Kongresom protiv antisemitizma

Za  „Pečat“  iz Budimpešte VLASTIMIR VUJIĆ

Svetski jevrejski kongres je za održavanje svoje 14. generalne skupštine izabrao Budimpeštu, kako bi ukazao na sve veću brojnost desničarskih grupa i nagli porast antisemitizma u Mađarskoj

Govor mržnje u Mađarskoj (i to ne samo politički) postao je svakodnevica. Isti glasovi koji su se čuli 30-ih i 40-ih, sa identičnim rečenicama koje su izgovarali fašisti između dva svetska rata – u poslednje dve godine u Budimpešti, od drugog dolaska desno-konzervativnog „Fidesa“ i Viktora Orbana na vlast, sve su glasniji i jači.

RAZMERE NETRPELJIVOSTI Da su se razmere diskriminacije i rasizma prema manjinama i strancima, kao i antisemitizma prema Jevrejima, dramatično povećale u 2012. godini (u poređenju sa 2010) pokazalo je i najnovije istraživanje Lige za borbu protiv klevete. Tom prilikom utvrđeno je da bi manje od jedne trećine Mađara dozvolilo da njihova deca imaju romsko dete za prijatelja, 22 odsto da im bračni drug(arica) bude pripadnik neke od manjina, a tek nešto više od osmine ispitanih da može biti i – stranac. Anketom je utvrđeno da čak 62 odsto ispitanih Mađara smatra da Jevreji „previše govore o holokaustu“, dok njih 78 odsto tvrdi da Jevreji imaju previše moći u svetu poslovanja!
Dodajmo tome i sve češće napade na Jevreje; 30. aprila u Budimpešti je pretučen predsednik jevrejskog udruženja „Raul Valenberg“ Ferenc Oros, nedavno je porušeno preko stotinu spomenika na jevrejskim grobljima u Kapošvaru i Marsali, poslanik nacističkog „Jobika“ Marton Đenđeši je u decembru, sa govornice mađarskog parlamenta, zatražio sastavljanje „jevrejske liste“ sa evidencijom koliko u Mađarskoj ima ljudi jevrejskog porekla sa mađarskim i izraelskim državljanstvom (naročito u mađarskoj vladi) radi zaštite nacionalne bezbednosti, potpredsednik „Jobika“ Eleda Novaka izjavila je da „Izrael ima više poslanika u mađarskom parlamentu nego u Knesetu“… Iz Brisela, koji je i sam uradio paralelni godišnji monitoring, stigla je vest da je Mađarska – „najantisemitskija“ država u Evropi! Nemački socijaldemokrata Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta, vrlo oštrim tonom upozorio je Budimpeštu da je napravila „nezabeleženi presedan u istoriji Evropske unije, stvorenoj upravo da bi iskorenila diskriminaciju, rasizam i antisemitizam, a ne da bi ih ponovo oživela“!
I odmah potom – iz Jerusalima je stigla vest da je Svetski jevrejski kongres za održavanje svoje 14. generalne skupštine (održava se svake četvrte godine) ovaj put izabrao Budimpeštu, kako bi ukazao na sve veću brojnost desničarskih grupa i nagli porast antisemitizma u Mađarskoj (ali i Evropi), obrazloživši da to još čini i zbog pijeteta prema 550.000 mađarskih Jevreja ubijenih tokom holokausta u Drugom svetskom ratu (za vreme vladavine fašističkog regenta i Hitlerovog saveznika Mikloša Hortija), kao i solidarnosti sa preko 100.000 Jevreja koji danas žive u Mađarskoj. To je, inače, najveća jevrejska zajednica u Istočnoj Evropi, koja u toj državi, iako posle Roma i Nemaca najbrojnija, ni dan-danas nema službeni status narodnosti.
Zbog održavanja konferencije jevrejskih lidera iz celog sveta Budimpešta je bila pod četvorodnevnim režimom izuzetnih bezbednosnih mera (nezabeleženim do sada). Život čitavih glavnogradskih kvartova preusmeravan je na alternativne pravce. Parkinzi, saobraćaj i ulice oko hotela „Interkontinental“ od 4. do 8. maja bile su potpuno zatvorene. Čak su iz predostrožnosti uklonjene i sve kante za smeće posle nedavnog napada u Bostonu, u SAD-u, gde su bombe bile sakrivene upravo u njima…

[restrictedarea]

 

ORBANOV SKANDAL Pred 500 delegata konferencije Jevreja iz 70 država sveta (kojoj su prisustvovali i izraelski ministar energetike Šalom Silvan, Peter Feldmajer, predsednik Asocijacije jevrejskih zajednica u Mađarskoj, i Gvido Vestervele, nemački ministar spoljnih poslova), govorio je i mađarski premijer Viktor Orban. S ironijom, ravnom skandalu, Orban je počeo već u samom uvodu izlaganja. „Ne kažem – zašto ste izabrali Budimpeštu, nego – ako ste se za nju već odlučili, rešeni da budete naši gosti, red je da nam, kao dobrim domaćinima, saopštite i svoje razloge“, rekao je Orban sarkastično, dodajući da novi Ustav Mađarske od 1. januara 2012. godine pruža potpunu sigurnost i bezbednost svim manjinama koje na ovoj teritoriji sa Mađarima žive, pa tako i Jevrejima, i da je njegova vlada objavila „nultu toleranciju“ za antisemitizam, istovremeno nijednom rečju ne pominjući fašističke akcije „Jobika“.
To je, umesto Orbana, učinio predsednik Svetskog jevrejskog kongresa Ronald Lauder (u Budimpešti izabran za još jedan četvorogodišnji mandat na toj funkciji). „Dobar imidž koji je Mađarska u poslednjih nekoliko godina izgubila nisu srušili inostrani mediji, već domaći ekstremisti! Budimpešta je (kao i Atina), mogla doneti i primenjivati zakone (koje prati stroga kaznena politika) protiv rasizma i antisemitizma, pa do njihovog nekontrolisanog bujanja ne bi došlo. Ona je, međutim, uradila obratno. Stalno je pokušavala da rehabilituje nacističke zločince, pripadnike svoje nacije, i time izazivala kontraefekat. Nije dovoljno samo reći da je antisemitizam neprihvatljiv i nedopustiv, trebalo bi se protiv njega boriti. Jevreji su tokom svoje preteške istorije naučili da se dela čuju daleko glasnije od dobronamerno izgovorenih reči. Jevrejska zajednica u Mađarskoj tek očekuje čujnost Orbanovih dela!“, naglasio je Lauder, konstatujući (što je i jedan od zaključaka Završnog dokumenta), da se istočnoevropski antisemitizam razlikuje od zapadnoevropskog. Ima druge korene. Dok se na evropskom Zapadu on pripisuje radikalnom islamizmu, u Istočnoj Evropi je proizvod – populizma!
Viktor Orban namerno ne želi da suzbije ultradesničarsku aktivnost „Jobika“, ne samo zbog mogućnosti preuzimanja njegovih birača, već i zbog vrlo izgledne postizborne koalicije 2014. godine upravo s tom profašističkom strankom! Rejting popularnosti mađarskog premijera se prepolovio, po anketama njegov „Fides“ neće uspeti da obezbedi ni prostu većinu na sledećim izborima, time ni da formira vladu da bi nastavio s primenom antidemokratskih i antievropskih zakona koje je sam doneo dok je u prethodnom mandatu imao dvotrećinsku većinu. Pošto niko sa njima neće u političko partnerstvo, jedina preostala konzervativna stranka u državnom parlamentu im je – „Jobik“, čiji će uslov svih koalicionih uslova sa „Fidesom“ biti da upravo Marton Đenđeši bude ministar spoljnih poslova Mađarske, na šta će Orban, zarad zadržavanja premijerskog mesta i nastavka „reformske“ vladavine – oberučke pristati.
Trebalo bi istaći i da su poruke Mađarskoj iz Završnog dokumenta, po rečima predsednika Evropskog jevrejskog kongresa Serža Cvegenbauma, vrlo jasne. Budimpešta pod hitno mora da promeni nekoliko stvari. Prva i najvažnija je ta, da je najefikasniji način borbe protiv antisemitizma – imati efikasne zakone. U zemljama u kojima je na snazi vladavina prava, ne mogu da se tolerišu pokreti sa sloganima iz vremena fašizma, niti političke organizacije i pojedinci mogu da se izražavaju na otvoreno antisemitski i ksenofobni način. „Vrlo strogim zakonima nedavno usvojenim u Grčkoj, tamošnja vlada je zabranila antisemitske demonstracije upozorivši i poslanike ekstremne desnice da mogu izgubiti parlamentarni imunitet i biti izvedeni pred sud. Govori u stilu neonacista (zavisno od težine izrečenih reči) Atina će ubuduće sankcionisati i novčano i zatvorski. U prvom slučaju od 1.500 do 20.000 evra, a drugom – zatvorskim kaznama od tri meseca do šest godina! Tu vrstu zakona eksplicitno očekujemo i od Mađarske“, zaključio je Serž Cvegenbaum.

Demonstracije i poruke

Prvi dan rada Svetskog kongresa Jevreja obeležio je žestoki protest ekstremne desnice u metropoli i najava tužbe „Jobika“ protiv Viktora Orbana, koji je dozvolom da se Kongres održi u Budimpešti, po njima, zloupotrebio službeni položaj! Oko hiljadu „jobikovaca“, koji su uprkos pokušajima da se miting zabrani zbog njegove antisemitske prirode imali sudsko odobrenje za skup, predsednik Gabor Vona oslovio je sa „antiboljševista – anticionista“. Odmah na početku poručio je da „židovske investicione osvajače, koji su unapred skovanom zaverom planirali da kupe celu Mađarsku, uključujući i njene predtrijanonske teritorije, što je nedavno u medijima javno pohvalio i podržao izraelski predsednik Šimon Peres, da bi kada dođe vreme u taj prostor preselili Izrael, najoštrije upozoravam – idite u neku drugu zemlju u svetu, jer Mađarska nije na prodaju!“
Marton Đenđeši, poslanik u državnom parlamentu i član opozicionog „Jobika“ (trećeg po snazi sa 43 od 386 poslanika, i po najnovijem istraživanju najpopularnije partije u Mađarskoj kod stanovništva životne dobi između 18 i 32 godine!), prisutnima je rekao da je Mađarska postala žrtva cionizma, izabrana kolonija, dok je starosedeocima do njihovog konačnog nestanka – namenjena uloga statiste. Od mađarskih Jevreja bezuslovno je zatražio da se s najvećim kajanjem izvini Mađarima „zbog počinjenih mađarskih ubistava jevrejskim posredstvom“ za vreme vladavine SSSR i Rakošijevog sistema! Dozvolu da se četvorodnevni Svetski jevrejski kongres održi u Budimpešti smatra krivičnim delom, a samo održavanje skupa – novim jevrejskim sramoćenjem mađarske nacije.
Još jedna „Jobikova“ poslanica Lorantne Hegeduš (supruga reformatskog sveštenika Loranta Hageduša Mlađeg) zbog „državno-bezbednosnog rizika“ Mađarske zatražila je hitno pravljenje „jevrejske liste“, a svim poslanicima i državnim službenicima sa „dvojnim“ mađarsko-izraelskim državljanstvom imperativno poručila da podnesu ostavke! Na kraju, svi prisutni održali su molitvu za – kraj cionizma.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *