Kosovska policija obezbeđuje Pećku Patrijaršiju

Kosovska policija preuzela je od KFOR-a ulogu obezbeđivanja manastira Pećka Patrijaršija.

Šef posebne jedinice kosovske policije za obezbeđenje objekata kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu i Metohiji Dražo Božović izjavio je da je kosovska policija od Kfora preuzela ulogu obezbeđivanja manastira Pećka Patrijaršija.

On je precizirao da su pripadnici kosovske policije – jedinice za obezbeđenje objekata kulturnog i verskog nasleđa, pre nedelju dana u potpunosti od KFOR-ra preuzeli ulogu obezbeđenja Patrijaršije.

“Međunarodni vojnici na Kosovu obezbeđuju još jedino manastir Visoki Dečani”, rekao je Božović Tanjugu.

Sastav jedinice koja obezbeđuje Parijaršiju, kako je rekao, multieničkog je karaktera i ona brine za bezbednost 24 verska i kulturna objekta na Kosovu.

Božović je rekao da je saradnja s predstavnicima manastira Pećka Patrijaršija na zavidnom nivou, a da su EULEKS i KFOR u svakom trenutku spremni da pomognu kosovskoj policiji ukoliko zatreba.

Specijalna multietnička jedinica kosovske policije za zaštitu srpskog nasleđa i verskih objekata ima oko 200 policajaca, a plod je ranijeg dogovora Beograda i Prištine.

Pripadnici ove jedinice minulih meseci bili su na obuci koju je organizovao OEBS širom Kosova.

Za zaštitu spomenika srpske verske i kulturne baštine na Kosovu do 2010. godine je bio zadužen KFOR, koji je kasnije svoju nadležnost prebacivao postepeno na kosovsku policiju.

Radio KiM

3 komentara

  1. Neverovatno to mora da su neki drugi siptari, pa oni stari su do juce samo rusili crkve ,manastire i ostala pravoslavna obelezja. Ko kaze da nasa vlast nije dorasla trenutku u nasoj golgoti pa dacic i vucic su uspeli da prevaspitaju siptare i sada ce oni da cuvaju ono sto su do sada rusili. Samo u to treba da poveruju i Srbi na KM.

  2. Bože, zapitah se kakvo je srce u tih Srba što prodadoše zemlju čija nijedna stopa nije nenatopljena srpskom krvlju i kakvi su to Srbi kojima je svejedno kada čuju da im narod kasape i prodaju u delovima i kakvi su to Srbi kojima ništa nije sveto? I onda razumeh. Ne , oni nisu Srbi i njima je svejedno i u njihovim grudima srca nema jer oni nisu ni Srbi i nisu ni Božiji.Oni su naša kazna i oni su naši mučitelji dok se ne osvestimo i ne vratimo Ocu.I do tada , agonija će da traje i Bog će da pušta da ruše i pale.A mi? Mi imamo izbor, jer uvek postoje bar dva puta. Nastaviti ovim, iz straha ili iz neznanja ili odupreti se i usprotiviti i reći im DOSTA! Jer narode moj zar nismo doterali Cara do duvara kada smo doživeli da nam VISOKE DEČANE čuva šiptarska čizma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *