Како је киднапован Слободан Милошевић

Пише истраживачки тим „Печата“

Бивши председник Србије и СРЈ хеликоптерима је уз надзор британског агента Монктона пребачен из Београда у Тузлу, а одатле у Хаг британским транспортним авионом типа Ц-130

Dана 28. јуна 2001. године, на Видовдан, извршено је тајно киднаповање председника Србије и Југославије Слободана Милошевића из Централног затвора у Београду до Тузле, а потом од Тузле до Хашког трибунала. Целокупну активност координирао је председник Владе Србије др Зоран Ђинђић.

УЧЕСНИЦИ У читавом временском раздобљу у послеподневним часовима, од пребацивања Милошевића из Централног затвора у Београду до Института безбедности, а потом пребацивање Милошевића МУП-овим хеликоптером БЕЛ-212 до Тузле, координирао је др Зоран Ђинђић, уз садејство са начелником Генералштаба Војске Југославије генерал-пуковником Небојшом Павковићем, који је давао одобрење за прелет хеликоптера МУП-а Србије. Ту активност др Зоран Ђинђић и генерал Павковић координисали су из кабинета начелника Генералштаба, у том периоду су биле искључене могућности да њих двојицу било ко добије у кабинету, док су они издавали налоге и наредбе по свом одабиру.
За тајну активност киднаповања Слободана Милошевића, на различите начине, били су укључени: Чедомир Јовановић, шеф посланичког клуба ДОС-а у Скупштини Србије, министар правде у Влади Србије Владан Батић, управник Централног затвора у Београду Драгиша Блануша, Душан Михајловић, министар унутрашњих послова Србије, његов заменик Ненад Милић, начелник Ресора државне безбедности Србије Горан Петровић, његов помоћник Зоран Мијатовић, енглески обавештајац Ентони Монктон, др Жарко Кораћ, Владимир Беба Поповић, Млађан Динкић и још неколико чланова Владе Србије и неколико официра МУП-а Србије, док су на нивоу Савезне владе били укључени Зоран Живковић, савезни министар унутрашњих послова, и Борис Тадић, министар телекомуникација.

[restrictedarea]

 

ТУЗЛА На тајном задатку превожења Слободана Милошевића до реке Дрине и Тузле било је ангажовано пет хеликоптера МУП-а Србије, и то: два хеликоптера БЕЛ-212, затим два хеликоптера МИ-17 и један хеликоптер „Газела“.
Бивши председник Републике Србије Слободан Милошевић налазио се у хеликоптеру БЕЛ-212, а остала четири хеликоптера су обезбеђивала лет до реке Дрине. У одласку са Института безбедности хеликоптери су били на строгом чувању, због чега нису регистровани од стране Центра за електронско извиђање, док су се у повратку јављали по својим позивним знацима.
Хеликоптер БЕЛ-212 са председником Милошевићем слетео је на аеродром Тузла 28. јуна 2001. године у 19,15 часова. На исти аеродром у Тузли око 20 часова слетео је британски транспортни авион типа Ц-130, који је извршио допуну горива и око 20,45 часова обавестио одговорне да је спреман за пријем „пакета“ (а „пакет“ је био Слободан Милошевић). Пошто је преузео „пакет“, британски транспортер типа Ц-130 око 21 час је полетео са аеродрома Тузла према Хагу, где је стигао нешто после 22 часа.
Операција превожења Слободана Милошевића у Хашки трибунал држана је у строгој тајности и за њу никако није смео да зна Војислав Коштуница, ни Зоран Жижић у Савезној влади. На сталној вези Зоран Ђинђић је држао Душана Михајловића, код кога је за столом седео енглески обавештајац Ентони Монктон.

ВЕЧЕРА Пошто је обавештен да је Слободан Милошевић слетео на тузлански аеродром, и да је после тога на исти аеродром слетео британски транспортни авион Ц-130, министар Душан Михајловић прво је о томе обавестио премијера Зорана Ђинђића, а потом је позвао главне оперативце акције на свечану вечеру у „Делтин“ ресторан. На вечери, која је почела око 20 часова, уз Михајловића и Монктона били су Чедомир Јовановић, Горан Петровић, Зоран Мијатовић и други.
Иако је генерал Небојша Павковић, био дужан да о операцији обавести председника СР Југославије и врховног команданта ВЈ Војислава Коштуницу, он то није учинио, јер су и он и Ђинђић знали да ће Коштуница ту операцију зауставити. У читавом временском раздобљу док је трајала та тајна операција пребацивања Милошевића у Хашки трибунал, Војислав Коштуница је био у Палати Федерације.
Интересантно је да је о тајној акцији пребацивања Слободана Милошевића у Хашки трибунал пре Коштунице био обавештен вођа сурчинског клана Љубиша Буха Чуме, велики пријатељ тадашњих носилаца ДОС-ове власти и начелника Генералштаба ВЈ, генерала Небојше Павковића.

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Истраживачки тим Печата нам објави које учесник киднаповања и које
    био на ТАЈНОЈ Вечери ? ЈУДЕ српске помогнуте од Енглеза који никад Србима нису били наклоњени а најмање пријатељ.

  2. Zaista impresivna imena srpskih veličina,Juda za 3 srebrnjaka,
    a besramni general N.Pavković ( pravi su u Hagu)
    pokušao je okriviti gospodina Koštunicu,rekavši”ode avion sa predsednikom Miloševićem,mogu ga vratiti,a Koštunica je rekao,
    neka ide”Pavkoviću se delomično vratilo.Sledeći čeka će svoj red.Sramno neoprostivo,Srbija i srpski narod nose stid i sramotu,na 28.Jun 2001.Za uvek će ostati žig u
    srcima, prezir prema izdajicama,i ponos na sećanje našeg
    hrabrog predsednika Miloševića.Živeo Sloba i Sećanje na njega.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *