POZITIVAN SIGNAL, DATUM 2014.

BERLIN, 26. jun 2013. (FoNet) – Nemački parlament (Bundestag) će danas dati nalog nemačkoj vladi da na zasedanju Evropskog saveta, danas i sutra, suštinski podrži pregovore sa Srbijom i pošalje pozitivan signal, ali da se o konkretnom datumu razgovara u januaru, kada sporazum o implementaciji dogovorenog bude u potpunosti sproveden, izjavio je zvaničnik CDU Andreas Šokenhof. Mi smatramo da pregovore sa Srbijom treba početi, ali onda kada bude realizovano ono što je sporazumom između Beograda i Prištine dogovoreno, rekao je zamenik predsednika Odbora nemačkih demohrišćana (CDU/CSU) u Bundestagu zaduženog za spoljnu i evropsku politiku za Dojče vele i precizirao da zbog toga, veruje u princip sprovođenja odluke u dva koraka.

Prema njegovim rečima, stav nemačkog parlamenta je od samog početka bio da najave kako će nešto biti urađeno ili planovi o tome, nisu dovoljni.

“Potrebna je konkretna primena. To znači da se ništa nije promenilo, naša pozicija je uvek bila ista. Podržavamo pregovore, ali onda kada je sve iz postignutog sporazuma primenjeno. Tim sporazumom predviđena je implementacija dogovorenog do kraja 2013. godine, što znači da se o datumu može razgovarati najranije u januaru”, rekao je Šokenhof. Evropski savet bi, dodao je, već u decembru mogao da utvrdi da je implementacioni sporazum primenjen u potpunosti.

On je potvrdio da se ne vrti sve oko Kosova i da “postoji jedna specifična, nemačka tema u svemu tome, a to je rasvetljavanje napada na ambasadu Nemačke u Beogradu”, ali da su u međuvremenu uvideli da u tom procesu ima “objektivnih poteškoća”.

Nezavisno od toga, uvereni smo da su sva očekivanja, koja smo uvek javno iznosili, obuhvaćena sporazumom između Beograda i Prištine, i da će do kraja godine biti i ostvarena“, podvukao je Šokenhof. Komentarišući neke navode medija da važnu ulogu igraju i parlamentarni izbori u Nemačkoj, Šokenhof je je podsetio da je kancelarka Angela Merkel još u avgustu 2011. godine u Beogradu rekla da je normalizacija odnosa sa Prištinom preduslov za integraciju u EU. Beograd je u međuvremenu pokazao veliku političku hrabrost i mi zbog toga imamo veliko poštovanje, to je ono što je važno, a to nema nikakve veze sa izborima u Nemačkoj, rekao je Šokenhof i podsetio da ima 28 članica Evropske unije, “uvek se negde održavaju izbori”.

“Ako Srbija ispuni uslove i primeni dogovoreno iz sporazuma sa Prištinom, pregovori sa EU mogu da počnu u januaru 2014. godine“, zaključio je. Šokenhof je bio šef delegacije Bundestaga koja je u martu ove godine posetila Srbiju i tom prilikom je izjavio je da je za početak pregovora sa Srbijom i dalje neophodno ispunjavanje sedam uslova.

Ti uslovi su: Potpuno ispunjenje i sprovođenje akcionog plana dogovorenog sa EU, vidljiv napredak u oblasti otkrivanja i gonjenja počinilaca paljenja nemačke ambasade 2008. godine, jasni signali da će se nastaviti sa pomirenjem u regionu, potpuno sprovođenje dosadašnjih rezultata dijaloga Beograda i Prištine, početak uklanjanja paralelnih struktura na severu Kosova. Među uslovima se navodi i da Beograd treba da utiče na kosovske Srbe da sarađuju sa Euleksom i Kforom i pokaže jasno vidljivu volju za pravno obavezujućom normalizacijom odnosa sa Kosovom i zaključuje da nisu dovoljne „samo izjave i želje o namerama“, već konkretna dela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *