SEMAFOR SRBIJA

Naciji i ženi se ne prašta kada ode sa prvim zvrndovom ili vetropirom koji naiđe. Ovo zvuči konzervativno da ne kažem reakcionarno i utoliko je čudnije što je to napisao najveći mislilac revolucije. Bio je moderan, ali njegov modernizam nije bio bez obala.
Šta danas reći o onima koji su napustili i zaboravili Srbiju i Kosovo ne mogavši da odole čarima Štefana Filea, Keti Ešton, Pola Rikera, Andreasa Šokenhofa i svetlostima Brisela. Kako tu biti moderan i širok? Isti ti potom su od EU odbačeni i javno su priznali svoj naciji da su bili zavedeni, ostavljeni i „prevareni“, kako bi to otvoreno rekao premijer Ivica Dačić. Treba li nacija da im oprosti ili da sa velikim pravom okrivi sebe što je dopustila da je takvi uopšte vode i što im je poklonila bilo kakvo poverenje? Problem je utoliko teži što oni ne traže nikakav oproštaj. O tome da onaj ko je dopustio da bude oko Kosova prevaren, a vodio je državu, mora bar da podnese ostavku, nema ni govora. Da ne bi bilo dileme o čemu je reč, oni otvoreno priznaju da je to što su činili bilo štetno po Srbiju i da će oni potpuno svesni toga, ukoliko im Brisel ne da obećano zeleno semafor svetlo, prestati da nanose zlo Srbiji. Jer, ako su činili nešto što je dobro, što bi onda prestajali? Kome je to pretnja: EU ili nama koje nisu mogli da prevare, niti su prevarili? Da li je neko odista toliko ograničen da misli da će današnje pretnje upućene iz zvaničnog Beograda nekoga u Vašingtonu ili Briselu uplašiti i pokolebati ili tako samo sami zidaju još jedan stepenik na beskrajnom stepeništu našeg samoponiženja pod geslom „Kosovo za semafor“.
Kako to da neće da čuju novog srpskog ambasadora u Londonu Ognjena Pribićevića koji sa sladostrasnim mazohizmom beskrajno ponavlja da „smo mi toliko mali“. Kako se ne sete Borisa Tadića koji je na specijalnoj konferenciji za novinare, slavodobitno saopštavajući da je ulovljen general Ratko Mladić, što je bio uslov svih uslova za EU, upozoravajuće poručio onima u Briselu da smo mi učinili sve što se od nas traži i da ih sada samo gledamo i čekamo da urade ono što su obećali? Što se neko ne priseti šta je sve posle toga došlo na dnevni red?
Ima li ikoga normalnog u Srbiji ko ne zna šta će sve biti uslov za neki neizvestan uslovni datum ili „zeleno svetlo“ i šta će sve morati da se uradi na toj strmoglavoj stranputici? Zar je moguće da niko na vlasti ne vidi da se traži potpuna internacionalizacija „vojvođanskog pitanja“, da se u „parlamenta Kosova“ donosi nekakva rezolucija o zaštiti prava Albanaca na jugu Srbije. Kako srpski mediji i političari neće da razumeju pokušaj narandžaste revolucije u BiH i rušenje Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske. (Obavezno pročitati tekst Zorana Cvetanovića „Bosansko proleće” u ovom broju „Pečata“). Uz parolu „Bebe ujedinjuju BiH“ Gavrilo Princip postaje terorista Osama Bin Laden, a „Mlada Bosna“ Al kaida, a sve to podržavaju iz inostranstva plaćene nevladine organizacije u Novom Sadu i Beogradu, dok se u Banjoj Luci nesmetano reklamiraju i prodaju novine koje slave ustaške zlikovce. (Pročitati tekst Ratka Dmitrovića „Magnetizam crne hrvatske uniforme“ u ovom broju „Pečata“).
Da li je moguće to ne znati i ne videti ili to mediji i vlast u Srbiji neće da vide!
Najdalje je u odbrani evrounijskih činovnika otišao Vladimir Todorić iz DS-a tvrdeći da je zbrka oko datuma i zelenog svetla nastala zbog oskudnog znanja engleskog jezika srpskog premijera, pa se mnogo toga izgubilo u prevodu. Dačić je dobro razumeo šta mora da uradi, ali nije razumeo da će za to što uradi za Srbiju dobiti samo dalja poniženja koje on vidi kao velike pobede. Pouka je da bi srpske vlasti trebalo ozbiljno da prionu na učenje engleskog jezika da Srbija ne bi stradala. Nije to nimalo lak zadatak za ministre koji razdirani između apsa, koncerata, zabave, davanja po pet televizijskih izjava, manikira, pedikira, frizera, reformisanja, evropskih zakona, putovanja i pravljenja novih agencija nemaju kad ni da zavire u neke podatke, analize i dokumente. A i što bi kada, primera radi, kurs dinara zavisi od izjava funkcionera MMF-a i Fiskalnog saveta, a ne od „Narodne banke Srbije“ koja ne pravi razliku između psihologije i ekonomije.
Ne znamo još kakve će sve posledice izazvati izjava Lu Brefora, šefa Kancelarije „Svetske banke“ u Beogradu, koji je bio šokiran kada je čuo da Srbi idu na letovanje. Šta njega kog vraga briga da li mi idemo ili ne idemo na letovanje? I šta nas briga kakve će on sve zaključke iz toga izvući. Namerava li da raspiše poternice za Srbima koji letuju i zabrani im da letuju ili će ih sve prijaviti Interpolu ili direktoru Poreske uprave Srbije Ivanu Simiču, unajmljenom stranom državljaninu, a onda će sve ići čak do onog Dežera, a preko njega sve do onog Rompeja.
Kada je već reč o prijavljivanju bili smo svi svedoci svojevrsnog časa anatomije prethodnog režima i današnjeg šefa žutog kartela Dragana Đilasa od strane vlasnika „Pinka“ Željka Mitrovića. Između ostalog reč je o jednom od najvećih državnih preduzeća „Telekomu“ i štetama po budžet izraženim u desetinama miliona evra. Dešava li se šta u vezi s tim ili će sva javna pažnja i dalje biti koncentrisana na pet-šest već dežurnih tajkuna dok će većina drugih biti „ispod radara“. Jer u Srbiji se, kada je reč o prethodnom režimu, radilo o sistematskoj i planskoj pljački naroda i države čije posledice ni posle godinu dana borbe protiv korupcije nisu sagledive. Možda tu nesagledivost možemo zahvaliti pripadnicima bivšeg režima koji su ostali na vlasti. Pri tom se ne može prevideti činjenica da su brojni podaci o trgovini veštačkim đubrivom i zloupotrebi i pljački robnih rezervi bili i javno obelodanjivani, pa tako i dostupni javnom tužiocu koji je obavezan da nešto preduzme kada do njega dođe prvi javni glas o počinjenim krivičnim delima.
Bilo kako bilo radi se o planiranom onesposobljavanju države za normalan život, što je daleko veći zločin od krađa i pljački.
Brine li koga što smo postali po mapama CIA-e, a povodom slučaja Edvarda Snoudona (pročitati tekst Biljane Đorović „Snoudon protiv policije misli“ u ovom broju naše novine) prava zemlja saradnik koju ne moraju da prisluškuju i čiji Internet ne kontrolišu jer im srpski političari, državni funkcioneri i današnji šefovi poslaničkih grupa redovno, dnevno i nedeljno, podnose iscrpne izveštaje o čemu se svako može informisati iz „Vikiliksovih“ tajnih depeša iz Beograda. Zar smo toliko prestali da budemo država i da li nam je stvarno državna strategija „da budemo toliko mali“ da se niko i ne obazire na nas.
Nema nijedne prilike koja se neće iskoristiti za slamanje borbenog duha ovog naroda. Godišnjica Kumanovskog sporazuma je po stoti put proglašena kapitulacijom, mada je reč o tehničkom sporazumu o primeni uslova prekida rata kojim se garantuje mir, teritorijalna nepovredivost državne teritorije i povlači gotovo netaknuta vojna i oružana sila.
Sve u svemu, pored jedne jedine proglašavana je i „druga“ i „treća Srbija“, a sada se u Briselu pojavila i „Semafor Srbija“.
Iz te ponižavajuće kaljuge srpski narod će se sigurno izvući i njegova većina i danas, bez obzira na sve muke i patnje, ne obitava u njoj. To je utoliko lakše kada postoje svetli putokazi.
Nije nimalo slučajno „Gorski vijenac“ često pamćen naizust u srpskom narodu, prisutan i prihvaćen kao „Peto Jevanđelje“, kaže Mitropolit Amfilohije. U svojoj svesti lako nalazimo potvrdu da je mitropolitovo zapažanje tačno, jer nam je iskustvo odavno i zauvek u srce i pamet utisnulo reči ovog speva, najvećeg i najznačajnijeg na srpskom jeziku, kao reči u koje se veruje istom dubinom i jednostavnošću kojom se veruje bogonadahnutim jevenđeljima. Kao što se svete knjige o Hristovom stradanju smatraju u celosti istinitim, tako je „Gorski vijenac“ kao spev o herojstvu i stradanju reč koja za nas sija jednako velikom snagom i nadahnućem božanske ubedljivosti.

9 komentara

  1. Ja sam se učlanila u SPS da bih se zaposlila. Poserem se i na sebe i na svoju diplomu, koja verifikuje moju glupost. Trebala sam da nađem urbanog seljačinu da me zaskoči, napravi desetoro dece i da živim na selu,da ranim sinove i spremam za vojsku a ne za gej paradu.Čega se bojite? Možda da odete na svoj zapušteni posed i da se suočite sa travom i bubama? Slažem se lepše je biti kurva nego rađati i odgajati decu i lopov i kriminalac nego čestit i odgovoran čovek zato i jesmo dozvolili da Kosovo ode svi mi a ne samo Dačić, jer nepošteno je optuživati ga i vaditi se na njega, a da sam u krivu Beograd bi goreo a ne bi slavio po splavovima i pinkovim farmama.Imate još jednu svetlu alternativu, da emigrirate na zapad i da živite srećno i zadovoljno do kraja svog života, a da svoju otadžbinu za koju su vekovima Vaši dedovi krvarili prepustite tuđinu.Ja ostajem da lupam glavom u zid u nadi da će siva smesa da mi se razbistri i da uživam u pohodima našeg belog političara na pohode u Peru i na K2.

    • Ja se nisam uclanio u SNS zbog posla, imamam ga i radim ga posteno skoro 4 decenije ali me je prevario i zaveo svojim izjavama i prepostenim zivoitom jedan sumadinski seljak. Preokrenu se bre covek preko noci i pogazi sve sto je pricao. Draga Sladjana, u jedno sam siguran ,,ovo se ne resava izborima uvek su kradeni,, Retki su oni koji su potrosili sve ono sto su za zivota pokrali.

  2. Niko se ne pita koliki je usur Dacic uzeo za predaju KiM, one noci na zajednickom letu sa Tacijem do Amerike. Probudi se Srbijo! Jetre i bubrezi srpske dece su isplatile Dacica.

  3. oprosti mi Katrin,
    za rat ti je kriv Srbin,
    nisam bio glavni tada…
    oprosti mi Katrin,
    moj paraf je tako fin,
    sve je tvoje do Novoga Sada…

    …pardon,nisam primetio da sam “ukljucen u program”…

    Naidje mi melodija Djordja Balasevica,panonskog mornara,a po nekima,panonskog govnara…

    Doduse,i ovi danas sto izdadose “Srbiju za amnestiju”,su govnari,a uskoro,i “svi mi sto smo im dozvolili”,kako bi Balas zapevao…

    Zaista,ovo sto radimo i sto su nam nasi vlasnici dozvolili ,je obicna auto-obdukcija.
    Vlada nece pasti,zasto bi pala?Vlada ceka rezultate OBDUKCIJE,i nada se “povoljnom ishodu”,a to je da je smrt Srbije nastupila PRIRODNIM PUTEM.
    Vlada ce da dokaze da je Srbija umrla sama od sebe,prirodnim putem…a posle ce da je dostojno,sahrani.
    Zato sluzi ova Vlada.Zasto bi dala ostavku?

    “Nisu krivi oni,krivi smo mi sto smo im dopustili…”

  4. “k`o pobeda izdaja se hvali/ prokletstvo se beščasnima smeši..” ?!

  5. Ova vlada je za ovu godinu dana vladavine radila samo na prevarama, lazima,zamajavanjima,pljackanju,reketiranju predhodnih pljackasa(ne svih samo po nalogu mikija,ljubavnika ace musliju),neprekidnom zalaganju na putu za EU bez alternative,uz prodaju kosmeta i rasparcavanju zemlje za veliku isplacenu proviziju. Svo vreme vladavine za ovu godinu dana,herojski je podrzavao sumadijski seljak u liku predsednika drzave,nikolic, u narodu poznat kao “TOMA GROBAR”. A sto je veoma interesnatno,za svo ovo vreme narod srbije cuti i trpi. U Tursku su samo zbog jednog parkica,gde je vlast htela da ga ukloni zbog gradnje dzamije,ustao narod,a protesti se prosirili,gde traze ostavku Erdogana i cele vlade i istraje narod u tome. Ovaj olos i sljam od politicara izdade zemlju,otpusta radnike,bolesne ostavio na milost i nemilost boga jer lecenja nema, zaduzili su nas za godinu dana sa toliko milijardi evra kao da su vladali 4 godine,smeju se otvoreno narodu,SPC predstavljaju u najvecem ruglu… A narod ceka,cuti i uzdise,pa dokle braco srbi,zasto se i mi ne dignemo i oteramo ovaj politicki olos koji nas je ojadio,prevario i zeli da sprovodi dalje prevare,sve dok srbija ne postane beogradski pasaluk. USTANAK,svi na ulice u svim gradovima,jedino tako cemo moci ovaj sljam oterati svlasti,silom, inace drugacije nece moci,oni nikada nece dati ostavke,jer znaju da ih ceka sudjenje i dozivotna robija za izdaju zemlje i pljackanje naroda. Ujedinimo se u jedinstveni nacionalni front srbije,imamo ljude koji mogu da izvedu Srbiju na pravom putu i preporode je. Jedino tako mozemo preziveti,sve ostalo (bice bolje i sl.) su samo bajke za malu decu.

  6. Milanka Vukomanović

    Nije mi jasno šta je nejasno. NJegoš je Gorski vjenac posvetio PRAHU OCA Srbije-KARADJORDJU-“Blago tome ko dovjek živi, imao se rašta i roditi.”A njegovi potomci-njegov GEN u šta je evoluirao? Videste li u Topoli prevaspitavanje prestolonaslednika i pandam švajcarskoj školi od strane našeg protokola. Pa šta očekujete od obične raje? U šta je ona mogla da evoluira od Karadjordja do danas? Bar znamo srpski, ako ništa drugo, bar da psujemo.
    A tek to post humno sahranjivanje. Mogli su da izaberu neki “srpskiji” datum iz slavne srpske istorije a ne baš 25.maj-nekadašnji DAN MLADOSTI. Nažalost, ako nekog kopiraš, znači da mu se diviš, da ga slediš i da ćeš zauvek ostati samo kopija. Čija je to bila ideja i nije važno ali sama po sebi govori mnogo-da smo mi stoka jedna grdna- i da su sve priče ispričane. Gledajući tu paradu “poltički osvešćenih” iz one gomile neosvešćenih iz pedeset i neke, stihovi su sami poleteli….
    U IME NAS IZ PEDESET I NEKE…..

    DANAS, 25.og MAJA 2013.og LETA,
    UMESTO ŠTAFETE I ĐAČKOG SLETA
    I UMESTO PROSLAVE DANA MLADOSTI
    ISPRAĆAMO NJIHOVE KRALJEVSKE KOSTI.

    SVE BIVŠI UČESNICI SLETA I DANA MLADOSTI
    A SADA U PRATNJI KRALJEVSKOM ČETVERCU
    KOJI U MIRU POHRANJUJU SVOJE MRTVE KOSTI
    U TOPOLI, U PORODIČNOJ KRIPTI NA OPLENCU.

    ETO, PRUŽILA SE PRILIKA I PETROVOM PRVENCU
    DA LIČNO SAHRANI RODITELJE OVDE NA OPLENCU.
    I ALKSANDRI, KRALJICI BEZ KRALJEVSTVA I KRUNE
    DA U SRBIJI, REPUBLICI-UZ KRALJA MRTVA TRUNE.

    KRUNA I KOSTI U PRATNJI PATRIJARHA I VLADIKA,
    I IZVIŽDANIH SRPSKIH, PREMIJERA I PREDSEDNIKA.
    A ON U KUĆI CVEĆA I SVETA KOJI GA SE JOŠ SEĆA,
    OPET BIVŠIH NOSILACA ŠTAFETE I UČESNIKA SLETA.

    ETO, TO JE NAMA NAŠA DEMOKRATIJA DALA,
    DA SAHRANJUJEMO NJIHOVE KRALJEVSKE KOSTI
    BAŠ NA RODJENDAN POKOJNOG NAM MARŠALA,
    NJIMA LAKA ZEMLJA,A NAMA NEK BOG OPROSTI.

    SRBIJA JE BAR ZA POKOJNIKE OBEĆANI RAJ.
    DOK SU MLADI IZ NJE ODLAZE ŠIROM SVETA,
    A NJOJ VRAĆAJU TEK KAD IM ODZVONI KRAJ,
    KADA IM NI OVDE BAŠ VIŠE NIŠTA NE SMETA.

    Mislim, da je NJegoš još živ, a gledajući poltičke preletače sa bezbroj preleta svakakvog soja i svih boja, da bi se duboko izvinio ženama za stihove-
    Ćud je ženska smješna rabota,
    ne zna žena ko je kakve vere,
    stotinu će promjenit vera
    da ugodi što joj srcu milo….

    Sve se menja, samo su promene STALNE…..

  7. Komunjare-slugenjare! Da su komunisti postojali za vreme Isusa Hrista, izdali bi ga upola cene: za 15 srebrnjaka. Ako i kad budu ušli u EU evo iznenađenja, šta ih čeka!

    B92 Srbija 2020 Vesti EU
    “Izjednačiti komunizam i nacizam”
    13:24 | Izvor: Beta
    Nove članice EU na području istočne Evrope nastoje da se nacizam i komunizam stave u istu ravan kao totalitarni režimi.

    Nove članice EU na području istočne Evrope, u nastojanju da se kao totalitarni režimi u istu ravan stave nacizam i komunizam, uspele su sa prvim korakom – da Evropa dobije poseban institut za studije komunizma.

    Evropska komisija je ove nedelje saslušala istoričare nacionalnih instituta pamćenja naroda i studija totalitarnih režima iz Češke, Slovačke, Rumunije, Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije ali i naučnike iz Rusije.
    “Glavni cilj bila je deklaracija koja bi podržala otkrivanje zločina komunizma. Tamo su bili i predstavnici zapadnoevropskih univerziteta. Raspravljali smo i o tome da pojam totalitarnog režima ne može da se svede samo na nacizam”, kazao je za današnje “Lidove novini” Pavel Žaček, direktor češkog Instituta za studije totaliranih režima.
    Istoričari iz “stare” Evrope govorili su u toj raspravi pre svega o zločinima nacizma, dok u “novoj” Evropi preovlađuje mišljenje da Zapad nipodaštava zločine i pretnju koju je predstavljao komunizam.
    “Razmišljamo i o osnivanju evropskog muzeja totalitarnih režima”, kazao je Žaček i dodao da je sada najvažnije da se iz Evropske komisije čuje glas da totalitarni režimi nisu bili samo prošlost Istočne Evrope već i Francuske, Grčke i naravno Nemačke, odnosno mnogih zemalja koje su danas demokratske.
    Evropska komisija je posle te rasprave odlučila da se za sada kao prvi korak formira sveevropski institut za studije komunizma.

    Postojeći komentari (13) | Pošaljite komentar

    EU – ostali naslovi četvrtak 10. april 2008.

  8. ********STARA NJUBAV ZABORAVA NEMA ”DRUŽE” VUČELIĆU********

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *