Na jesen inicijativa iz Vojvodine za izmenu Ustava Srbije

BEOGRAD – Inicijativa za izmenu Ustava Srbije mogla bi na jesen da bude tema u Skupštini Vojvodine, koju će pokrenuti predstavnici Demokratske stranke u vojvođanskom parlamentu, piše list “Danas”.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz redova Demokratske stranke Milivoj Vrebalov najavio je da će u septembru razgovarati s koalicionim partnerima DS u pokrajinskom parlamentu kako bi se pokrenula inicijativa za izmenu Ustava Srbije.
“Očekujem da će sledeći korak Skupštine APV, posle tih konsultacija u koaliciji, biti zvanična inicijativa za izmenu Ustava, koja će krenuti upravo iz Vojvodine”, rekao je Vrebalov.

On smatra da je sadašnji Ustav “vojvođansku autonomiju sveo na fasadnu”, i da je “generator svih problema u Srbiji”.

Prema njegovim rečima, Ustav Srbije mora da bude promenjen i zbog toga što „predstavničko telo dva miliona ljudi (Skupštinu Vojvodine) stavlja u podređen položaj u odnosu na bilo kog republičkog poslanika”.

Da bi ova inicijativa uspela, Skupština APV treba da donese odluku o inicijativi za izmenu Ustava, za šta je Vrebalovu potrebna podrška koalicionih partnera LSV i SVM, a ta odluka se zatim šalje Skupštini Srbije, koja takođe mora da je usvoji. LSV i SVM, međutim, čekaju da vide šta Vrebalov ima da ponudi, dok naprednjaci i socijalisti kažu da nije trenutak za takvu ideju.

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM Ištvan Pastor nije se za “Danas” konkretno izjasnio o tome ali je ironično rekao da „promenljivo vreme, u meteorološkom smislu, ne pogađa svakog na isti način, zbog čega pojedini vrcaju razne ideje po medijima”.
Na pitanje kakav je stav SVM o promeni Ustava, Pastor je odgovorio da se „nada da će se vreme stabilizovati i da će frontovi da prođu“.

Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš kaže da je ta stranka spremna da podrži svaku inicijativu koja ide u pravcu ostvarivanja Liginog programa, što znači zakonodavna, sudska i izvršna vlast u Pokrajini, kao i zagarantovani izvorni prihodi i imovina.
Upitan da li inicijativa koju predlaže Vrebalov može da uspe, Kostreš kaže da je više nego jasno da su vladajuće stranke u Republici spremne da primene evropske standarde.

Članica Predsedništva SNS Maja Gojković za “Danas” kaže da je sigurna da je Vrebalov „dobio zadatak od vladajućeg režima u Vojvodini da o ovakvim stvarima priča, ne bi li skrenuo pažnju s problema koje okupiraju građane Vojvodine, a to su teška ekonomska situacija i afere“.

Šef opozicione poslaničke grupe SPS-PUPS-JS-SDPS u Skupštini Vojvodine Pavle Budakov ističe sada nije trenutak za promenu Ustava.
„Stav SPS je da je promena Ustava ozbiljan državni posao i da se to ne može raditi preko medija, već morati biti utemeljeno, nakon široke rasprave i procene razloga i ciljeva. Takve inicijative se uglavnom odnose na promenu položaja AP Vojvodine, a mi smatramo da je u ovom trenutku stepen autonomije onoliki koliki se propisuje Ustavom i to mora da se uvažava. Ukoliko se takva inicijativa pokrene, to će biti naš stav“, rekao je Budakov.

Tanjug

Jedan komentar

  1. Na jesen nam dolazi i Seselj iz Haga! Bit ce cupavo! Ako su mislili da ce raskuciti i rasprodati Srbiju, e onda su se prevarili!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *