На jесен инициjатива из Воjводине за измену Устава Србиjе

БEOГРAД – Инициjатива за измену Устава Србиjе могла би на jесен да буде тема у Скупштини Воjводине, коjу ће покренути представници Демократске странке у воjвођанском парламенту, пише лист “Данас”.

Потпредседник Скупштине Воjводине из редова Демократске странке Mиливоj Вребалов наjавио jе да ће у септембру разговарати с коалиционим партнерима ДС у покраjинском парламенту како би се покренула инициjатива за измену Устава Србиjе.
“Oчекуjем да ће следећи корак Скупштине AПВ, после тих консултациjа у коалициjи, бити званична инициjатива за измену Устава, коjа ће кренути управо из Воjводине”, рекао jе Вребалов.

Oн сматра да jе садашњи Устав “воjвођанску аутономиjу свео на фасадну”, и да jе “генератор свих проблема у Србиjи”.

Према његовим речима, Устав Србиjе мора да буде промењен и због тога што „представничко тело два милиона људи (Скупштину Воjводине) ставља у подређен положаj у односу на било ког републичког посланика”.

Да би ова инициjатива успела, Скупштина AПВ треба да донесе одлуку о инициjативи за измену Устава, за шта jе Вребалову потребна подршка коалиционих партнера ЛСВ и СВM, а та одлука се затим шаље Скупштини Србиjе, коjа такође мора да jе усвоjи. ЛСВ и СВM, међутим, чекаjу да виде шта Вребалов има да понуди, док напредњаци и социjалисти кажу да ниjе тренутак за такву идеjу.

Председник Скупштине Воjводине и лидер СВM Иштван Пастор ниjе се за “Данас” конкретно изjаснио о томе али jе иронично рекао да „променљиво време, у метеоролошком смислу, не погађа сваког на исти начин, због чега поjедини врцаjу разне идеjе по медиjима”.
На питање какав jе став СВM о промени Устава, Пастор jе одговорио да се „нада да ће се време стабилизовати и да ће фронтови да прођу“.

Заменик председника ЛСВ Боjан Kостреш каже да jе та странка спремна да подржи сваку инициjативу коjа иде у правцу остваривања Лигиног програма, што значи законодавна, судска и извршна власт у Покраjини, као и загарантовани изворни приходи и имовина.
Упитан да ли инициjатива коjу предлаже Вребалов може да успе, Kостреш каже да jе више него jасно да су владаjуће странке у Републици спремне да примене европске стандарде.

Чланица Председништва СНС Mаjа Гоjковић за “Данас” каже да jе сигурна да jе Вребалов „добио задатак од владаjућег режима у Воjводини да о оваквим стварима прича, не би ли скренуо пажњу с проблема коjе окупираjу грађане Воjводине, а то су тешка економска ситуациjа и афере“.

Шеф опозиционе посланичке групе СПС-ПУПС-JС-СДПС у Скупштини Воjводине Павле Будаков истиче сада ниjе тренутак за промену Устава.
„Став СПС jе да jе промена Устава озбиљан државни посао и да се то не може радити преко медиjа, већ морати бити утемељено, након широке расправе и процене разлога и циљева. Tакве инициjативе се углавном односе на промену положаjа AП Воjводине, а ми сматрамо да jе у овом тренутку степен аутономиjе онолики колики се прописуjе Уставом и то мора да се уважава. Уколико се таква инициjатива покрене, то ће бити наш став“, рекао jе Будаков.

Танјуг

Један коментар

  1. Na jesen nam dolazi i Seselj iz Haga! Bit ce cupavo! Ako su mislili da ce raskuciti i rasprodati Srbiju, e onda su se prevarili!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *