Kako je kidnapovan Slobodan Milošević

Piše istraživački tim „Pečata“

Bivši predsednik Srbije i SRJ helikopterima je uz nadzor britanskog agenta Monktona prebačen iz Beograda u Tuzlu, a odatle u Hag britanskim transportnim avionom tipa C-130

Dana 28. juna 2001. godine, na Vidovdan, izvršeno je tajno kidnapovanje predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića iz Centralnog zatvora u Beogradu do Tuzle, a potom od Tuzle do Haškog tribunala. Celokupnu aktivnost koordinirao je predsednik Vlade Srbije dr Zoran Đinđić.

UČESNICI U čitavom vremenskom razdoblju u poslepodnevnim časovima, od prebacivanja Miloševića iz Centralnog zatvora u Beogradu do Instituta bezbednosti, a potom prebacivanje Miloševića MUP-ovim helikopterom BEL-212 do Tuzle, koordinirao je dr Zoran Đinđić, uz sadejstvo sa načelnikom Generalštaba Vojske Jugoslavije general-pukovnikom Nebojšom Pavkovićem, koji je davao odobrenje za prelet helikoptera MUP-a Srbije. Tu aktivnost dr Zoran Đinđić i general Pavković koordinisali su iz kabineta načelnika Generalštaba, u tom periodu su bile isključene mogućnosti da njih dvojicu bilo ko dobije u kabinetu, dok su oni izdavali naloge i naredbe po svom odabiru.
Za tajnu aktivnost kidnapovanja Slobodana Miloševića, na različite načine, bili su uključeni: Čedomir Jovanović, šef poslaničkog kluba DOS-a u Skupštini Srbije, ministar pravde u Vladi Srbije Vladan Batić, upravnik Centralnog zatvora u Beogradu Dragiša Blanuša, Dušan Mihajlović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, njegov zamenik Nenad Milić, načelnik Resora državne bezbednosti Srbije Goran Petrović, njegov pomoćnik Zoran Mijatović, engleski obaveštajac Entoni Monkton, dr Žarko Korać, Vladimir Beba Popović, Mlađan Dinkić i još nekoliko članova Vlade Srbije i nekoliko oficira MUP-a Srbije, dok su na nivou Savezne vlade bili uključeni Zoran Živković, savezni ministar unutrašnjih poslova, i Boris Tadić, ministar telekomunikacija.

[restrictedarea]

 

TUZLA Na tajnom zadatku prevoženja Slobodana Miloševića do reke Drine i Tuzle bilo je angažovano pet helikoptera MUP-a Srbije, i to: dva helikoptera BEL-212, zatim dva helikoptera MI-17 i jedan helikopter „Gazela“.
Bivši predsednik Republike Srbije Slobodan Milošević nalazio se u helikopteru BEL-212, a ostala četiri helikoptera su obezbeđivala let do reke Drine. U odlasku sa Instituta bezbednosti helikopteri su bili na strogom čuvanju, zbog čega nisu registrovani od strane Centra za elektronsko izviđanje, dok su se u povratku javljali po svojim pozivnim znacima.
Helikopter BEL-212 sa predsednikom Miloševićem sleteo je na aerodrom Tuzla 28. juna 2001. godine u 19,15 časova. Na isti aerodrom u Tuzli oko 20 časova sleteo je britanski transportni avion tipa C-130, koji je izvršio dopunu goriva i oko 20,45 časova obavestio odgovorne da je spreman za prijem „paketa“ (a „paket“ je bio Slobodan Milošević). Pošto je preuzeo „paket“, britanski transporter tipa C-130 oko 21 čas je poleteo sa aerodroma Tuzla prema Hagu, gde je stigao nešto posle 22 časa.
Operacija prevoženja Slobodana Miloševića u Haški tribunal držana je u strogoj tajnosti i za nju nikako nije smeo da zna Vojislav Koštunica, ni Zoran Žižić u Saveznoj vladi. Na stalnoj vezi Zoran Đinđić je držao Dušana Mihajlovića, kod koga je za stolom sedeo engleski obaveštajac Entoni Monkton.

VEČERA Pošto je obavešten da je Slobodan Milošević sleteo na tuzlanski aerodrom, i da je posle toga na isti aerodrom sleteo britanski transportni avion C-130, ministar Dušan Mihajlović prvo je o tome obavestio premijera Zorana Đinđića, a potom je pozvao glavne operativce akcije na svečanu večeru u „Deltin“ restoran. Na večeri, koja je počela oko 20 časova, uz Mihajlovića i Monktona bili su Čedomir Jovanović, Goran Petrović, Zoran Mijatović i drugi.
Iako je general Nebojša Pavković, bio dužan da o operaciji obavesti predsednika SR Jugoslavije i vrhovnog komandanta VJ Vojislava Koštunicu, on to nije učinio, jer su i on i Đinđić znali da će Koštunica tu operaciju zaustaviti. U čitavom vremenskom razdoblju dok je trajala ta tajna operacija prebacivanja Miloševića u Haški tribunal, Vojislav Koštunica je bio u Palati Federacije.
Interesantno je da je o tajnoj akciji prebacivanja Slobodana Miloševića u Haški tribunal pre Koštunice bio obavešten vođa surčinskog klana Ljubiša Buha Čume, veliki prijatelj tadašnjih nosilaca DOS-ove vlasti i načelnika Generalštaba VJ, generala Nebojše Pavkovića.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *