Nikolić pozvao Tursku da ne lobira za Kosovo

ANKARA – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić apelovao je danas na Tursku da ne zagovara kod drugih država priznanje nezavisnosti Kosova i da ne lobira za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

“Sada od Turske očekujemo da pitanje Kosova zadrži na pravcu prema Prištini i da ono ne bude tema turskih razgovora sa drugim partnerima i da, biću sasvim otvoren, jer sedim među prijateljima, Turska kod drugih država ne zagovara priznanje nezavisnosti Kosova niti da lobira za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama”, poručio je Nikolić.

Zahvaljujući BiH na tome što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Nikolić je dodao da je, sa druge strane, Beograd, uprkos dubokom neslaganju sa odlukom Ankare da među prvima prizna nezakonito proglašenu kosovsku državu, nastavio da traži načine da srpsko-turski odnosi ne krenu nizbrdicom.

Nikolić je na trilateralnom samitu Turska-Srbija-BiH u Ankari upoznao sagovornike sa rezultatima briselskog dijaloga Beograda i Prištine.
“Srbija očekuje, sa druge strane, razumevanje i podršku Turske i BiH u pitanjima koja su važna za Beograd. Ovde, pre svega, mislim na problem Kosova i Metohije”, rekao je Nikolić.

Podsećajući da je, između ostalog, dogovoreno da NATO garantuje da kosovske vojne snage neće ulaziti u krajeve većinski nastanjene srpskim življem, Nikolić pozvao i Tursku da, kao članica te alijanse, doprinese da se garancije koje je dao generalni sekretar NATO poštuju.

Kosovo i Metohija za srpski narod, kako je rekao, ostaje autonomna pokrajina u sastavu Srbije, a njen pravni status biće regulisan posebnim srpskim ustavnim
zakonom, a ne nekim međunarodno-pravnim instrumentom.
“U mom narodu može se čuti da komšije, kakvi god da su, čovek ne može da bira. Opet, svako sebi bira prijatelje. Uveravam vas da Srbija u BiH i Turskoj ne vidi samo susede koji su joj bez njene volje dodeljeni. Moj narod u građanima BiH i Turske vidi i prijatelje, nekoga na koga se može osloniti”, zaključio je Nikolić.

 

Nikolić: Potrebno nam je više ulaganja iz Turske

 

Predsednik Nikolić je najveću pažnju posvetio ekonomskim odnosima i potrebi njihovog unapređenja, konstatujući da iskrena spremnost za intenzivnije ekonomsko povezivaje postoji na svim stranama.
“Mi, kao šefovi država, treba da damo jasan signal privrednicima, trgovcima i investitorima iz sve tri zemlje da je njihovo dalje povezivanje isplativo i da može doprineti poboljšanju životnog standarda građana, što je cilj svih nas”, rekao je Nikolić.

Juče potpisana trilateralna Deklaracija o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji i, prema njegovim rečima, predstavlja dobru pravnu osnovu i za zajedničko nastupanje kompanija na trećim ili četvrtim tržištima.
“Bilo bi veoma korisno ispitati, a potom i iskoristiti, prednosti koje neka od naših država ima u drugim delovima sveta i razmenjivati informacije koje bi vodile ka ostvarenju profita. Turski investitori dobro su došli, a Srbija i, uveren sam, BiH, učiniće sve da stvore još povoljniju klimu za njihova ulaganja”, rekao je Nikolić.

Predsednik Nikolić je konstatovao da su potencijalno plodne oblasti saradnje u tekstilnoj, automobilskoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, u poljoprivredi, energetici i proizvodnji nameštaja, a investitore iz Turske je pozvao da učestvuju u privatizaciji banjskih i hotelskih kompleksa u Srbiji.

“Ako su naše tri zemlje razvijene, a njihovi građani bogati, u najmanju ruku ako nisu siromašni, onda je i politička, vojna i bezbednosnosna stabilnost izvesnija”, rekao je Nikolić, dodavši da se saradnjom u okviru ove trilaterale šalje i dobra poruka Evropskoj uniji.
“Evropsko ponašanje lidera Srbije, Turske i BiH biće najjači argument kojim, s pravom, tražimo zajedničku, evropsku budućnost za naše države i građane”, objasnio je Nikolić.

3 komentara

  1. Poslije parafiranja kapitulacije MEDENOG I DRUGA u Briselu, koga to Nikolić zamajava / da ne kažem ono što on radi !/ ?
    Nema više lobiranja, MEDENI I DRUG, u dogovoru sa Nikolićem, potpisali su predaju KIM zapadnoj alijansi, suprotno Ustavu Srbije i volji naroda i sad mu se na ovakav način rugaju…
    Nikoliću, odblokiraj izjašnjavanje Ustavnog suda !
    S obzirom kako je ova ekipa došla na vlast, od njih se ništa dobro nije moglo ni očekivati !?

  2. Predesednice Tomo,NORMALNO JE je da se skrene paznja ,i Turskoj i svima,da ne priznaju Kosovo…i to je SAMO REC,i nista vise…

    Ono sto nije rec,VEC CRNO NA BELO i ono sto NIJE NORMALNO,jeste da Vi i Vasa Vlada,na celu sa Dacicem i Vucicem,POTPISUJE PRIZNAVANJE KOSOVA.Ne,ne,nemojte pricu “necemo priznati”…TO MACKU O REP!

    NECE KOSOVO BITI NEZAVISNO ZATO STO JE TO NEKO PRIZNAO…VEC STO JE TO NEKO POTPISAO.TAJ NEKO STE VI PREDSEDNICE.VASA VLADA!

    1.Potpisali ste briselski sporazum,tj. briselski nesporazum,
    2.Sada ce te potpisati briselski Ugovor,mozda vec 21.maja,ZURBA…
    3.Posle ce te potpisati ustavni Zakon,sto je neustavni zakon…

    Daciceva (citaj NATO) doktrina je da je Kosovo nezavisno,od 1999.g.,te da nije nase,i da se ilegalno naslo u “Kostunicinom Ustavu”,kako kazu,namerno???
    Time opravdavate da se ne krsi Ustav,vec se po vama,Kostunicin ustav cisti od “ilegalnih odredbi”,o Kosovu.I od samog Kosova.

    TO JE VAS PUT ZA LEGALIZACIJU NEZAVISNOG KOSOVA.
    Zato vas ne interesuje stav Ustavnog suda.

    Ta legalizacija,kostace siptare jeftinije nego legalizacija jedne kuce BEZ PAPIRA,sa septickom jamom u Kaludjerici.

    Vi Tomislave Nikolicu DAJETE PAPIRE KOSOVU?!

    BIH nije priznala Kosovo jer Srbi ulazu veto…to nisu nasi prijatelji,ni bosanci,ni turci,bez obzira na vasu nekontrolisanu zelju za ljubavlju,tamo gde je nema i gde nije moguca.

    Ne vidite separatizam Vojvodine,NEMA VASE BRITKE RECI,sto narod ocekuje,nema posete,bar Futogu…
    Zamislite u Futogu,podignete u vis glavicu kupusa pa uskliknete…NEMOJTE DA SE ODVAJAMO,steta da ostanemo bez…
    Kupusa?!Kosovo smo dali,ali Kupus ne damo!Ziveo Kupus!

    Treba Kupus uneti u Vucic-Rakicev Ustav!

    A u Novom Sadu,i ne samo njemu,danas,prodaju se TRESNJE NA KOMAD,
    za 4 dinara?!Raja gladuje a vlast caruje!
    PROPADOSMO KAO LJUDI,KAO NAROD I KAO ZEMLJA,TOMO!

    Tomo,klecis pred turcima i muslimanima,ali zato bacas pod noge Dodika,Kusturicu i sve koji Srbiji znace…
    VIDIS LI DA SVAKO PAMETAN BEZI U SAMOIZOLACIJU.

    Najavljuju bruku planetarnih razmera u Sarajevu,tom ogavnom antisrpskom gradu,gde Dacic kao retardirani vodjin sin,peva sa muslimanom pesme…tamo gde Srba nema.Taj Halid Beslic je tokom rata,skupljao pare za armiju BiH,zar nemate te podatke,Tomo???

    Mljacka,Miljacka…mljacka,Miljacka…to je rad vase Vlade u Sarajevu…a ne zanima vas svetska bruka Srba,sto se sprema na 100 godina Principovog atentata,toga heroja ne Srba,vec Bosne i evrope,ako razumes sta ti pricam Tomo???
    Tada ce Srbe optuziti za sve svetske ratove!!!

    A mozda se pridruzite “proslavi”,pa ukinete Dejtonski sporazum…
    radi “brze evropske integracije” BiH,a RS gurnete u briselske katakombe?!
    Ne,sada treba slomiti kicmu Dodiku…???Samo napred.Bog sve vidi!

    NISTA NE VALJA TOMO,NISTA!!!
    SVAKI POTEZ TVOJE VLASTI IZAZIVA STRAH KOD GRADJANA SRBIJE.
    Izaziva radost nasih dusmana!

    Kostunicin ustav je bio sa Kosovom,sada ces doneti Vucic-Rakicev
    ustav,bez Kosova.
    KAKO TURCIN DA TE SHVATI,KADA TE SRBI NE SHVATAJU,COVECE???

  3. “Nikolić pozvao Tursku da ne lobira za Kosovo”
    I Turci obećali, iz sve snage, samo zato što je
    u Srbiji najgledaniji “SULEJMAN VELIČANSTVENI”,
    pored “Farme” i “Velikog brata”, a što se Turcima,
    takođe,veoma, veoma, veoma… “sviđa”!
    Nikolić: “GOVORE USTA DA NISU PUSTA!”
    Nikolić: “TRLA BABA LAN DA JOJ PROĐE DAN!”
    Nikolić: “SELO GORI, A BABA SE ČEŠLJA!”
    Tomislave Nikoliću, 24.o5.2013. rukuj se sa Vladimirom
    Putinom kao sa prijteljem!
    Tomislave Nikoliću, 24.o5.2013. pogledaj u oči Vladimira
    Putina kao prijatelja: nemoj da šaraš levo-desno, gore-dole…
    kao izrod i izdajica roda srbskoga i vere pravoslavne.
    “Budi slodan i hrabar!”, kako car David govori svome sinu
    Solomonu i prorok Mojsije svome nasledniku Isusu Navinu.

    Dragan Slavnić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *