Francuska, godine 1999: Obuka OVK i prosrpska tradicija

FRANKFURT – francuski istraživački novinar Pjer Pean tvrdi da je pre bombardovanja 1999. godine francuska kontraobaveštajna služba obučavala pripadnike OVK, a da vrh francuske vojske o tome ništa nije znao.

“Kontraobaveštajna služba, koja deluje van granica francuske, obučavala je pripadnike OVK, ali, recimo, vojna obaveštajna služba bila je prosrpski orijentisana. To je bilo tako”, kaže Pean, koji je objavio knjigu “Kosovo – “pravedni” rat za mafijašku državu”.

Kontraobaveštajna služba je, kako navodi, bila zadužena za Hašima Tačija i radila je na obučavanju njegovih saradnika.
“U isto vreme Generalštab vojske, koji nije na toj liniji, prećutno čuva svoje prosrpske tradicije, što neće direktno pokazivati, ali će se ogledati u striktnom pridržavanju Kumanovskom sporazumu i neutralnoj primeni Rezolucije 1244 UN”, navodi Pean.

U svojoj knjizi on otkriva i da su Francuzi i Britanci na Kosovu zamalo pucali jedni na druge. Reč je, navodi u intervjuu frankfurtskim “Vestima”, upravo o sukobu zbog primene Rezolucije UN 1244 i dva tumačenja te primene.
“Po anglosaksonskoj, kad bi Albanci iz OVK ubijali – to je tumačeno kao osveta i moglo je da im se oprosti. Međutim, potpuno drugačiji kriterijum je važio za Srbe. Dakle, na terenu Anglosaksonci su se potpuno drugačije ponašali nego Francuzi.”

“Pukovnik Logar, koji je bio u to vreme komandat specijalnih snaga, bio je prinuđen da zapreti da je spreman da puca na britanske specijalne snage. Možete da zamislite, nalazili su se na ivici veoma ozbiljnog incidenta”, ispričao je.

Govoreći o sukobu francuskih vojnika pri Kforu sa OVK, Pean je kazao da su francuski vojnici primenjivali na neutralan način Rezoluciju UN 1244, što drugi nisu činili. U Dečanima, kako je ukazao, poginulo je između 10 i 15 pripadnika OVK, dodajući da je sasvim sigurno da u anglosaksonskim zonama na Kosovu nije bilo poginulih iz OVK.

“Dakle, to je bila doslovna primena Rezolucije UN 1244 dok je anglosaksonska primena te Rezolucije od samog početka bila pristrasna, u kontekstu buduće nezavisnosti Kosova o čemu nema govora u Rezoluciji 1244 UN”, rekao je Pean.

Na pitanje o politici francuske 1999. godine, Pean je primetio da je tadašnji predsednik “Žak Širak 1999. godine je pokušavao da zakoči stvari oko bombardovanja SRJ do poslednjeg trenutka, ali u isto vreme je želeo da francusku više integriše u NATO, a naročito da ne naljuti SAD”.

Kosovo je, prema njegovim rečima, bilo dobar primer kako se francuska politika uklanjala pred anglosaksonskom, odnosno pred SAD i Velikom Britanijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *