ПОЗИТИВАН СИГНАЛ, ДАТУМ 2014.

БЕРЛИН, 26. јун 2013. (ФоНет) – Немачки парламент (Бундестаг) ће данас дати налог немачкој влади да на заседању Европског савета, данас и сутра, суштински подржи преговоре са Србијом и пошаље позитиван сигнал, али да се о конкретном датуму разговара у јануару, када споразум о имплементацији договореног буде у потпуности спроведен, изјавио је званичник ЦДУ Андреас Шокенхоф. Ми сматрамо да преговоре са Србијом треба почети, али онда када буде реализовано оно што је споразумом између Београда и Приштине договорено, рекао је заменик председника Одбора немачких демохришћана (ЦДУ/ЦСУ) у Бундестагу задуженог за спољну и европску политику за Дојче веле и прецизирао да због тога, верује у принцип спровођења одлуке у два корака.

Према његовим речима, став немачког парламента је од самог почетка био да најаве како ће нешто бити урађено или планови о томе, нису довољни.

“Потребна је конкретна примена. То значи да се ништа није променило, наша позиција је увек била иста. Подржавамо преговоре, али онда када је све из постигнутог споразума примењено. Тим споразумом предвиђена је имплементација договореног до краја 2013. године, што значи да се о датуму може разговарати најраније у јануару”, рекао је Шокенхоф. Европски савет би, додао је, већ у децембру могао да утврди да је имплементациони споразум примењен у потпуности.

Он је потврдио да се не врти све око Косова и да “постоји једна специфична, немачка тема у свему томе, а то је расветљавање напада на амбасаду Немачке у Београду”, али да су у међувремену увидели да у том процесу има “објективних потешкоћа”.

Независно од тога, уверени смо да су сва очекивања, која смо увек јавно износили, обухваћена споразумом између Београда и Приштине, и да ће до краја године бити и остварена“, подвукао је Шокенхоф. Коментаришући неке наводе медија да важну улогу играју и парламентарни избори у Немачкој, Шокенхоф је је подсетио да је канцеларка Ангела Меркел још у августу 2011. године у Београду рекла да је нормализација односа са Приштином предуслов за интеграцију у ЕУ. Београд је у међувремену показао велику политичку храброст и ми због тога имамо велико поштовање, то је оно што је важно, а то нема никакве везе са изборима у Немачкој, рекао је Шокенхоф и подсетио да има 28 чланица Европске уније, “увек се негде одржавају избори”.

“Ако Србија испуни услове и примени договорено из споразума са Приштином, преговори са ЕУ могу да почну у јануару 2014. године“, закључио је. Шокенхоф је био шеф делегације Бундестага која је у марту ове године посетила Србију и том приликом је изјавио је да је за почетак преговора са Србијом и даље неопходно испуњавање седам услова.

Ти услови су: Потпуно испуњење и спровођење акционог плана договореног са ЕУ, видљив напредак у области откривања и гоњења починилаца паљења немачке амбасаде 2008. године, јасни сигнали да ће се наставити са помирењем у региону, потпуно спровођење досадашњих резултата дијалога Београда и Приштине, почетак уклањања паралелних структура на северу Косова. Међу условима се наводи и да Београд треба да утиче на косовске Србе да сарађују са Еулексом и Кфором и покаже јасно видљиву вољу за правно обавезујућом нормализацијом односа са Косовом и закључује да нису довољне „само изјаве и жеље о намерама“, већ конкретна дела.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *