Srbija obećava sprovođenje i očekuje datum, Nemačka obratno

Foto: Fonet

BEOGRAD – Srbija će ispuniti svoj deo obaveza preuzetih briselskim sporazum bez obmanjivanja evropskih partnera, a od Berlina očekuje podršku datumu za početak pristupnih pregovara – jedinstven je stav državnog vrha u razgovorima sa nemačkim ministrom Gvidom Vesterveleom, koji podršku obećava, ali očekuje opipljive rezultate u primeni sporazuma.

Vestervele je danas i juče razgovarao sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem, vicepremijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem.

Šef nemačke diplomatije je najavio da će dati pozitivno mišljenje Bundestagu i Vladi Nemačke po pitanju datuma za pregovore ukoliko bude opipljivih rezultata u primeni briselskog sporazuma i ocenio da Srbija ima istorijsku priliku da “jednom za svagda” krene putem zajedničke budućnosti sa EU.

Kako je naglasio, njegova poseta je znak ohrabrenja. Govoreći o primeni sporazuma, Vestervele je naglasio da se “ne radi o satima, već o blagovremenoj odluci”.

Prema njegovim rečima, ovo je istorijski trenutak i treba doneti hrabre i dalekosežne odluke.

Nemačka, dodao je, vodi otvorenu politiku prema Srbiji i njenom članstvu u EU, Srbiju vidi kao evropsku državu. Nikolić je Vesterveleu preneo da je Srbija posvećena rešavanju problema KiM i daljem napretku na putu ka EU, ali da neće obmanjivati evropske partnere obećavajući nešto što ne može da ispuni.

U tom smislu Srbija je posvećena postizanju plana implementacije briselskog sporazuma, ali neće prihvatiti primenu nečega čega u tom sporazumu nema, niti će ikada, ni otvoreno ni prikriveno, prihvatiti nezavisnost Kosova, istakao je Nikolić.

Kako je rekao, Srbiji je veoma važno da što pre dobije datum za početak pregovora i da zato Srbija neće obmanjivati svoje evropske partnere obećavajući im ono što ne može da učini.

Istovremeno, predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun tvrdi da ključno razmimoilaženje u pregovorima u primeni sporazuma leži u tome što Nemačka insistira na raspuštanju postojećih institucija na Severu Kosova, da bi potom bile formirane nove.

Predsednik Srbije, takođe, smatra da su izgubljene tri nedelje u pokušajima da se dogovori plan implementacije sporazuma od 19. aprila, što je jasan znak da premijeri moraju da predvode dogovore o primeni, u prisustvu evropskog komesara Ketrin Ešton, jer najbolje znaju šta je dogovoreno u sporazumu, sa čime se složio i Vestervele.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vesterveleom poručio da će Srbija ispuniti svoj deo obaveza koje je preuzela potpisivajem briselskog sporazuma sa Prištinom, a da od Nemačke očekuje pozitivne odluke o datumu početka pregovora sa EU. Kako je rekao, Srbija više nema vremena za čekanje i svako odlaganje odluke o datumu početka pregovora sa EU može da ima katastrofalne posledice po njenu budućnost.

Za Dačića, poseta Vestervela predstavlja “ohrabrenje i vrstu podrške onome što su vlada i državni vrh uradili u proteklih nekoliko meseci u drugačijem pozicioniranju Srbije, donoseći odluke koje nisu bile lake ali koje su bile u najvišem državnom i nacionalnom interesu.

On je dodao da se sutra nastavlja dijalog Beograda i Prištine u Briselu, u kojem će Srbija uložiti maksimum napora da se dođe do rešenja i usvajanja plana implementacije, koji je, zajedno sa prvim koracima u pravcu sprovođenja, nužan za dobijanje datuma.

Dačić očekuje da ovaj Vidovdan donese dobre vesti za Srbiju, da bude odobren početak pregovora sa EU. Vicepremijer Vučić, koji je juče dočekao Vestervela i bio njegov prvi sagovornik, takođe je poručio da će Srbija poštovati briselski sporazum.

Vučić je uveren da će Srbija dobiti datum za pregovore u junu, i da potom očekuje konkretnu ekonomsku podršku Nemačke, a ne pohvale.

“Nismo tražili niti molili ni za datume niti za sporazume, ali zato ćemo moliti i tražiti od Nemačke i Evropske unije veću pomoć u razvoju Srbije i mnogo više investicija”, rekao je Vučić.

Mrkić je Tanjugu rekao da nemački ministar razume “osetljivost trenutka” za srpsku vladu i narod na Kosovu.

Vestervele je sa uverenjem govorio da će srpska zajednica na KiM ubrzo uvideti da su njen opstanak, jačanje i izgradnja sigurne budućnosti obezbeđeni i garantovani od strane međunarodne zajednice, naglasio je Mrkić koji je sa Vesterveleom razgovarao 40 minuta, znatno duže od onoga što je predviđeno protokolom.

Šef nemačke diplomatije, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, najavio je i skoru posetu članova Bundestaga, jer je nemački parlament poslednja je instanca u toj zemlji koja odlučuje o podršci Nemačke za “zeleno svetlo” Srbiji za dobijanje datuma pregovora sa EU.

Ta sednica Bundestaga biće održana 27. juna, a samit šefova drzava i vlada EU na kojem će biti doneta i formalna odluka o datumu 27. i 28. juna. Vestrevele je iz Beograda otputovao u Prištinu.

SRS organizovala protest zbog posete Vestervelea Beogradu

Srpska radikalna stranka (SRS) organizovala je danas protest ispred Predsedništva Srbije zbog posete šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea.

“SRS predvodi protest na kome želimo da poručimo Nikoliću, Dačiću i Vučiću da Srbija nije i nikada neće odustati od Kosova i Metohije”, rekao je potpredsednik SRS Nemanja Šarović.

Šarović je kazao i da je srpski narod na Kosovu i Metohiji ugroženiji nego ikada do sada i da Srbija ne sme da se odrekne 15 odsto svoje teritorije. Šarović je istakao da je jasno da Srbija, i da sutra prizna nezavisno Kosovo, ni u narednih 10 i više godina, neće postati član Evropske Unije.

Tanjug

3 komentara

  1. Da nemci preme mojoj zemlji i Srbima vodi otvorenu politiku jedino nas ,,nasi,, lazu i to zestoko. Nisam ni u snu pomisljao da cu za sviga zivota doziveti nesto ovako ponizavajuce. Dal neko uopste zna kolika je podrska Srba za ulaska u EU???

  2. E moj DAČIĆU ušao si u istoriju a kako ćeš izaći ni sam neznaš.Potpisao si nešto štose nepotpisuje.Što na našim medijima neobjavite snimak razgovora sa Kosova od Vučića i onih mučenika Kosovskih.”SRAM DA VAS BUDE”Bitno je da je očerupana K…. Nataša podržala sporazum.

  3. Sada ce tek da nas izlude,uvlaceci Srbiju u pravne katakombe i lavirinte,bolje receno,U PACOVSKE KANALE,odakle izlazka nema.
    Inace,u toj depresivnoj,memljivoj evropi,vise ima pacova u palatama,nego kod nas u stalama…

    Dacic jeste parafirao,ali ce tek sada POTPISATI,to su danas obecali…naravno sa frazom ,NEDAMO KOSOVO.Obecali su danas da ce potpisati…uklanjanje Srbije sa Kosova,i tamo gde su Srbi izborili slobodu,na severu.Eto siptara na vrh Kopaonika.Sa NATO.

    NEDAMO KOSOVO,je omiljena fraza Talicnog Tome,jos od kada je postao cetnicki vojvoda.Danas to deluje kao neka sifra,koja nas opija,a nase dusmane,ohrabruju.TO IM JE DOGOVORENA LOZINKA.
    Zato se dusmani ne bune,Toma kaze NEDAMO KOSOVO,a oni kazu POTPISI ODLAZAK SRBIJE SA KOSOVA,kako kaze Nemac danas,SA ZVA VREMENA!

    Zato ce Srbija umarsirati u Brisel…bez Kosova i bez Vojvodine,
    ali sa Talicnim Tomom,koga je bas krenulo,sa Ivicom Izdajicom,koji ce vikati,ma sta ce nam mit o Kosovu,i Vunder Vucicem,koji ce reci,da je shvatio zasto nema berlinskog zida,i zato je podigao zid medju Srbima na Jarinju.Vestervele je odusevljen,mada jos ne veruje svojim ucima.HOCE DA VIDI BERLINSKI ZID NA JARINJU!

    Da rekapituliramo,pre nego sto kapituliramo:

    1.predaja Kosova,Vidovdan 2013.g.,prva godina mandata ove vlasti
    2.predaja RS,na Vidovdan 2014.g.,druga godina mandata ove vlasti
    3.predaja Sandzaka i Preseva,2015.g.treca godina mandata ove vlade
    4.predaja Vojvodine,2015.g.cetvrta godina mandata ove vlade

    Neveravatno,pored svega,danas Talicni Toma ponosno kaze da ce narod oceniti njegovu prvu godinu,vlastodrzilastva.NEVEROVATNO!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *