиона kWh. Најбоље производне резултате бележи ХЕ „Пирот“, која је свој годишњи план од 52 милиона kWh остварила још 18. јуна. До краја јула она је произвела укупно 57 милиона kWh. Посебно је значајно то што обе ове врсне ХЕ у саставу ПД „ХЕ Ђердап“ тренутно располажу са добрим залихама воде, већим од плана.

ПД „Електровојводина“ позитивно послује у овој години

На полугођу добит 600 милиона динара

Привредно друштво за дистрибуцију електричне енергије „Електровојводина“ пословало је у првих шест месеци ове године позитивно, са оствареном добити од 600 милиона динара. „Електровојводина“ се са овим резултатом, за разлику од пословања у истом периоду 2012. године, када је имала губитак од 668 милиона динара, ове године уврстила у ред ретких компанија које послују са добитком. То је постигнуто захваљујући пре свега стабилном и рационалном пословању, константном праћењу реализације планираног, али и пажљивом планирању.

„Тачно је да су ретке фирме које данас могу да искажу овакав резултат. Наш резултат је тим вреднији што је наш власник држава, а предузећа у државном власништву која имају овакав резултат још су ређа“, рекао је Срђан Кружевић, директор ПД „Електровојводина“. Он је истакао да овакав резултат није случајан.

„До њега смо дошли захваљујући преданом и вредном раду сваког запосленог у ‘Електровојводини’. Наш задатак и јесте да послујемо стабилно, јер тиме испуњавамо своју основну функцију, а то је да обезбедимо да електродистрибутивни систем буде у сваком тренутку оспособљен да до сваког нашег купца испоручи онолико електричне енергије колико му је потребно. Стабилним пословањем показујемо да смо озбиљна и одговорна компанија, која, уз остало, своју друштвену одговорност исказује и запошљавањем младих људи.“

Очекује се да ће се позитиван тренд у пословању „Електровојводине“ наставити до краја ове пословне године и да ће 2013. у целини обележити.