Nož u leđa

Piše Nikola Vrzić

Srbima sa severa Kosova Ivica Dačić preporučio je da se žale Hašimu Tačiju, a ne njemu, a Srbe sa juga Kosova nije hteo ni da primi. Nisu imali zakazano…

Petnaestogodišnje dečake, Srbina F.Z. i Goranca A.Š, u subotu su u Kosovskoj Mitrovici, u multietničkoj Bošnjačkoj mahali, nožem u leđa udarili Albanci D.K. (17) i B.S. (18). Policija je pronašla krvavi nož, napad je okarakterisan kao ubistvo u pokušaju, a D.K. i B.S. su uhapšeni. I odmah potom, odlukom nadležnog tužioca, pušteni da se brane sa slobode… „To je još jedan pokazatelj šta Srbe čeka u nezavisnom Kosovu i ako dođe do sprovođenja (Briselskog) sporazuma“, ispravno je ocenio Krstimir Pantić, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Otvoreni lov na kosmetske Srbe, da potvrdi Pantićeve reči, nastavljen je i južno od Ibra; po 30 dana pritvora određeno je Saši Nikoliću i Daliboru Đorđeviću, inače radnicima srpske Opštine Gnjilane, zbog tobožnje špijunaže Kosovskih bezbednosnih snaga, a Stefan Cerović pronađen je krvav i mrtav (uzrok smrti: nepoznat) u metohijskom selu Belo Polje…

NATO OSLOBOĐENJE Ali šta je onaj nož u leđa, ova oslobađanja krivih i pritvaranja i ubijanje nevinih, spram noža zabijenog u leđa Srbiji i Srbima u Skupštini Srbije prošlog petka? Kada je Skupština pokazala da, uz premalo izuzetaka, nije ništa bolja od vlade i dvojca Dačić-Vučić koji joj je na čelu. I koji je, nedelju dana ranije, parafirao predaju srpskog Kosova i Metohije Hašimu Tačiju.
Taj paraf potvrdila je ubedljiva skupštinska većina od 173 poslanika. Ali, zar je išta drugo i moglo da se izrodi iz diskusije u kojoj je Čedomir Jovanović govorio o moralu, Dragan Palma Marković o mudrosti, Čankov Bojan Kostreš o patriotizmu, Dinkićev Vladimir Ilić o ekonomskom napretku? Da li je iz tog ruganja zdravom razumu i elementarnoj pristojnosti i moglo da se izrodi išta drugo do njihova zajednička odluka da Kosovo i Metohija više nije Srbija nego je Tačijeva država? U skladu, je l’, sa sramnim Briselskim sporazumom.
Ovim savezom svih tih koji Srbiji žele dobro, ako je dobro ono što nam je NATO uradio 1999. godine, ozvaničeno je zajedničko delovanje onih za koje je Srbija glasala prošlog Đurđevdana, ne znajući da im glas daje za to: za savez DS-a, SNS-a, LSV-a, SPS-a… uz spomenutu Palminu intelektualnu i Čedinu moralnu podršku. I svi su oni zajedno, od Milovana Drecuna do Žarka Koraća ili Borka Stefanovića, samo pokazali da su ništa drugo do onaj Saša Milenić – i sam je, razume se, glasao „za“ vladin izveštaj o briselskoj izdaji – onaj poslanik URS-a koji je ovogodišnji 24. mart, godišnjicu početka NATO agresije i smrti hiljada naših sunarodnika, (pro)slavio tvrdnjom da je to bilo, citiramo s gnušanjem, „NATO oslobođenje!“…

[restrictedarea] Na drugoj strani našlo se dvadeset i četvoro poslanika (manje od 10 odsto sastava Skupštine…) koji su glasali po čistoj savesti, dakle protiv sporazuma o ubijanju Srbije i protiv vladinog izveštaja o takvom sporazumu; poslanici DSS-a, poslanik SNS-a iz Leposavića Bojan Jakovljević, Dragan Todorović (poslanik Pokreta socijalista Aleksandra Vulina), Borislav Pelević, Nikola Tulimirović i, iznenađujuće s obzirom na njegovu ulogu od 2008. do 2012, poslanik DS-a i bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

LAŽ, MITO I STRAH Šta nam sledi posle ovih noževa udarenih mučki, u leđa Srbima i Srbiji? Najpre, politička i medijska kampanja laži, podmićivanja i zastrašivanja ovdašnje javnosti.
Laž, to je tvrdnja da se sporazumu protive samo Srbi na severu Kosova, dok su oni na jugu, južno od Ibra to jest, tobože za ovakav sporazum o izgradnji Tačijeve države. Srbi južno od Ibra svoj stav su, uostalom, pokazali ovog utorka u Beogradu, iskazavši protivljenje prihvatanju Tačijeve države; dok su onih nekoliko među njima, koji sporazum podržavaju, oni Tačijevi Srbi koji su tu njegovu državu, i prinadležnosti koje uz to idu, već prihvatili i pre sporazuma, poput poslanice u Skupštini Kosova Rade Trajković ili predsednika Tačijeve Opštine Gračanica Bojana Stojanovića.
Podmićivanje, to je ono podmićivanje obećanjima boljeg života i ekonomskog prosperiteta koji će uslediti sad kad smo se napokon ratosiljali Kosova; tih smo se obećanja i dosad naslušali, svaki put kada bi vlast dodala još koju ciglu u temelj nezavisnog Kosova, i koliko se tih obećanja ostvarilo dosad, toliko će i odsad. Dakle, nijedno. Štaviše, što smo bliže Evropskoj uniji, to nas je manje zaposlenih i sve smo siromašniji. Ali sagledajmo, imajući njihova obećanja u vidu, stvari i ovako: ko je na tuđoj nesreći sagradio svoju sreću? I kakvi smo to ljudi, ako to poželimo…
Najzad, i reč-dve o kampanji zastrašivanja sankcijama, izolacijom i „Olujom“; istina je da „Oluje“ nije bilo kada smo pre šest godina odbili Ahtisarijev plan nezavisnosti Kosova, niti je tada iko i spomenuo uvođenje sankcija Srbiji. Naravno da ni sada ne bi bilo drugačije. Ali istina je i da je ličnu medijsku i političku oluju, sankcije i izolaciju doživeo onaj koji je taj plan odbacio. Vojislav Koštunica. I baš se tu, avaj, i krije pravi razlog tog zastrašivanja: oni koji su prihvatili Briselski sporazum ne plaše se „Oluje“ na severu Kosova – da se zaista brinu za taj narod, ne bi ga prepuštali Tačijevoj tvorevini – već se plaše sopstvene oluje zato što brinu samo o sebi i svom opstanku na vlasti.
Istovremeno sa ovom kampanjom laži, podmićivanja i zastrašivanja sopstvenog naroda, koja kao svoj krajnji cilj ima da sluđeni narod Srbije ubedi da poželi predaju sopstvene države (i sunarodnika), vlast se našla između čekića i nakovnja. Njeni evroatlantski prijatelji primoravaju je da pod hitno sprovede Briselski sporazum; to je prvi među novim uslovima za dodeljivanje Datuma. A narod na Kosovu i Metohiji, preko čije bi grbače i opstanka to sprovođenje trebalo da ide, sprovođenju u Tačijevo ropstvo se protivi. I šta vlast čini? Nemoćna i nesposobna da se suprotstavi svojim NATO prijateljima, suprotstavlja se sopstvenom narodu i njegovoj volji, ustavu naše zemlje i našoj crkvi.
Dačić, premijer, Srbima sa severa Kosova u utorak bahato poručuje, da potvrdi njihove crne slutnje da su u Briselu predati Tačiju: „Oni bi trebalo da se bore sa Prištinom, a ne sa Beogradom.“ A Srbe južno od Ibra on čak nije želeo ni da primi; nisu imali zakazano. A svima im preti: „Mehanizam (sprovođenja Briselskoj sporazuma) je jednostavan – ukinete plate, ukinete radna mesta i rešili ste problem paralelnih institucija.“
Usput nam vlasti obznanjuju i naum da pregaze volju građana u ostatku Srbije, referendumom koji bi organizovali na brzinu (u roku od samo 15 dana), sa manipulativno nejasnim pitanjem i uz svu evroatlantsku propagandnu mašineriju koju sad imaju na svojoj strani. Odgovoreno im je, naravno, da nema referenduma ako nije demokratski – sa jasno postavljenim pitanjem, otvorenom medijskom kampanjom i poštenim brojanjem glasova – i da bi o Briselskom sporazumu pre svega toga morao da se izjasni Ustavni sud. A on bi morao, i takav kakav je, da presudi da taj sporazum krši naš ustav; ako ga, naime, ne krši, vlast ništa ne bi sprečilo da i druge delove države na isti način, jednim parafom poput onog briselskog, preda tuđem suverenitetu.
I to je Dačića, njegovu vladu i njihove namere isteralo na potpuni čistac. Ne zanimaju njih ni Ustav Srbije, ni volja građanki i građana Srbije sa Kosova i Metohije, ni volja građanki i građana ostatka Srbije, ni vapaji Srpske pravoslavne crkve. Svi smo suspendovani u ime briselskog parafa. I imamo samo da ćutimo i trpimo. Rečima samog Dačića: „Nema referenduma.“ I: „Vlada Srbije nema šta s kim da pregovara, odlučili smo da prihvatimo ovaj sporazum i sporazum će biti primenjen.“
Ili, kako to reče mitropolit Amfilohije, ogolivši ih potpuno: „Vlastodršci srbijanski sad nagrađuju one koji su raspeli Kosovo, koji su ga bombardovali, koji su pobili hiljade nevinih, 1999. godine spalili kuće, domove, hramove razorili… Prihvataju nagrađivanje i daju im navodno pravo na nekakvu nezavisnost. Kažu sad ovi iz Beograda: kako to da se Crkva miješa u njihovu politiku? Samo ne bi trebalo da zaborave, gospoda beogradski glavari koji su sad na vlasti, da su oni obećali narodu da neće izdati i prodati Kosovo i Metohiju. Pa zato ih je narod i birao. Međutim, evo i oni sada idu putem onih koji su vršili nasilje nad Kosovom, i odriču se Kosova i Metohije, i predaju narod i kosovske svetinje na novo raspeće…“

[/restrictedarea]

12 komentara

  1. Nemamo pravo da optuzujemo strace dok resimo pitanje nasih
    izdajnika DALI DESNICE ILI LEVICE politicke opcije. U toj kaljugi
    muljaju razni nazovi Srbi imena vise nisu vazna sami su se otkrili.
    Sada je jasno zasto je STIROPOL strajkovao a Crkva ga pricestila
    kalva kolosalna lakrdija koju politicari umeju izvesti da mogu kod
    izmanipusanog naroda srpskog gos, Vrzicu. Koje vrednosti imaju
    razne: Palme, Cede, Bodrumasi, i svi CANKO LIZCI Sorosevog kazana.Sta nam je raditi, ono sto su uradili ustanici u Orascu.
    Noz u leda Srbi su puno puta dobili ali su znali isto tako i zabiti noz
    neprijatelju u srce. Daj Boze da dode do srpske sloge.

  2. Izgubili su potpunu orjentaciju u vremenu i prostoru. Ovaj trojac kod nas je prevazisao sve predhodne. Mislio sam i nadao se da ce bajcetinac konacno svom narodu da kaze jasno i glasno da svaki ulazak u EU ima za posledicu gubljenje suvereniteta za koji su generacije stradale. Niko nista ne daje za badava pa cak ni ono sto navodno normalna mlada treba da dobije od normalnog mladozenje prvo vece. Da se ovoliki sljam i olos sakupio u vlasti, nikako mi nije jasno odkud ih toliko??? Koja drskost i smelost od ,,olia,, da tako razgovara sa gradjanima Srbije. GOTOV SI.

    • Pogled sa strane

      “Da se ovoliki sljam i olos sakupio u vlasti, nikako mi nije jasno odkud ih toliko???”

      Jednostavno! Narod ih je izabrao, a sada i trpi na vlasti.

  3. KAKVA BEDA OD PREMIJERA…( ! ? ) BEDA OD BEDINE BEDE…KINEZI ZA OVAKO NESTO IMAJU IZRAZ : ” HILJADU PUTA ISPOD NULE…” PA OVO JE STVARNO DNO DNA…! ?

  4. Molimo Vas da objavite imena “OLOŠA” koji žive na našoj grbači i koji su pogazili Ustav Srbije.Građani moraju poimence da znaju imena baraba koji gaze ne samo reč,(obraz nemaju) već i naš USTAV.Došlo je vreme da raskrstimo sa tim barabama mada smo to trebali odavno uraditi.Kada je ta S… išla u Budimpeštu i pravila OTPOR dobijenim parama od Cie. Kada su rušili našu državu pod vidom Američke demokratije.Kada je NATO bacao letke daje Milošević izneo silne milijarde i daće njegovim padom i dolaskom Američkih demokratskih političara pare biti vraćene,”gdesu te pare”.U ovoj državi svaki političar ima na ženi poneku “Fidelinku” a sa dreuge strane sastavlja kraj sa krajem.Ovoje dno treba okupirati parlament i sve proterati izdaice.Mora Narodni sud dase javi pošto Ustavni sud ćuti a pogažen je Ustav Srbije.Oni nisu svesni da je narodu P…K… političara.A ovi nedasu iznenadili i one najmanje oni su i sami sebe iznenadili.Takva gluma i spinovanje preko medija, to nikada nije bilo.Ako imaju morala treba da podnesu OSTAVKU!!!!!!

  5. A , da nekome nije palo na pamet da izađe na miting u petak desetog maja i da svojim prisustvom podrži Srbe sa Kosova i Metohije, umesto kukumakanja i prenemaganja preko inteneta. Čik izađite ako smete!!!!!!!
    A tebi Dačiću i ostalima koji ste potpisali dao Bog da se osuše ruke do lakata.

  6. Svi ovih 173 tzv.poslanika(sluge svojih partija u izvrsavanju naredjenja celnika tih partija (a to su ustvari preduzeca i to veoma profitabilna,jer se moze punom parom krasti drzavni-narodni novac iz budzeta))moraju pred sud pravde,isto kao i njihovi celnici tih firmi koji su potpisali izdaju zemlje i naroda. Dakle i ovi poslusnici u liku tzv.poslanika skupstine srbije,a oni su poznati imenom i prezimenom,kao i pustanjem prenosa sa tog skupstinskog zasedanja,moraju jednog dana da budu privedeni pred narod i sud pravde i zasluzeno odu u APSANE,kao i njihove celnike. Tu se svrstavaju djilas i ceda sa svojim poslusnicima,u liku poslanika. U tome ima posebno mesto bos BoTa sa celom svojom kamarilom dok je vladao i pljackao srbiju. I sta reci o ovim tzv.poslusnicima,oni su svesno ili ne,a zarad sopstvene koristi, usli u istoriju kao izdajnici,ne postujuci ni sosptveni ustav,niti program svoje politicke partije. Zaista bi bila velika nepravda,da se i ovim skotovima u liku poslanika, ne sudi za izdaju zemlje. Kada dodju PATRIOTSKE SNAGE, svako ce dobiti od ovih izdajnika ono sto je i zasluzio monogo ZABELA,nekima dozivotna,nekama malo vise godinica,dovoljno da tamo ostanu do starosti. Vreme je da se nesto i u Srbiji lepo desi,a to lepo se vec nazire svakim danom. Dosta je bilo mraka,mora jednom da i sunce izadje nad srbijom i srpskim narodom.

    • A, da ne bi ti, frajeru, možda trebalo da ideš u “Lazu Lazarevića”? Ko si, bre, ti koji se potpisuješ pseudonimom i kriješ iza “nika” da šalješ u zatvor 173 legitimna predstavnika naroda Srbije?! Stvarno, na šta je “Pečat” spao kada objavljuje ovakvu hajku na demokratski izabrane poslanike Skupštine Srbije? Neverovatna sramota za ovakav, do skora, vodeći nedeljnik u zemlji! Kakav strmoglavi pad za njegovog vlasnika, koji je dva broja pre Briselskog sporazuma objavljivao prave hvalospeve Vučiću!?… Ostaće sramota čak i ako objavi ovaj komentar, u šta sumnjam…

  7. Sada se dovoljno jasno vidi, da ni ove nije birao srpski narod, kao ni one ispred njih. Ovde moram da se upitam, da li ji ova grupica jaca od naroda Srbije!?

  8. Ustanite kosovski junaci,ustanite devet Jugovića,
    i deseti stari jug Bogdane,da kosovo vaše seni brane.
    Obiliću sveta ti je ruka,Kosovo si spasao od muka,
    pokazao srpstvo i junaštvo,da bi srpsko ti spasio carstvo.
    Ostala je kletva i zakletva,i poslednji srbin dok postoji,
    boj kosovski živeće u duši,mirisaće kosovski božuri,
    i nositi priče o junaštvu,suze tuge blistaće na cvetu
    i pričati istinu onama,svakom novom rođenom detetu.
    Kosovo je,neprebolna rana ,svih godina sto će doći,
    čizma tuđa što ga gazi,to zauvek neće moći!!!

  9. Ustanite kosovski junaci,
    ustanite devet Jugovića,
    i deseti stari Jug Bogdane
    da Kosovo vaše seni brane.
    Oglasi se,Toplice Milane
    i mlađani Kosančić Ivane.
    Knez Lazare,tvoje časti nema,
    Srbija nam lažima drema.
    Obiliću,sveta ti je ruka,
    Kosovo si spasio od muka,
    pokazao srpstvo i junaštvo,
    da bi srpsko ti spasao carstvo.
    Ostalo je da se pripoveda i
    s ljubavlju na Kosovo gleda.
    Ostala je kletva i zakletva.
    I poslednji Srbin dok postoji.
    boj kosovski živeće u duši,
    mirisaće kosovski božuri
    i nositi priče o junaštvu,
    suze tuge blistaće na cvetu
    i pričati istinu o nama,
    svakom novovom rođenom detetu.
    Kosovo je neprebolna rana,
    svih godina što će doći,
    čizma tuđa što ga gazi,
    to zauvek neće moći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *