Косовска полиција обезбеђује Пећку Патријаршију

Косовска полиција преузела је од КФОР-а улогу обезбеђивања манастира Пећка Патријаршија.

Шеф посебне јединице косовске полиције за обезбеђење објеката културног и верског наслеђа на Косову и Метохији Дражо Божовић изјавио је да је косовска полиција од Кфора преузела улогу обезбеђивања манастира Пећка Патријаршија.

Он је прецизирао да су припадници косовске полиције – јединице за обезбеђење објеката културног и верског наслеђа, пре недељу дана у потпуности од КФОР-ра преузели улогу обезбеђења Патријаршије.

“Међународни војници на Косову обезбеђују још једино манастир Високи Дечани”, рекао је Божовић Тањугу.

Састав јединице која обезбеђује Паријаршију, како је рекао, мултиеничког је карактера и она брине за безбедност 24 верска и културна објекта на Косову.

Божовић је рекао да је сарадња с представницима манастира Пећка Патријаршија на завидном нивоу, а да су ЕУЛЕКС и КФОР у сваком тренутку спремни да помогну косовској полицији уколико затреба.

Специјална мултиетничка јединица косовске полиције за заштиту српског наслеђа и верских објеката има око 200 полицајаца, а плод је ранијег договора Београда и Приштине.

Припадници ове јединице минулих месеци били су на обуци коју је организовао ОЕБС широм Косова.

За заштиту споменика српске верске и културне баштине на Косову до 2010. године је био задужен КФОР, који је касније своју надлежност пребацивао постепено на косовску полицију.

Радио КиМ

3 коментара

  1. Neverovatno to mora da su neki drugi siptari, pa oni stari su do juce samo rusili crkve ,manastire i ostala pravoslavna obelezja. Ko kaze da nasa vlast nije dorasla trenutku u nasoj golgoti pa dacic i vucic su uspeli da prevaspitaju siptare i sada ce oni da cuvaju ono sto su do sada rusili. Samo u to treba da poveruju i Srbi na KM.

  2. Боже, запитах се какво је срце у тих Срба што продадоше земљу чија ниједна стопа није ненатопљена српском крвљу и какви су то Срби којима је свеједно када чују да им народ касапе и продају у деловима и какви су то Срби којима ништа није свето? И онда разумех. Не , они нису Срби и њима је свеједно и у њиховим грудима срца нема јер они нису ни Срби и нису ни Божији.Они су наша казна и они су наши мучитељи док се не освестимо и не вратимо Оцу.И до тада , агонија ће да траје и Бог ће да пушта да руше и пале.А ми? Ми имамо избор, јер увек постоје бар два пута. Наставити овим, из страха или из незнања или одупрети се и успротивити и рећи им ДОСТА! Јер народе мој зар нисмо дотерали Цара до дувара када смо доживели да нам ВИСОКЕ ДЕЧАНЕ чува шиптарска чизма.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *