Korak napred u primeni sporazuma, nova runda 8. septembra

BRISEL – Današnja runda razgovora premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija u Briselu završena je bez konkretnih rezultata, ali su se strane složile da je postignut napredak, a sledeći sastanak najavljen je za 8. septembar.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton ocenila je posle sastanka da su Dačić i Tači iskazali posvećenost uspešnom održavanju lokalnih izbora na Kosovu i potvrdili da će nastaviti intenzivne pripreme za neometani izborni proces.
“Nastavićemo razgovore 8. septembra”, dodala je ona u saopštenju.

Dačić je, posle sedmočasovnih razgovora s Tačijem, izjavio da današnja, 15. runda nije dovela do spektakularnih rezultata, ali da je učinjen korak napred u primeni briselskog sporazuma.

On je istakao da je najveći deo razgovora bio je posvećen organizaciji lokalnih izbora na Kosovu, zakazanih za 3. novembar i ponovio da je stav Srbije da je u interesu kosovskih Srba da na njima učestvuju.

Dačić je dodao i da je dogovoreno da se rok za predaju lista produži kako bi se omogućila što veća izlaznost Srba.
Prema njegovim rečima, u sporu oko izgleda glasačkih listića nije postignut dogovor, ali o tome će biti reči na nivou radnih grupa narednih dana.
“Važno je da kosovski Srbi izađu na te izbore jer će onda imati potpuno legalizovane opštinske organe, gradonačelnike i Zajednicu srpskih opština, pa vise niko neće moći da govori o paralelnim i ilegalnim strukturama”, naglasio je premijer.

Dačić je rekao i da su približeni stavovi kad je reč o telekomunikacijama i energetici, napominjući da je reč o kompleksnim pitanjima u kojima se tehnička i politička pitanja prepliću sa problemom vlasništva.

Tači je takođe ocenio da su razgovori bili konstruktivni i da je postignut napredak, ali je naglasio da ima još mnogo tehničkih detalja koje treba usaglasiti.

On je objasnio novinarima da je napredak postignut u pitanjima energetike, telekomunikacija i pravosuđa, dok je sporno ostalo pitanje u vezi sa glasačkim listićima za lokalne izbore ostalo otvoreno.
“To je stvar o kojoj može da odlučuje isključivo Centralna izborna komisija”, naveo je Tači posle sastanka.

Današnja runda dijaloga počela je jutros direktnim razgovorima Dačića i Tačija u prisustvu bliskog saradnika Eštonove fernanda Đentilinija, a nastavila se odvojnim susretima Ešton sa članovima oba tima.

Dačić je pre početka dijaloga izjavio da će Srbi bojkotovati izbore ako na listićima budu oznake kosovske države, dok Tači tvrdi da je to stvar o kojoj odlučuje Centralna izborna komisija u Prištini.

Upitana za stav EU o ovom pitanju, Kocijančič je ranije danas rekla novinarima da je “najvažnije da izbori budu dobro organizovani”.

Jedan komentar

  1. Kao i do sada, za DACICA – IZDAJA NEMA ALTERNATIVU!!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *