Unija obogaćena  ”Hrvatima” , Boškovićem i Nikolom Teslom

Piše Ratko Dmitrović

Bez velikog trijumfalizma Hrvatska je svečano pristupila Evropskoj uniji i na toj svečanosti obavestila Evropu da u njenu naučnu baštinu unosi nekoliko svojih nacionalnih velikana koji, poznato je odranije, sa Hrvatskom nikada nikakve veze nisu imali

Videlo se to i na slučajevima Bugarske i Rumunije, ali nismo obraćali pažnju, nije nas dodirivalo Bog zna kako, ali ulazak Hrvatske u red punopravnih članova Evropske unije prineo je još jedan dokaz da u međunarodnom poretku prošlost ne znači apsolutno ništa. Kod velikih sila, moćnih imperija, možda. Kod malih naroda, i to u odnosu na one velike, vladajuće, možeš mačku o rep da okačiš. Postoji, traje i uvažava se samo jedno – interes. Da, i Nemačka unutar tih interesa, kao zemlja koja svoje saveznike ne ostavlja na cedilu; kakvi god da su, u kakvim god prilikama da ih je stekla. To posebno važi za Hrvatsku.

SVE JOJ JE OPROŠTENO Država koju su, ovo ne bi smelo da se zaboravi, stvorili Franjo Tuđman, Hans Ditrih Genšer i Helmut Kol, primljena je pre neki dan u „porodicu naroda“. Sve joj je oprošteno; nasilno razbijanje Jugoslavije, diskriminirajući, gotovo rasni zakoni i odredbe, ratni zločini, proterivanje više od 400 hiljada Srba, otimanje njihove imovine, sve; Hrvatska je u Evropsku uniju primljena kao da se radi o staroj, evropskoj državi, slavne prošlosti koja je, eto, imala nekih nesuglasica sa susedima i na kraju, ispunivši sve što se od nje tražilo, vraćena u krilo majke Evrope.
Hrvatska je godinama prolazila kroz proces za kojim Srbija toliko čezne, proces pristupnih pregovora i samo zahvaljujući Nemačkoj ovaj ulazak (izuzimajući spomenute Bugarsku i Rumuniju) odobren je uprkos neoborivoj činjenici da nisu ispunjene obaveze iz nekoliko poglavlja koja se bave pravima manjina, opštim ljudskim pravima, poštovanjem neotuđivog prava na svojinu. Ali, bože moj, sva ta prava kršena su i još se krše na štetu Srba što se u međunarodnoj zajednici ne računa; postupci prema Srbima i postupci prema drugim narodima nemaju isti tretman. Činiti štetu Srbima, zločine nad Srbima, ne smatra se u međunarodnom pravu ni greškom, a kamoli povredom tog prava. Eno vam Haškog tribunala kao krunskog dokaza.
Punu godinu, do pre neki dan, Hrvatska je, počev od predsednika Josipovića, pa sve do onog haespeovog ustaškog telala Danijela Srba, pozivala predsednika Srbije Tomislava Nikolića, da se dozove pameti, javno odrekne prošlosti, titule četničkog vojvode, mnogih izjava, inače nikada neće moći da sedne za isti sto sa hrvatskim zvaničnicima. A onda je neko važan – nije teško pogoditi ko – došapnuo Josipoviću i Milanoviću kako bi bilo lepo da na svečanost povodom ulaska Hrvatske u Evropsku uniju pozovu najviše srpske zvaničnike, na čelu sa Nikolićem. Naravno, učinićemo to, rekli su Ivo i Zoran, i tako su Nikolić i Dačić sleteli na zagrebački aerodrom „Pleso“.
Primljeni su, razume se, na najvišem nivou, slikali se sa nasmejanim domaćinima, imali tretman ravan evropskim zvaničnicima.

[restrictedarea]

HRVATSKI ZNANSTVENIK? Otkud to i zašto? Nije teško pretpostaviti, posebno čitaocima „Pečata“, pa da ne trošimo ni prostor, ni vreme. Za srpsko hrvatske odnose mnogima je važnije to što je, nekoliko minuta pred ponoć, od nedelje na ponedeljak, u kratkom obraćanju okupljenima nekoliko hrvatskih umetnika i naučnika, jedan od njih, nabrajajući šta je Hrvatska dala Evropi, spomenuo Ruđera Boškovića i Nikolu Teslu. Isto to rekao je i Zoran Milanović. Istina, Bošković i Tesla nisu bili predstavljeni kao Hrvati ali…kontekst je bio takav da su neupućeni mogli da zaključe upravo to. Pisano je na ovom mestu nekoliko puta, ali ponavljati se mora, Srbi lako zaboravljaju, pa u razgovoru sa neistomišljenicima često pognu glavu i ćute, ne znajući da kontriraju, iznesu argumente koji će ućutati drugu stranu. Dakle, Ruđer Bošković nikada nije imao veze sa nečim što se zove Hrvatska. Rođen je u Dubrovniku, 1711. godine, u braku Srbina i Italijanke, nije zabeleženo da je ikada putovao, a kamoli živeo po predelima austrijskog carstva gde se nalazila regija pod imenom Hrvatska. Teško je reći, ali nije daleko od istine, da Ruđer Bošković verovatno nikada nije ni čuo za nešto što se zove Hrvatska. Da li je bio Srbin? Po ocu Nikoli, iz Orahova Dola, kod Trebinja, svakako jeste, ali Ruđerov mozak je toliko bio posut božanskim blagodetima da je njemu bila mala i kugla zemaljska, kamoli nacionalno određivanje. Njegovo telo bilo je na zemlji, a um putovao vasionom. Živeo je u Italiji, majčinoj domovini, ali ga ni to pripadanje nije interesovalo.
Bošković je, tvrde upućeni, prvi postavio teoriju relativiteta koju je mnogo godina kasnije Anštajn samo razradio i predstavio svetu kao svoju. Njegovo poznavanje astronomije, matematike, fizike… u velikoj meri je odredilo tokove nauke u Evropi. Sve to Hrvatska danas pripisuje sebi, predstavljajući Boškovića kao „hrvatskog znanstvenika“.

VELIKA „HRVATSKA“ IMENA Isto je to kao kada bi Srbija danas aktuelnog Konstantina Velikog svetu predstavila kao srpskog imperatora, prosvetitelja, vojskovođu, ličnost koja je čovečanstvu podarila hrišćanstvo.
Nikola Tesla jeste čuo za Hrvatsku, ali nikada nije živeo u Hrvatskoj. Za njegovog života Hrvatska nije bila država već prostor u sastavu austrijskog carstva, kasnije regija u Austro-Ugarskoj monarhiji. Koliko ga kao „svog“ poštuje hrvatska država videlo se početkom devedesetih kada su oružane snage Hrvatske upale u selo Smiljan, u Lici, mesto rođenja velikog Tesle, i zapalile njegovu kuću. Tada je bio Srbin, danas je za Hrvatsku Hrvat. Danas Hrvatska Evropi mora da ponudi nešto svoje i otuda ponovno svrstavanje Boškovića i Tesle u krug „hrvatskih znanstvenika“. U toj svečanoj noći, na Trgu bana Jelačića, hrvatski zvaničnici predstavili su gostima iz Evrope još nekoliko interesantnih „Hrvata“. Pošto su prisvojena dva velika imena svetske nauke (Bošković i Tesla) krenulo se na nobelovce, pa je Zoran Milanović, predsednik Vlade Hrvatske, i Ivu Andrića gurnuo među Hrvate, iako se ovaj jasno deklarisao kao Srbin. To je što se tiče srpsko-hrvatskih rabota.
U nabrajanju velikih hrvatskih imena, dostojnih spominjanja u svečanom trenutku, Milanović je naveo i nobelovce, Lavoslava Ružičku i Vladimira Preloga. Ružička je rođen 1887. godine u Vukovaru (tada Austro-Ugarska), nije bio Hrvat već Čeh, i samo istom logikom kojom je prisvojen Bošković može se smatrati hrvatskim naučnikom. Nobelovu nagradu dobio je za naučna dostignuća u oblasti hemije. Školovao se u Nemačkoj i Švajcarskoj i ništa nije imao sa Hrvatskom.
Vladimir Prelog je rođen u Sarajevu, početkom dvadesetog veka, ima delimično i hrvatskih korena, jedan deo života proveo je u Hrvatskoj (koja tada, naravno, nije bila država), ali se nikada nije izjašnjavao kao Hrvat. U materijalu pripremljenom povodom dobijanja „Nobelove nagrade za hemiju“, na mestu određenom za nacionalnu pripadnost, Prelog je napisao „građanin sveta“.

ZABORAVLJENI MILANKOVIĆ Ima u ovoj priči i jedna zanimljivost koja do sada nije bila predmet rasprave. Ni Zoran Milanović u noći velikog evropskog slavlja u Zagrebu, ni hrvatski zvaničnici, naučnici, intelektualci, zadrti hrvatski nacionalisti pre njega nikada nisu Milutina Milankovića svrstali među hrvatske naučnike, daleko bilo među Hrvate. A Milanković je rođen u današnjoj Hrvatskoj; 1879. godine u selu Dalj, nedaleko od Osijeka, pa ako Čeha Ružičku posmrtno mogu da svrstaju u Hrvate, samo zato što je danas Vukovar u sastavu Hrvatske, kako to da se niko u Hrvatskoj, ovoj novoj, samostalnoj, nije odlučio da Milankovića privede grupi „hrvatskih znanstvenika“. Interesantno.
Nikolić i Dačić su prespavali u Zagrebu, ostali na „radnom doručku“ i put pod noge. Nije zabeležena nijedna javna primedba na dolazak „dokazanog četnika Nikolića“ u glavni grad Hrvatske. Naprotiv, Nikolić je imao desetak zahteva iz hrvatskih redakcija za intervjue, a oni novinari koji su uspeli da dođu do njega i razgovaraju bili su suzdržani i neočekivano blagonakloni. Jedina primedba na poziv i ugošćavanje srpskog dvojca u Zagrebu došla je od gorepomenutog Danijela Srba, vođe Hrvatske stranke prava. On smatra da je Hrvatska napravila ozbiljan propust uputivši poziv „četnicima“ da prisustvuju svečanosti na Trgu bana Jelačića.
U Hrvatskoj nema ni tragova euforije među narodnim masama zbog ulaska u Uniju. Svi gledaju šta to može da znači u praktičnim stvarima, pa je ustanovljeno da će neki uvozni proizvodi zaista pojeftiniti, ali i da će mnoge hrvatske firme propasti upravo zbog prodora na hrvatsko tržište robe iz inostranstva, bez carina i ostalih dažbina. Jedna od pogodnosti u vezi je sa telefoniranjem u romingu.
Hoće li se ulaskom Hrvatske u Evropsku unije promeniti nešto u položaju ono malo Srba preostalih u Hrvatskoj? Neće. O njima ionako niko odavno ne vodi brigu. Svedeni su na bezličnu masu osuđenu na nestajanje. Evropska unija je tome dala veliki doprinos i zašto bi sada poništavala rezultate ranijeg činjenja.

[/restrictedarea]

8 komentara

  1. Na sajtu EU,pojavila se ustaska sahovnica,dakle,ona koja pocinje belim poljem,horizontalno i vertikalno…takvu sahovnicu,imali su na svojim (nemackim) slemovima ustaski vojnici,vojnici NDH.
    Neko je reagovao,i sahovnica je zamenjena,sa pomenutog sajta…sa ovom koja pocinje crvenim poljem,zvanicnom sahovnicom RH.
    U medjuvremu,napravljena je replika-maketa,crkve u Zagrebu,ne znam da li je to Sabor ili slicno,koja ima grb na krovu,i to je umanjeno negde 8 puta ,i sada je jedan od simbola ili obelezja evropskih institucija,tj.jedne od drzava clanica.
    Pred pravom zgradom,u Zagrebu,slikali su se drzavnici,na svecanoj bini,na kojoj je bila stilizovana sahovnica,razlicitih boja i velicina.Bez sahovnice se ne moze.

    Detalj,koji postoji,ako je to samo detalj…jeste da je sahovnica na krovu te crkve,u Zagrebu,pred kojom su se slikale zvanice,a time i replike-makete u Briselu (ili Strazburu),ona zloglasna i zloslutna,sahovnica koja pocinje sa belim poljem!
    Ustaska sahovnica.
    Ta sahovnica,nije sahovnica evropske Republike Hrvatske.
    Ona sa sajta je skinuta,a ova sa makete,ni originala zgrade…ne.

    • Župna crkva nekadašnjeg Gradeca posvećena je zaštitniku grada, sv. Marku. Smatra se da je crkva napravljena još u 13. stoljeću za vrijeme Bele IV., a trg ispred crkve je u to doba bilo mjesto okupljanja trgovaca i glavno mjesto društvenog života stanovnika Gradeca. Ono što ju čini posebnom je krov od šarenih crijepova na kojima su prikazani grbovi kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije i grada Zagreba.

      Vanjski izgled crkve krasi, već spomenuti krov koji je napravljen za vrijeme velike restauracije od 1876. do 1882. godine.
      Dakle moj Majk hrvatski grb je na crkvi svetog Marka mnogo prije ustaša i velikosrpske diktature koja je i stvorila ustaše.

      • Gospodine Karlo… ustaska NDH je uzela bas taj grb,tu sahovnicu,koja pocinje belim poljem,a Republika Hrvatska nije.Zasto?
        I drugo,kako to ustase postadose POSLEDICA tzv velikosrpske diktature?Cudovisne formulacije…da nema Srba,ne bi bilo ustasa???Srba ima na mnogim krajevima Planete,ali ustasa ima samo u Hrvatskoj.
        Moje poreklo je iz najzapadnijeg srpskog sela u BiH,i nosi ime po mome prezimenu…i samo zato nas treba pobiti?Nase postojanje je, po vama, vid agresije???

  2. Motley Crue

    Nevažno je od kada datira šahovnica sa prvim bjelim poljem jer i kukasti križ je postojao davno prije hitlera i bio je simbol i znak pozitivnosti pa je nakon hitlera strogo zabranjen. Tako bi trebalo biti i sa šahovnicom na prvo bjelo polje. a oko ustaša da su stvoreni kao reakcija na velikosrpsku diktaturu; nije postojala nikakva velikosrpska diktatura jer nije bilo ni Srbije kao zemlje, nego Jugoslavija, jugoslovenska ideja.

    Fašistima i ustašama (ili točnije ustašama kao najcrnijem obliku fašizma jer ustaše ni po čemu nisu bile nalik na fašiste koji su ipak imali nešto ljudskih osobina) uvijek se po glavi mota neka isprika za svoja nedjela. Ideja genocida i uništenja Srba, biološkog uništenja Srba, puno je starija ode 1941 ili od one godine kada su ustaše na papiru stvorene. 1941 i ustaše su bile samo najbolji okvir da se ta ideja odradi.

  3. Da gos, Karlo Vaše je mesto tu oko Te male veličansvene Bogomolje.Nije vaše mesto na okupiranim srpskim prostoru direkno
    Vukovar i Zapadna Hercegovina sa Dubrovnikom. A šta da kažemo o
    Jasenovcu i Jadovnom i Prebilovićima nisu vas Srbi učili klanju
    i mučenju jer to od Srba niste doživeli. Sve se menja pa i ova
    NATO IMPERIJA odnosno germanska Evropa.

  4. Opet, “na zapadu nista novo…” . hrvati , mali beznacajan I iskompleksirani I nezajazljivi narod opet I opet svojata I pokusava da prisvoji I ukrade ono sto nije njegovo, zato jer zapravo I nema nista svoje….! ? Nikola Tesla 100% srbin sin srpskog pravoslavnog svestenika , nema ama bas nista sa hrvatskom…! Rudjer ( Rudjero ) Boskovic od oca srbina I majke italijanke ziveo u Dubrovniku (Dubrovnik nije hrvatska ! ) I nema nijednu kap hrvatske krvi !Oni mogu da pokusavaju da ih svojataju ali im to nece uspeti ! Ja hrvatima cestitam “ulazak u EU ” . Slovenacki glumac Radko Polic je ulazak Slovenije u EU opisao recima : ” Uvukli smo se u shupak pak se vise I ne vidimo…”Ja svakom hrvatu cestitam I porucujem : “Idi samo ravno tamo …I ne okreci se sine…! ” Ha,ha,ha… Ovaj Karlo me je bas nasmejao sa ovim jadnim pokusajem da se izvrnu istorijske cinjenice…”Velikosrpska diktatura je proizvela ustase…! ? ” Ha,ha,ha ovi hrvati su neverovatni…! ? Karlo da te podsetim… Tvoji predci su za vreme Austro-ugarske uzvikivali : ” Udri, udri in der shtat madjaronom shtrik (konopac) za vrat ! ” Hrvatska je bila pod jurizdikcijom Pecuja u Madjarskoj a tek u nekim izuzetnim okolnostima su mogli da se “obrate ” onima u Becu. Posle 1. sv. rata hrvatski vodeci politicari toga doba su trcali I jurili za srpskim kraljem Aleksandrom Karadjordjevicem I molili ga I “samo sto mu rukave nisu otkinuli ” da udju u sastav Jugoslavije I da izadju iz sastava Austro-ugarske ! A, sta kazes …da su ustase nastale zbog “velikosrpske diktature”…( ! ? ) Kakva je to diktatura bila kada ste vi hrvati onda postigli neke stvari o kojima ste mogli samo da sanjate za vreme Austro-ugarske ! ? Ustase su nastale kao najekstremnije klero-fasisticko krilo hrvatskog naroda koje je u hrvatskoj bilo ( I ostalo ) veoma cenjeno I popularno zato jer je to zapravo ono pravo lice hrvatskog naroda ! Sve je to “zestoko gurano I podrzavano ” (zapravo I kreirano ! ) od strane Vatikana u cilju ubijanja I proterivanja pravoslavaca srba koji nisu katolici…( ” ubij sve sto nije katolik ” ! ). Zabelezeno je I to da je u Hercegovini jedan fratar pocetkom 90-ih prisao jednom srbinu koga je odranije poznavao I kada je bio siguran da ga niko ne vidi I ne cuje rekao da se sprema veliko zlo u tom mestu I da odmah ide I da skloni svoju porodicu na sigurno misleci na ustase I predstojece njihove akcije, a potom je slegnuo ramenima I dodao potistenim glasom “da glavni smrad dolazi iz Vatikana …”(bukvalno je tako rekao …fratar, katolik, hrvat…) a potom se zurnim koracima udaljio I nestao…

    • Hrvatski predsjednik Ivo Josipović otvorio je u Parizu Esplanadu Ruđera Boškovića u nazočnosti Patricka Blochea, gradonačelnika 11. arondismana i predsjednika hrvatsko-francuske skupine prijateljstva u Nacionalnoj skupštini, te Pierrea Schapire, pomoćnika gradonačelnika Pariza za međunarodne i europske poslove i frankofoniju.

      Esplanadom Ruđera Boškovića, znanstvenika koji je bio Hrvat rođenjem, ali je imao i francusko državljanstvo, što piše i na otkrivenoj ploči, imenovan je središnji parkovni prostor na Bulevaru Richarda Lenoira u 11. arondismanu.

      Davanjem njegova imena ovoj esplanadi odužuju mu se obje domovine. Njih danas povezuje, kao što ih je Bošković povezivao za svojeg života, zajednička pripadnost jedinstvenom političkom, ekonomskom i kulturnom prostoru EU-a, kazao je u svom govoru Josipović, a saznaje Hina iz izvora u hrvatskome izaslanstvu.

  5. da li gospodin dmitrović zna da je u kulturnoj redakciji ‘novosti’najžešća cenzura,može samo da se uporedi sa onom na ‘blic’-u jer,izgleda,svi ti ljudi rade na istom zadatku,anticivilizacijskom i antievropskom-sve vreme,malograđani sa idejom da su građanska avangrada)?!),u stvari su uništitelji a niko to da im kaže.pa,da li misle,da ako se prave da ne čuju i ne vide da svet koji,time,isključuju i osuđuju na smrt-da taj svet,ta realnost,samim tim-ne postoji?ili prestaje da postoji?nije mi jasno i nikada mi neće biti jasno koga štite,čega se boje?svoje senke?šta rade,za šta,za koje kulturne vrednosti se zalažu kulturnjaci u srpski medijima a vide,valjda i sami!,da je rezultat njihove 13-godišnje aktivnosti-poraz umetnosti,stvaralaštva,kulture kao naše istorije.jedni te isti ljudi ,sada,protestuju i pričaju o kulturnom porazu a sve vreme se ne skidaju sa naslovnih strana,izložbi,uloga,honorara,platica,komisija,konkursa,fondacija i budžeta-istovremeno.i to ne sme da se kaže javno jer su nas u svojim mračnim hodnicima i kancelarijama poubijali tajno,međusebice novinari i radnici u kulturi.i,onda kada se gospdin dmitrović pita u svom tekstu ‘ekrem ili profesorka'(parafraza)on mora da zna da se i na njegov tekst komentari cenzurišu i da se time nastavlja i podmazuje mašina nekulture i primitivizma u srbiji.pa’danas’ ne cenzuriše kao kultura u’novostima’.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *